"Nem volt olyan érdekes az életem" – nem akart állami temetést Andreotti

"Nem volt olyan érdekes az életem" – nem akart állami temetést Andreotti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akarata szerint állami megemlékezés nélkül, családja temeti el kedden a kilencvennégy évesen hétfőn elhunyt Giulio Andreotti hétszeres olasz kormányfőt, akinek nem csak alakja, szavai is végigkísérték az utóbbi több mint fél évszázad olasz történelmét.

"A nevemet és a születési dátumomat írják rá a síromra, ennyi elég lesz, nem volt olyan érdekes az életem" – mondta Andreotti, aki az olasz újságokban megjelent megemlékezések szerint a külföldön legismertebb itáliai politikus volt. Andreottit az otthonában, a Róma központjában, a Vatikánnal szomszédos Corso Vittorio Emanuelén levő, irodának is használt lakásban ravatalozták fel, ahova családja csak a volt Kereszténydemokrata Párt (DC) politikusait és Andreotti közeli munkatársait engedte be.

Temetési szertartása a lakáshoz közeli templomban lesz, de erre már politikusok és egyszerű emberek tömegét várják, annak ellenére, hogy nem az állam szervezi. Andreotti a hatalom jelképe volt – szólt a Corriere della Sera napilap keddi címe. Andreotti: Itália története De Gasperitől az euróig – írta az IlSole24Ore gazdasági napilap. A hatalom árnya – búcsúztatta Andreottit a baloldali L'Unita. Andreotti most már csupa fény – hangsúlyozta a katolikus l'Avvenire.

©

Csaknem hatvan évig Andreotti volt Olaszország, ítéletet majd a történelem mond róla – fogalmazott Giorgio Napolitano államfő, aki tagja volt az egykori Olasz Kommunista Pártnak (PCI). A történelem ítélete sokkal kegyesebb lesz, mint a kortársaké – jelentette ki Pierferdinando Casini, a DC-utódpárt Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke.

Andreotti volt Itália legegyenesebb gerincű púposa – idézték többen Indro Montanelli egykori újságíró véleményét, aki a politikus testi fogyatékosságára és karakterére is utalt. A szintén újságíró Oriana Fallaci elismerte, hogy Andreotti azon ritka emberek egyike volt, akik félelmet ébresztettek benne.

"Bűn másról rosszat feltételezni, de gyakran ez az igazság" – hangzik Andreotti egyik ismert mondása. Szólásai közül híressé vált az is, amely szerint "a hatalom azt őrli fel, akinek ebből nincsen". Andreotti úgy vélte, hogy hazájában mindenért őt tartották felelősnek, kivéve a Róma elleni pun háborúkat.

"Andreotti meghalt, de az Andreotti-érának nincsen vége" – hangoztatta Antonio Ingroia maffiaellenes ügyész, aki szerint Andreottinak róható fel az olasz politika cinizmusa a szervezett bűnözés fenyegetésével szemben. Az ellene indított maffiaper első tárgyalásán Andreotti – titkára, Patrizia Chielli szerint – azt írta fel magának, hogy "Isten előtt ártatlan vagyok". Halála napján indult el a giulioandreotti.org honlap.