Tervezett merényletekről ír a Der Spiegel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Németországi és más európai célpontok ellen tervezett merényletekről árult el részleteket egy németországi afgán iszlamista férfi, akit az amerikai erők július elején vettek őrizetbe Afganisztánban - jelentette szombaton a Der Spiegel című német hetilap.

A Der Spiegel szerint az Egyesült Államokban olyan forrásnak tekintik a hamburgi illetőségű 36 éves Ahmad S.-t, aki fontos információkkal szolgálhat készülő terrorcselekményekre vonatkozóan. Guido Westerwelle német külügyminiszter már szerdán említést tett egy amerikaiak által Afganisztánban elfogott német férfiról, de semmilyen részletet nem árult el az ügyről. A Der Spiegel most - forrásainak megnevezése nélkül - azt írja, hogy Ahmad S. az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom nevű terrorszervezethez tartozott, s az volt a feladata, hogy új tagokat toborozzon a szervezetnek Németországban.

Július eleji kabuli elfogása óta a férfit az afgán főváros melletti Bagram légitámaszpont amerikai katonai börtönében tartják fogva, de a német hatóságoknak még nem sikerült elérniük, hogy kapcsolatba léphessenek vele - mondta el a lapnak ugyanaz a forrás. Ahmad S. 2009 márciusában indonéz feleségével, Sulyman nevű bátyjával és egy másik házaspárral együtt az afgán-pakisztáni határ térségébe utazott, hogy kiképzést kapjanak a szélsőségesek ottani táboraiban. A lap szerint a férfi korábban a hamburgi Taiba (korábban al-Kudsz) mecsethez kapcsolódó körökben mozgott. Vele egy időben tucatnyi, a mecset hívei közé tartozó feltételezett iszlamista tűnt el a német városból, s egy részük szintén egy kiképző táborba utazott, hogy megtanuljon fegyverekkel és robbanó szerkezetekkel bánni - írja a Der Spiegel.

A mecsetet, amelyben egykor gyakran megfordult Mohammed Atta, az Egyesült Államok ellen utóbb 2001. szeptember 11-én terrortámadásokat végrehajtó csoport vezetője is, idén augusztusban bezáratta a német rendőrség, azon az alapon, hogy a mecset pakisztáni és afganisztáni fegyveres iszlamista csoportokkal áll kapcsolatban. Ami az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalmat illeti, tagjai - részben a térség tálib csoportjaival együtt - a pakisztáni biztonsági erők és a NATO Afganisztánban szolgáló nemzetközi biztonsági erői (ISAf) ellen lépnek fel.