Pár kattintással leellenőrizhetőek lesznek a svéd orvosok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan néhány kattintással leellenőrizhetik a svédek, hogy az őket kezelő orvosnak volt-e műhibapere. A tervekről a januárban indult Lexbase.se internetes oldal számolt be az Expressen című bulvárlapnak.

A Lexbase segítségével a svédek már most bárkiről lekérdezhetnek információkat: megtudhatják, volt-e büntetett előéletű például a szomszédjuk. A név vagy a tb-szám alapján a honlap csak azt jelzi, hogy az illetőt elítélték-e bármiért a megelőző öt évben, a részletek, köztük a bűnelkövető aktuális lakhelyének megismeréséhez már egy fizetős szolgáltatást kell igénybe venni.     

A regiszter sikeréből kiindulva az adatbázist a jövőben azokról az orvosokról és fogorvosokról szóló információkkal egészítik ki, akiket valaha megvádolt a svéd egészségügyi hatóság.

"Azt tervezzük, hogy a fogyasztói panaszokkal foglalkozó hatóság döntéseit is publikáljuk" – mondta a lapnak Magnus Gröndal, a Lexbase társalapítója.

Svédországban egy törvény mindenkinek betekintést enged a nyilvános dokumentumokba és bírósági határozatokba, az új honlap ezt teszi nagyon egyszerűvé.