Ankara elutasította az EP állásfoglalását a szankciókról

Ankara elutasította az EP állásfoglalását a szankciókról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A törökök szerint a döntés „nem járul hozzá” az együttműködés légkörének kialakításához.

A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében teljes egészében elutasította az Európai Parlament képviselőinek néhány órával korábban elfogadott állásfoglalását, amelyben nemzetközi szankciók meghozatalára szólítottak fel Ankara ellen az északkelet-szíriai török hadművelet miatt.

A török külügyi tárca kiemelte: nem lepte meg őket a döntés, mert szerintük azt olyanok hozták, akik folyamatosan "terroristákat" látnak vendégül a parlamentben.

A külügyminisztérium hangsúlyozta: az offenzíva a nemzetközi jog alapján az ENSZ jogos önvédelemre, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának terrorizmus elleni harcra vonatkozó határozatainak megfelelően zajlik. Egyúttal leszögezték: a katonai beavatkozás célpontjai a nemzetközileg is terrorszervezetnek elfogadott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai leágazásai, a Demokratikus Egység Pártja (PYD) észak-szíriai kurd politikai tömörülés, továbbá a Népvédelmi Egységek (YPG) észak-szíriai kurd milícia tagjai, illetve a hozzájuk tartozó hadállások. Mind szükséges óvintézkedést megtettek azért, hogy a polgári lakosság és az infrastruktúra ne szenvedjen kárt.

A külügyminisztérium szerint az EP állásfoglalásában található állítások mind olyan hazugságok, amelyeket Ankara előzőleg megannyiszor pontosított. Mint fogalmaztak: ennek ellenére az Európai Parlament a valósággal össze nem egyeztethető döntésével ragaszkodott előítéletes, valamint a józan észt nélkülöző álláspontjához. Az EP ahelyett, hogy szolidaritást vállalt volna Törökországgal a terrorizmus, továbbá az illegális migráció elleni harcban, inkább egy terrorszervezet szolgálatába állt és megalapozatlan állításoknak "szentelt figyelmet" - tették hozzá.

A török tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy az állásfoglalás nem járul hozzá Brüsszel és Ankara kapcsolatainak fejlesztéséhez és az együttműködés légkörének kialakításához.

Úgy vélték: az Európai Parlament sem a regionális, sem a globális fejleményeket nem tudja a szükséges mértékben figyelemmel követni, nem képes azok okainak és következményeinek objektív és holisztikus elbírálására, illetve nem tud határozott és célravezető stratégiát kidolgozni.

Az Európai Parlament állásfoglalásáról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Hozzászólások