Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két napot kapott a két orosz diplomata, hogy elhagyják az ország területét.

Bulgária nemkívánatos személynek nyilvánított pénteken két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádol - közölte a szófiai orosz nagykövetség.

A bolgár külügyminisztérium közölte, 48 órát adott az érintetteknek arra, hogy elhagyják az ország területét. A döntésről tájékoztatták Anatolij Makarov szófiai orosz nagykövetet.

"Oroszország szófiai nagykövetét bekérették a bolgár külügyminisztériumba, ahol a bécsi egyezménnyel összhangban átnyújtották neki a nagykövetség egyik diplomatájának, illetve a kereskedelmi képviselet egyik munkatársának nemkívánatos személlyé nyilvánításáról szóló jegyzéket" - olvasható az orosz nagykövetség közleményében.

A diplomáciai képviselet hangsúlyozta, hogy a bolgár fél nem mutatott be olyan bizonyítékokat, amelyek a státuszukkal összeférhetetlen tevékenységüket igazolta volna. "Az orosz fél fenntartja magának a jogot a válaszlépésekre" - áll a közleményben.

Az orosz nagykövetség emellett szóvá tette azt is, hogy a diplomatákra vonatkozó információk előzetes értesítés nélküli közzététele nem felel meg Moszkva és Szófia hagyományosan konstruktív kapcsolatainak.

A bolgár ügyészség külön állásfoglalásban közölte, hogy az orosz nagykövetség konzuli osztályának első titkára 2017 óta végzett kémtevékenységet a bolgár választási folyamattal összefüggésben. A másik diplomata, aki Oroszország szófiai kereskedelmi képviseletén dolgozott, 2018 óta gyűjtött részben államtitoknak minősülő információkat Bulgária energiaágazatáról és energiabiztonságáról.

A NATO- és EU-tag Bulgáriát szoros kulturális és történelmi kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, amely továbbra is a balkáni ország legnagyobb energiaszolgáltatója.

A bolgár kormány tavaly októberben megtagadta a vízumot egy orosz katonai attasétól, és kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát.

Hozzászólások