2040-re a németek harmada lesz bevándorló hátterű, de még hívják a külföldieket

2040-re a németek harmada lesz bevándorló hátterű, de még hívják a külföldieket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Húsz év múlva a német nagyvárosokban az ott élők hetven százalékának lesz bevándorló háttere, ám az országnak mindenképpen új bevándorlókra van szüksége, hogy stabilan tarthassa a gazdaságot – állítják német szakértők.

„2040-re Németország népességének legalább 35 százalékának lesz bevándorló háttere, vagy lesz közvetlenül bevándorló” – jósolja Herbert Brücker, a Szövetségi Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) migrációkutató részlegének vezetője. A DW német hírportál beszámolója szerint Brücker közölte: jelenleg ez az arány 25 százalék körül van, húsz év múlva 35 százalék körül lesz, de lehet akár 40 százalék is.

A városokban még magasabb a migráns hátterű lakosok aránya. „Az lesz az átlagos, amit most a nagyvárosokban látunk. A nagyobb településeken, például Frankfurtban 65-70 százaléknak lesz bevándorló háttere” – magyarázta.

A szakértő szerint a bevándorlásra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy működjön a gazdaság. Az IAB számítása szerint évente legalább 400 ezer bevándorló kell ahhoz, hogy ne csökkenje a teljesítmény. A szakértő szerint elsősorban a szakképzettséggel rendelkezőkre van szükség, s Németországnak meg kell nyitnia kapuit más országok polgárai előtt is, miután kimerülőben van a dél-, illetve közép-európai munkaerő-utánpótlási forrás.

Német adatok szerint tavaly 1,585 millió ember vándorolt be az országba, ahonnan 1,185 millióan költöztek el. A Németországban élő románok száma 68 ezerrel nőtt, a második és a harmadik helyen a szírek és a lengyelek szerepelnek 34 ezer, illetve 29 ezer fővel.

Hozzászólások