Meghalt az idősebb George Bush

Meghalt az idősebb George Bush

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A volt amerikai elnök 94 éves korában hunyt el.

Péntek késő este halt meg George H. W. Bush volt amerikai elnök, 94 éves korában érte a halál. Bush az Egyesült Államok 41. elnöke volt, 1989-től 1993-ig vezette az országot, azt megelőzően Ronald Reagan elnök alelnöke volt két cikluson át.

Halálának hírét fia, George W. Bush volt elnök közleményben erősítette meg. Azt írta, ő volt a legnagyszerűbb ember és a legjobb apa, akit csak kívánni lehetett. Idősebb Bush áprilisban intenzív osztályra került, egy héttel a felesége, Barbara halála után.

Jimmy Carter mellett a leghosszabb ideig élő elnök volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt indult az első iraki háború 1991 elején. Bár nagyon népszerű volt, 1992-ben elvesztette a választást Bill Clintonnal szemben. Bush-t azzal vádolták, hogy a hazai ügyekre nem koncentrál eléggé – emlékeztet a BBC.

Ő volt az első, aki Magyarországon járt

Kádár halálát követően 1989 júliusában – első amerikai elnökként – Bush Magyarországra látogatott, ahol az Ellenzéki Kerekasztal tagjai mellett Orbán Viktorral is találkozott. Zuhogó esőben mondott beszédet a Kossuth téren, de a szétázott papírt később széttépte és fejből idézve beszélt tovább. Később a Vasas-pályán kocogott is egyet. 2001-ben újra Magyarországra jött, Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje Lánccal tüntette ki.

Kopaszra borotválta a fejét

Bush számos nemes gesztust tett életében. 2004-ben a délkelet-ázsiai szökőár, 2005-ben pedig Katrina hurrikán rászorulóinak gyűjtött pénzt Bill Clintonnal. Obama 2010-ben a legmagasabb civil kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozta neki. Rengeteget futott, de szívesen halászott és golfozott is. 2013-ban kopaszra borotválta a fejét, hogy így bátorítsa egy titkosszolgálati ügynök beteg gyermekét a rák elleni harcban.

Az akkor 89 éves politikus Maine állambeli nyaralójában vált meg hajától, miután látta, hogy a titkosszolgálat őt védő egységének tagjai is kopaszon jelentek meg. Az ügynökök ezzel fejezték ki együttérzésüket társuk kétéves gyermekével. A Patrick nevű fiú leukémiás volt, kezelésére egy honlapot is létrehozatott, hogy adományokat gyűjtsön neki. Bushnak szintén volt egy leukémiás gyermeke, akit négyéves korában vesztettek el nejével.

Tandemugrások

Bush több születésnapját is különleges módon ünnepelte: a 75., 80., 85., és 90. kort is helikopterből kiugorva, tandemugrásos ejtőernyőzéssel fejelte meg, ami rendszerint élőben közvetítettek az amerikai hírtelevíziók. Adrenalinfüggőnek azonban nem nevezte magát.

Az amerikai sajtóban megjelent első méltatások úriemberi modorát említik és kiemelik, hogy mindig ragaszkodott a hagyományos amerikai értékrendhez. Emlékeztetnek rá, hogy egészen tavalyig aktív életet élt – a 90. születésnapját ejtőernyős ugrással ünnepelte meg –, tavaly óta azonban a Parkinson-kór kerekesszékbe kényszerítette. Felesége, Barbara, akivel 74 esztendeig élt házasságban, idén áprilisban hunyt el. 

A The Washington Post című lap szerint halála egy korszak végét jelenti. A volt elnököt nagylelkűség és udvariasság jellemezte, ugyanakkor versenyszellem és nagyon nagy ambíció is lakott benne. "Képes volt kemény kampányokat vezetni és háborúba vinni a nemzetet, de fő eredményeit a tárgyalóasztalnál érte el" – írta a washingtoni lap. 

Arlington, 2018. december 1. 2010. október 31-én a texasi Arlingtonban egy baseball mérkőzésen készített kép George H.W. Bush volt amerikai elnökről (b) és fiáról, a szintén korábbi elnök George W. Bushról.
©

A The New York Times "képzett bürokratának" és "diplomáciai játékosnak" nevezte idősebb Busht, aki "a Szovjetunió összeomlása és Kelet-Európa felszabadulása alatti árnyalt kormányzásával segített véget vetni a négy évtizedes hidegháborúnak és a nukleáris fenyegetettségnek".

A CNN hírtelevízió a többi között megemlítette, hogy 1836 óta az első olyan elnök volt, aki alelnökként szállt küzdelembe a Fehér Házért és megválasztották, és a második olyan ember az Egyesült Államok történetében, akinek a fia – George W. Bush – is elnök lett.

Trump és Obama is búcsúzik tőle

A család által kiadott hivatalos közlemény mellett a volt elnök Barack Obama és a jelenleg hivatalban lévő Donald Trump is közleményben búcsúzott Bushtól. Obama szerint az egykori elnöknek valószínűleg soha nem akad majd párja. Trump pedig azt írta, Bushra az ország szolgálata mellett a családja iránti elköteleződéséért is emlékezni fognak.

Hozzászólások