Ismét van tanítás a pakisztáni iskolákban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újrakezdődött a tanítás hétfőn Pakisztán iskoláiban, néhány héttel az ország történetének legvéresebb terrorcselekménye után. Egy pesavari katonai iskolát támadtak meg, 150-en haltak meg, köztük 132 diák.

A majdnem 200 millió lakosú Pakisztán évek óta kénytelen elviselni a helyi tálib felkelők sorozatos támadásait, akik azzal indokolják a terrorcselekményeket, hogy Iszlámábád támogatja az amerikaiak terrorellenes harcát.

A december 16-i pesavari támadás óta a hadsereg fokozta műveleteit a tálibok fellegvárának számító északnyugati térségben. A kormány visszavonta a halálbüntetések végrehajtására 2008-ban életbe léptetett moratóriumot, és azóta kilenc elítélt terroristát akasztottak fel. Január elején a terrorizmussal kapcsolatos ügyek felgyorsítására katonai törvényszékek felállításáról döntött a pakisztáni törvényhozás.

A pesavari katonai iskolában hétfőn húsz katona, köztük Rahíl Sarif tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke fogadta a visszatérő diákokat. Az intézményben fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, és mindenkinek fémdetektoros kapun kell átmennie belépéskor.

A hatóságok korábban felszólították az oktatási intézményeket, hogy szögesdrótkerítéssel vegyék körbe az iskolákat, és őrök is legyenek ott.