Vádat emelhetnek az Iszlám Állam toborzói ellen Kanadában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kanadai rendőrség letartóztatott kedden egy férfit, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam toborzó sejtjének tagja volt. A 25 éves Awso Peshdaryt a rendőrség terrorista szervezkedésben való részvétellel és egy terrorcsoport támogatásával gyanúsítja.

Rajta kívül távollétében vádemelést javasoltak a 23 éves Khadar Khalib, valamint a 24 éves John Maguire ellen, aki áttért korábban az iszlám hitre. Ők ketten Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam oldalán részt vegyenek az ottani harcokban.

Maguire az Iszlám Állam egyik internetes videoüzenetében kanadaiak elleni támadásokra buzdított. A férfi egyes hírek szerint már nem él.

Jennifer Strachan, a kanadai rendőrség főfelügyelője elmondta: Peshdary Kanadából kapcsolatot tartott Maguire-ral, és együtt próbáltak másokat is rávenni arra, hogy csatlakozzanak az Irak és Szíria jelentős területeit hatalmába hajtó dzsihadista szervezethez.

A három fiatalember rendszeresen kommenteket írt és fényképeket töltött fel az internetes közösségi média felületeire.

A főfelügyelő szerint tevékenységüket régóta figyelte a kanadai rendőrség, de csak mostanra sikerült elég bizonyítékot összegyűjteni ellenük.