Országos „minizárlat” jöhet a briteknél

Országos „minizárlat” jöhet a briteknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakemberek szerint mostanra exponenciális ütemben nőhet az új fertőzöttek száma.

Az ötfokozatú skálán eddigi hármasról négyesre, azaz magas szintre emelte hétfőn a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot. Azt követően döntöttek így, hogy az Egyesült Királyság négy nemzetének, Angliának, Skóciának, Walesnek és Észak-Írországnak a tiszti főorvosai közös indítványban tettek erre javaslatot.

A tiszti főorvosok indoklása szerint jóllehet egy ideig alacsony volt a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma,

az esetszám most már gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik az Egyesült Királyság mind a négy nemzetének jelentős kiterjedésű térségeiben.

A májusban bevezetett ötfokozatú járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a COVID-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában. A skála legmagasabb, ötödik – vörös – riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelezne, amelyben érdemi kockázattá válna, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

A készenléti rendszer májusi meghonosítása után a brit kormány a negyedik szintet léptette életbe, de ezt június 19-én mérsékelte. A tiszti főorvosok akkori helyzetértékelése szerint ugyanis abban az időszakban mind a négy országrészben folyamatosan csökkent az esetek száma.

A hétfőig érvényben volt harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint a koronavírus továbbra is jelen van az Egyesült Királyságban, de már lehetséges a terjedésének megfékezését célzó korlátozások és az emberek közötti távolságtartást előíró szabályok fokozatos enyhítése.

A fertőzöttek számának jelenlegi újbóli gyorsulása miatt azonban ismét napirendre került a szigorítás. Nem sokkal a bejelentés előtt Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója elmondta:

ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt, egy hónappal később pedig napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető.

Boris Johnson miniszterelnök keddre összehívja a kormány különleges helyzetekkor összeülő tanácskozó testületét (COBRA), és utána valószínűleg lépéseket jelent be a járvány megfékezésére.

Kormányzati forrásoktól származó brit médiaértesülések szerint a lehetséges intézkedések között szerepel egy kéthetes országos „minizárlat” elrendelése is. Ennek intézkedései közé tartozna a nem egy háztartásban élők csoportos összejöveteleinek időleges megtiltása, illetve egyes vendéglátóhelyek bezárása vagy nyitvatartási idejük korlátozása.

Johnson azonban az elmúlt napokban többször jelezte: nincs szándékában a márciusihoz hasonló, országos kiterjedésű teljes zárlat újbóli elrendelése, mert a brit gazdaság ezt nem viselné el.

A március végén elrendelt – azóta jórészt feloldott vagy jelentősen enyhített – széles körű országos korlátozások nyomán az idei második negyedévben példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben.

Hozzászólások