Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök hétfőn tagadta, hogy bármi köze lenne a Navalnij ellenzéki aktivista által bemutatott, a Fekete-tenger partján álló palotához.

Tagadja Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy köze lenne ahhoz a Fekete-tengernél lévő kastélyhoz, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata mutatott be. „Semmi, amire ott (a filmben) rámutattak nem a tulajdonom, és nem volt sem az én tulajdonom, sem a rokonaim tulajdona. Soha” – mondta Putyin hétfőn egy diákokkal közösen megtartott találkozón.

Munkatársai azután tettek közzé videót a komplexumról, hogy Navalnijt őrizetbe vették és harminc nap elzárásra ítélték, miután Berlinből Moszkvába érkezett. A filmben az óriási, becsléseik szerint nagyjából 400 milliárd forintnak megfelelő összegből épült épületet a legmélyebb részletekig bemutatják.

A videóban látható Praskovejevka birtok megközelítőleg 39-szer nagyobb, mint Monaco, az épületek összértéke pedig 100 milliárd rubel. „Ez nem egy nyaraló, vagy egy rezidencia. Ez egy egész város, vagy talán egy kis királyság” – mondta Navalnij a videóban. A felvételeken látható hatalmas palota alagsorában korcsolyapálya, színházterem, edzőterem, táncterem, valamint kaszinó is található.

Az ellenzéki politikus és csapata kinyomozta, hogy a birtok hivatalosan az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tulajdonában van, így közvetlenül tényleg nem köthető Putyinhoz. Navalnij szerint azonban egyértelmű, hogy a 2000 óta hatalmon lévő elnöké a palota, és azok adták össze rá neki a pénzt, akik sokat köszönhetnek neki.

Navalnij január 17-én tért vissza Oroszországba, ahol már a repülőtéren őrizetbe vették, majd rövid tárgyalást követően 30 nap elzárásra ítélték, mondván, megsértette a felfüggesztett börtönbüntetésre vonatkozó szabályokat: nem jelentkezett meghatározott időközöként személyesen a rendőrségen, ugyanis egy berlini klinikán lábadozott, miután augusztusban Szibériában, feltehetően novicsok idegméreggel mérgezték meg az FSZB ügynökei.

Az ellenzéki politikus mellett szombaton országszerte több tízezren tüntettek, akik közül több százat vertek össze és vittek el a rendőrök. A demonstrálók és Navalnij mellett kiállt a nyugati társadalom: Prágában, Varsóban és Tallinban is tüntettek Putyin rendszere ellen, az Európai Unió tagországai pedig elítélték az aktivista elleni eljárást.

(Kiemelt képünkön orosz rohamrendőrök láthatóak a szombati tüntetésen.)

Hozzászólások