Szúrja Törökország szemét egy romániai magániskola-hálózat

Szúrja Törökország szemét egy romániai magániskola-hálózat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Törökország azt akarja, hogy zárják be Romániában a Lumina-iskolákat, mert azokat állítólag Fethullah Gülen hitszónok körei finanszírozzák, és valójában a fiatalok iszlamizációját végzik - írja a Transindex. A török kormány szerint az Egyesült Államokban élő Gülen állhat a múlt heti sikertelen puccskísérlet mögött, ezért Törökországban most égre-földre üldözik a híveit.

Az érintett romániai iskolákat a Lumina Oktatási Intézmények név alatt működő ernyőszervezet működteti. Utóbbit 1994-ben alapították Konstancán, összesen 11 oktatási intézmény tartozik most hozzá: a Spectrum Nemzetközi Iskolák, a bukaresti Nemzetközi Számítástechnikai Líceum, a konstancai Számítástechnikai Líceum, a bukaresti Nemzetközi Iskola és az ISB Korai Fejlesztői Központ.

Az ernyőszervezethez tartozik a Lumina Egyetem is, ahol nemzetközi kapcsolatokat és európai tanulmányokat, valamint informatikai és telekommunikációs tanulmányokat lehet folytatni. 

A török hatóságok szerint az iskolák gülenista kapcsolatait bizonyítja az, hogy a Lumina három éve szervezi a Firstep nevű versenyt, amely kimondottan annak a 11 magániskolának a tanulóinak szól, amelyeket a szervezet működtet. Ez a verseny előválogatóként működik, innen juthatnak tovább a tanulók arra a nyolc nemzetközi versenyre, amelyeket gülenistának tart a török kormányzat.

Ezek a versenyek többnyire fiatal felfedezőknek, kutatóknak szólnak, és nem vallásos jellegűek. A török hatóságok szerint azonban a versenyeken valójában a fiatalok iszlamizációja folyik. 

Fethullah Gülen
©

A romániai iskolákban ötödik osztálytól kötelező a török nyelv, míg alsó tagozaton opcionális tantárgyként lehet felvenni, ezenkívül kötelező az angol nyelv mindegyik iskolában. 

A Lumina ernyőszervezet szóvivője azt mondta, hogy az intézményekben nem folyik központosított vallásos nevelés, a Lumina által működtetett iskolákban a gyerekek több felekezet hívei, a vallásórák a román tanügyminisztérium által jóváhagyott kerettanterv szerint folynak. Iulia Nueleanu kategorikusan visszautasította a török nagykövet vádjait, amelyek szerint az ernyőszervezet iskoláit gülenista csoportok finanszíroznák.

A Lumina szóvivője elmondta, hogy a romániai török nagykövet vádjai miatt válaszlépéseket kívánnak tenni, és a külügyminisztériumhoz fordulnak az ügyben - derül ki a cikkből.

A gülenisták Erdogan szabadkőműves bűnbakjai

Ted Cruz texasi szenátort az után pfujolták ki a republikánus konvenció résztvevői, miután szerdai beszédében nem biztosította támogatásáról a párt elnökjelöltjét, Donald Trumpot, hanem "lelkiismeretük szerinti" szavazásra buzdította a választókat.