Három járat indul vasárnap a brüsszeli Zaventem reptérről

Három járat indul vasárnap a brüsszeli Zaventem reptérről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Vasárnap részlegesen újranyitják a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol múlt héten robbantásos merényletet hajtottak végre – jelentette be a légikikötőt üzemeltető vállalat szombaton. Arnaud Feist igazgató szerint vasárnap három járatot fog indítani a Brussels Airlines belga légitársaság a repülőtérről.

"A belgiumi légi közlekedés történetének legsötétebb napjait élte meg az ország" – mondta Feist a repülőtéri robbantásokról, amelyben tizenhatan haltak meg.

©

A szövetségi rendőrség szóvivője elmondta, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe az újranyitott repülőtéren. Szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják a repülőtérre érkező járműveket, az utasok pedig csak a papírjaik ellenőrzése és a csomagjaik átvizsgálása után léphetnek majd be a terminálba.

A Zaventem repülőtér februárban körülbelül másfélmillió utast szolgált ki, naponta átlagosan 600 járatot fogadott és indított.

A március 22-i terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként romos repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más városok repülőtereire irányították át.

A két helyszínen, a repülőtéren és a metróban végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember halt meg.

Zaventem Európa egyik legnagyobb repülőtere: évente 23,5 millió utast szolgál ki, valamint 489 ezer tonna teherszállítmány halad át rajta. Hetvenhét különböző légitársasággal 226 úti cél érhető el a belga főváros nemzetközi repülőteréről.

Az új biztonsági intézkedések miatt az indulási oldalon egyelőre óránként legfeljebb 800 utast tudnak ellátni, ami a korábbi kapacitás egyötödének felel meg.

A repteret üzemeltető cég külön oldalt hozott létre, ahol az újranyitással kapcsolatos információkat tették közzé az utasoknak. A Brussels Airport Twitter-oldalán is vannak infók.

©