Kiderült, hogy Peter Handkénak jugoszláv útlevele is volt

Kiderült, hogy Peter Handkénak jugoszláv útlevele is volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az író tagadta, hogy állampolgárságot is kapott volna, bár a dokumentumban ez áll, az osztrák törvények szerint azonban nem lehet valaki kettős állampolgár.

Peter Handke osztrák író, az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje pénteken elismerte, hogy volt jugoszláv útlevele, de azt tagadta, hogy jugoszláv állampolgárságot is kapott volna.

The Intercept amerikai oknyomozó honlap ugyanis a héten publikálta Handke nevére kiállított jugoszláv útlevél fotóját, amelyet 1999-ben állították ki, érvényessége 2009-ig tartott volna, és az szerepelt benne, hogy az író jugoszláv állampolgár. A dokumentumról készült fotót online elküldték az Osztrák Nemzeti Archívum Handke-gyűjteményébe, de a nyilvánosság csak a héten értesült róla.

Az osztrák hatóságok vizsgálódnak a kérdésben, Ausztriában ugyanis nincs kettős állampolgárság, szigorú törvény tiltja, hogy egy osztrák állampolgárnak még egy állampolgársága legyen. Ha valaki mégis felvesz egy másik állampolgárságot, hivatalosan kell engedélyt kérnie, hogy osztrák állampolgárságát megtarthassa. Ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy elveszítheti osztrák állampolgárságát. A jugoszláv útlevelek egyébként érvényüket veszítették 2006-ban, mikor Szerbia és Montenegró szétvált.

Handke most a Vecernije Novosti belgrádi napilapnak azt mondta: "Nincs jugoszláv állampolgárságom, csak az utazáshoz kaptam az útlevelet".

Handkét már korában is sok kritika érte, mert a balkáni háborúban a szerbeket és Slobodan Milosevicet támogatta, gyászbeszédet is mondott a temetésén, és egyszer kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenicai mészárlást. Volt, hogy arról is beszélt, hogy szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a gaztetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére.

Az irodalmi Nobel-díj odaítélése után háborús veteránokat és túlélőket tömörítő több szervezet is követelte a Svéd Akadémiától a díj visszavonását, miközben osztrák írók egy csoportja nyílt levélben emelt szót az elmúlt napok és hetek "Handke-ellenes propagandája" ellen.

Hozzászólások