Tényleg durvábban büntetik Észak-Koreát, itt az első eset

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fülöp-szigeteki hatóságok lefoglaltak egy észak-koreai teherhajót a Phenjan ellen néhány napja elfogadott legutóbbi ENSZ-szankciók alapján – közölte a helyi sajtó szombaton.

Az állami rádió idézte az államfői hivatal szóvivőjét, akit azt mondta: a 6830 tonnás Dzsin Teng teherhajó nem kapott engedélyt arra, hogy elhagyja a fővárostól, Manilától északkeletre fekvő Subic kikötőjét, ahol három nappal ezelőtt kikötött. A hajó személyzetét ki fogják utasítani az országból – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Phenjannal szemben, mert január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátott fel ballisztikus rakétával. Mindkét alkalommal megsértették a BT korábbi határozatait.

Ez az első alkalom, hogy érvényt szereztek az új szankcióknak, amelyek között szerepel az Észak-Koreát sújtó fegyverembargó kiterjesztése, valamint újabb kereskedelmi korlátozások is.

Charles José, a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium szóvivője elmondta: most arra várnak, hogy megérkezzen az ENSZ egyik szakértői csoportja és átvizsgálja az észak-koreai teherhajót. Fémkereső berendezésekkel a parti őrség már átkutatta a Dzsin Tenget, fegyvereket kerestek. A szóvivő ennek eredményeit nem közölte, de azt igen, hogy a személyzet nagyon együttműködő volt.