Saját listájára várja a Híd az MKP jelöltjeit

Saját listájára várja a Híd az MKP jelöltjeit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Híd magyar-szlovák párt választási listáján való indulást ajánlott fel a Magyar Koalíció Pártja (MKP) politikusainak Bugár Béla, a Híd elnöke pártja nevében.

Az ajánlatot az a - Berényi Józsefnek, az MKP elnökének címzett - nyílt levél tartalmazza, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap közölt kedden politikai hirdetés formájában.

"A Híd mint parlamenti és egyben kormánypárt is fontosnak tartja, hogy a szlovákiai magyar kisebbség hangsúlyos és egyúttal hatékony képviselethez jusson a márciusi előre hozott parlamenti választásokon" - írja levelében Bugár.

Úgy véli, hogy a Híd és az MKP választási szövetsége nem hozná meg a kívánt eredményt, s félő, hogy "a regionális politikusaink között megnőtt ellentétek veszélyeztetnék a választási küszöb átlépését", ami koalíciók esetében hét százalék.

"Be kell látnunk, hogy a Híd és az MKP esetében nem érvényes az a képlet, hogy ha koalícióban indulnánk, a két párt jelenlegi támogatottsága összeadódna. Csak egy olyan megoldásban gondolkodhatunk – ezzel remélem Te is egyetértesz, elnök úr –, mellyel mindkét párt megőrizheti politikai hitelességét" - áll a nyílt levélben.

©

"A politikai tapasztalatom azt mondatja velem, hogy a szlovákiai magyar kisebbség érdekeit ellenzékben nem lehet hatékonyan képviselni. Ezért fontosnak tartom, hogy az elmúlt időszakban a Híd jelentős koalíciós potenciálra tett szert, amit a mérvadó jobboldali pártok többször megerősítettek" - írja Bugár.

"A Híd koalíciós potenciálját készen állunk megosztani a Magyar Koalíció Pártjával, és ezért a párt Országos Választmányának meghatalmazása alapján felajánlom az MKP politikusainak a Híd választási listáján való indulást" - szögezi le levele végén a Híd elnöke.

"A nyílt levélre rövidesen megfogalmazzuk az MKP elnökségének válaszát" - közölte az MTI tudósítójának megkeresésére Berényi József.