Robert Ficót nevezte ki új kormányfőnek a szlovák államfő

Robert Ficót nevezte ki új kormányfőnek a szlovák államfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fico új kormányában pártja, a Smer-SD kapja a legfontosabb minisztériumokat, a második legerősebb párt, a Szlovák Nemzeti Párt három tárcát kapott, a Bugár Béla vezette Híd két minisztériumot tudhat magáénak.

Robert Fico szerda este benyújtotta régi kormánya lemondását Andrej Kiska szlovák államfőnek, aki ezt elfogadta, majd kinevezte Ficót az új kormány élére.

A  korábbi kabinet lemondására és az új kormányfő kinevezésére az új összetételű, 150 fős pozsonyi törvényhozás alakuló ülése és a képviselők eskütétele után került sor.     

Az új szlovák kormányban - a kedden véglegesített koalíciós megállapodás alapján - a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD) a miniszterelnökön és helyettesén kívül hét minisztere lesz, a minisztériumok között van az összes kulcstárca, a kül-, a bel- és a pénzügyminisztérium is. A koalíció második legerősebb pártja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - akinek elnöke, Andrej Danko lesz az új parlament elnöke - három minisztériumot kapott, a földművelésügyi, az oktatásügyi és a védelmi tárcákat.

A Most-Híd - amelynek elnöke, Bugár Béla lesz az új parlament egyik alelnöke - két szaktárcát kapott, a környezetvédelmi és az igazságügyi minisztériumit. Az új szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Radoslav Procházka vezette Háló (Siet) egy miniszteri posztot kapott, a közlekedési tárcát.

©
Hozzászólások