Kiszivárgott program – "Merkel kemény lesz" Orbánnal

Kiszivárgott program – "Merkel kemény lesz" Orbánnal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Február 2-án érkezik a német kancellár, aki a kötelező pozitív üzenetek mellett egy sor nehéz témát is szóba hoz Orbán Viktornak a VS.hu értesülése szerint. Szóba kerülhetnek emberi jogi kérdések és a német multikat hátrányosan érintő intézkedések sora is. A magyar miniszterelnök egy diplomáciai reggelit már lemondott azért a hírek szerint, mert a nagykövetek a multik érdekeit kívánták képviselni a megbeszélésen.

Angela Merkel több kritikus ügyet is szóba hoz majd Orbán Viktornak február 2-án esedékes budapesti látogatásán – értesült a német kancellár látogatásának tervezett programját megszerző VS.hu.

Merkel összesen öt órát tölt majd Magyarországon. Orbán Viktoron kívül a Mazsihisz vezetőivel találkozik, valamint beszédet mond az Andrássy Egyetemen.

Az utóbbi időben diplomáciai értelemben elszigetelődött magyar kormánynak igen fontos Merkel látogatása, hiszen mostanában nemigen jár nálunk jelentős állami vezető kétoldalú találkozón. Angela Merkel utoljára 2010-ben, Orbánék megválasztáskor látogatott Budapestre. Eközben a kormány sokat dolgozik azért, hogy demonstrálja "a hagyományosan jó német-magyar kapcsolatokat". Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is arról beszélt hétfőn, hogy több kormányzati politikusnak kell az elkövetkező hetekben a német kapcsolatok erősítésén munkálkodnia.

A VS.hu úgy tudja, hogy a német államfő a kötelező pozitív üzenetek (vasfüggöny lebontása, német egyesítés és Magyarország ebben vállalt szerepe) mellett jogállamisággal, emberi jogokkal kapcsolatos bírálatokat is megfogalmazhat majd. Egy, a német diplomáciát ismerő, de nem német diplomata szerint ez nem olyan látogatás lesz, mint amire "magyar barátaik" számítanak. A látogatás ténye önmagában fontos, de "Merkel kemény lesz" – fogalmazott. A két ország gazdasági kapcsolatai továbbra is kiválóak, de a poltikaiakról ugyanez nem mondható el – tette hozzá.

©

A VS.hu értesülése szerint Merkel arra készül, hogy szóba hozza a német cégeket hátrányosan érintő intézkedéseket is: a kiskereskedelmi láncok elsorvasztását okozó törvények sorát, a reklámadót, illetve az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszert (EKÁER-t). A multikat sújtó törvények ügyében állítólag több országból lobbiztak a német kancellárnál, hogy hozza ezt szóba Orbánnál.

A magyar kormányfőt rosszul érintheti az utóbbi téma: a hírportál nagykövetségi forrásból úgy értesült, hogy Orbán Viktor azért mondott le a közelmúltban egy munkareggelit, mert több nagykövetségről jelezték, hogy felvetik majd a multik magyarországi háttérbe szorításának témáját.

Egy, a Fidesz médiaügyeire rálátó forrás szerint a pártvezetés meggyőződése, hogy az RTL ügyét nem fogja szóba hozni a német kancellár. "Az RTL-ért nem fog szót emelni Merkel, így velük szemben sok mindent megtehetünk, nem kockáztatunk semmit" – mondta.