Milliós tüntetésen követelik a kambodzsai kormány távozását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hatalmas tömeg vonult utcára vasárnap Kambodzsában az országot immár 28 éve irányító Hun Szen miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelve.

A már második hete tartó ellenzéki tüntetéssorozathoz az utóbbi napokban csatlakoztak a sztrájkoló textilipari munkások, akik azt akarják elérni, hogy a kormány a jelenlegi havi 95 dollárról (20 ezer 500 forint) 160 dollárra (34 ezer 500 forint) emelje a minimálbér összegét. A legnagyobb szakszervezet vezetője elmondta, hogy az országban működő mintegy hatszáz ruha- és cipőgyár közül kétszázban szünetel a munka. A kambodzsai export 80 százalékát a textilipar adja mintegy félmillió embernek biztosítva munkát.

Bár a résztvevők pontos számát nehéz felmérni, bizonyos, hogy Kambodzsa történelmének egyik legnagyobb szabású tüntetése zajlott a fővárosban. A szervezők minden bizonnyal túlzó becslései szerint egymillió ember vonult utcára. A tüntetés helyszíne a phnompeni Szabadság park volt, amelynek területén számos résztvevő már az ellenzéki megmozdulás december 15-ei kezdete óta táborozik.

A július 28-ai hivatalos választási eredmények megerősítették tisztségében a kormányfőt, akinek pártja idén 68 helyet szerzett a parlamentben az ellenzék 55 mandátumával szemben. Az ellenzék azt állítja, hogy Hun Szen csalással nyert, és addig bojkottálja a parlamenti munkát, amíg a kormány eleget nem tesz követeléseinek.