Mintha lángokban állna az EU központja – akciózik a Greenpeace

Mintha lángokban állna az EU központja – akciózik a Greenpeace

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az aktivisták szerint lángokban áll a világ, az unió vezetői pedig nem avatkoznak közbe.

Csütörtökön vitatják meg az uniós tagállamok vezetői annak a klímacsomagnak a tervezetét, amely azt vázolja fel, hogyan válhat Európa 2050-re klímasemlegessé fellendülő gazdaság és javuló életminőség mellett.

Ez volt az apropója a Greenpeace csütörtök reggeli, brüsszeli akciójának: a zöldszervezet aktivistái egy hatalmas "klímavészhelyzet" feliratú molinót terítettek az EU új központi épületének homlokzatára.

Akciójukról a Twitteren is hírt adtak, azt írták: a világ lángokban áll, az unió vezetői pedig nem avatkoznak közbe. "Nem elég, hogy csak 2050-re vállalják a klímasemlegességet. A most itt tartózkodó elnökök és államfők addigra már rég eltűnnek a színről. Az számít, mit tesznek most, amíg még az övék a hatalom."

Az aktivisták nagyjából harmincan vannak, és kétnapnyi élelmet vittek magukkal az épület tetejére.

©

Ahogy megírtuk, a tervezetet Magyarország, Csehország és Lengyelország jelenlegi formájában nem támogatja. Csak akkor fogadnák el, ha garanciákat és pénzügyi segítséget kapnak az abban foglalt feladatok végrehajtására.

A magyaroknak, a cseheknek és a lengyeleknek továbbra sem tetszik az EU zöld megállapodása

A magyar kormány kommunikációs államtitkára Twitter-közvetítésével megsértette a Tanács eljárási szabályzatát, a történtekről Ursula von der Leyent is értesíteni fogják. Kovácsot a civil szervezetek háttéranyaga boríthatta ki, amelyet az uniós miniszterek is tanulmányoztak, miközben a Magyarországgal szemben indított eljárásról folyt meghallgatás. Kormányzati források állítják, az egész a magyar szóvivő magánakciója volt, de ezt azért nem árt fenntartásokkal kezelni.

Hozzászólások