Rakétát lőttek ki a rijádi királyi palotára, sikerült elfogni

Rakétát lőttek ki a rijádi királyi palotára, sikerült elfogni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A síita lázadók ellen Jemenben beavatkozó, szaúdi vezetésű arab koalíció erői elfogták a lázadók egyik rakétáját, amelyet a rijádi királyi palotára irányítottak – jelentette kedden a szaúdi állami tévé a katonai koalíció közlése alapján.

Szaúd-Arábiában többen feltöltöttek a közösségi médiára olyan videofelvételt, amelyen egy kis füstfelhő látszik, feltehetőleg a felrobbant támadó rakétáé.

A síita húszi lázadók szóvivője közölte kedden, hogy Vulkan H-2 típusú ballisztikus rakétával vették célba a Jamama-palotát a szaúdi fővárosban. "A szövetséges erők megerősítik, hogy iráni-húszi rakétát fogtak el, amelynek a célpontja Rijád déli részében volt. Egyelőre nem jelentettek veszteségeket" – közölte Twitter-oldalán a szaúd-arábiai kormány ellenőrzése alatt álló Nemzetközi Kommunikációs Központ.

A támadást röviddel a jövő évi költségvetés ismertetéséről tartott sajtótájékoztató előtt indították.  A költségvetést a szaúdi király rendszerint személyesen ismerteti a palotában.

Szaúd-Arábia november 4-én jelentette be, hogy a rijádi Háled király nemzetközi repülőtér felett elfogott egy ballisztikus rakétát. Rijád Iránt vádolta, hogy a jemeni lázadók számára rakétát csempészett, blokád alá vette Jement és az ENSZ-ellenőrzés megszigorítását kérte.

A múlt héten az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley rakétamaradványokat mutatott be, amelyek Washington szerint az Irán által a síita húsziknak szállított fegyverből származnak, mintegy bizonyítékként arra, hogy Teherán megsérti az ENSZ határozatait.

Szaúd-Arábia térségbeli ellenlábasa, Irán tagadta, hogy ilyen fegyvereket szállítana a jemeni fővárost, Szanaát és az ország más részeit megszálló húszi lázadóknak.

Genfben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője, Rupert Colville közölte, hogy a szaúdi vezetésű szövetségesek légicsapásaiban tíz nap alatt legalább 136 polgári személy vesztette életét, 87 társuk pedig megsebesült. A szóvivő mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a civil áldozatok száma megnövekedett Ali Abdallah Száleh volt jemeni elnök december 4-i halála óta, mert azután intenzívebbé váltak a szövetség Jemen elleni légicsapásai.

Az ENSZ szerint Jement immár a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja, milliókat fenyeget éhínség.