Ciprasz: egyszer még hatalomra jut a Sziriza Görögországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) megnyerte a megszorításokkal kapcsolatos vitát és a jövőben kormányra fog kerülni, bár a vasárnapi görögországi választásokon alulmaradt – ezt mondta kedden a voksolás óta adott első interjújában Alexisz Ciprasz pártelnök.

"A Sziriza végig azt mondta, hogy a hitelcsomag (feltételrendszere) nem életképes, és az nem folytatódhat. Most már mindenki belátja ezt" - állította Ciprasz a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

A vasárnapi parlamenti választásokat a konzervatív Új Demokrácia nyerte, a 27 százalékot szerző Sziriza a második legnagyobb párttá vált, tíz százalékkal javítva a sikertelen májusi választásokon elért eredményén. Ráadásul Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia elnöke hétfőn már úgy nyilatkozott: "néhány szükséges kiegészítést kell tenni a hitelmegállapodáshoz, hogy felszabadítsuk az embereket a súlyos munkanélküliség és a komoly (gazdasági) viszontagságok alól".

Ciprasz szerint pártja előbb-utóbb mindenképpen hatalomra fog jutni. "Rajtunk kívül senki más nem képes azon mély reformok véghezvitelére, amelyekre az országnak szüksége van, mivel mi nem vagyunk korruptak és elkopottak. Előbb vagy utóbb meg fogjuk szerezni ezt a lehetőséget" - mondta a 37 éves politikus. Szerinte az új kormány el fog bukni, az országot a katonai diktatúra 1974-es bukása óta felváltva irányító Új Demokrácia és a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) "elhasznált politikai erők".

A Sziriza-vezér diákkorában a kommunista eszmékkel szimpatizált, és athéni irodájában most is Che Guevara képe lóg. A politikus úgy vélte, hogy pártja a két tradicionális politikai erővel szembeni elégedetlenség fényében az egyetlen vállalható alternatíva. "Ha a Sziriza nem létezne, az alternatívák a szélsőségek, a káosz és az Arany Hajnal lennének" - mondta a májusban és vasárnap is hét százalékot szerző neonáci pártra utalva.

"Sokkal jobban fel fogunk készülni, hogy harcias és felelősségteljes ellenzék legyünk. És természetesen szervezkednünk kell, hogy képesek legyünk kormányra lépni, ha eljön a lehetőség" – mondta. Ciprasz hétfőn közölte, hogy nem hajlandóak részt venni egy koalíciós kormányban.

A párt legfontosabb programpontjai a gazdag adóelkerülők megadóztatása, "az állami szektorban uralkodó hatalmas és elképzelhetetlen pazarlás" felszámolása, a kormányzat hatékonyabbá tétele. "Véget kell vetni annak, hogy egyesek a semmittevésért vesznek fel fizetést, felére kell csökkenteni a miniszteri tanácsadók és kormányzati tisztviselők számát és vissza kell fogni a képviselők fizetését" - mondta.

Ciprasz szerint azért ellenzi a nemzetközi hitelmegállapodás feltételeit, mert azok nem az átlagos görögökön segítenek, akiket a legsúlyosabban érintették a megszorítások, a recesszió és a húsz százalék fölé kúszó munkanélküliség. "Ez egy mentőcsomag a bankoknak, (amely) háttérbe szorítja a reálgazdaság és a társadalom szükségleteit" - véli.

A megszorítások lazításáról hallani sem akaró Angela Merkel német kancellár Ciprasz szerint "nem szabad, hogy kitartson a takarékosság mellett". "Európa nem masírozhat tovább egységben, ha továbbra is támogatja ezeket a barbár intézkedéseket" - mondta, leszögezve azt is, hogy a válság terjedése és a spanyol és olasz gondok azt mutatják: nem a "lusta görögökkel" van a baj.