Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Örményországban hűtőcsarnokokban helyezik el az elhunytakat, mivel megteltek a halottasházak.

Tizenegy héttel ezelőtt lezárultak a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, a hatóságok azonban újabb 65 elesett katona nevét tették közzé kedden.

Anahit Avaneszján egészségügyi miniszter szerint eddig több mint 3450 civil és katona holttestét sikerült azonosítani, és ez a lista naponta 30 névvel bővül. A tárcavezető ugyanakkor nem pontosította, hogy hány holttest vár még azonosításra. A hatóságok becslései szerint százakról lehet szó.

Örmény sajtójelentések szerint a halottasházakban már nincs elég hely, ezért vállalatok hűtőcsarnokait is igénybe kellett venni.

Az örmény ellenzék több mint hatezerre becsüli az örmény oldalon a halottak számát. Azerbajdzsán nemrég arról számolt be, hogy több mint ezer holttestet sikerült azonosítania.

Az Azerbajdzsántól korábban egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben tavaly szeptember 27-én kiújultak a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel szerzi vissza a hivatalosan mindvégig azeri területnek számító Hegyi-Karabahot, és sikerült is jelentős területeket visszafoglalnia. A harcokban több mint 4700 ember vesztette életét.

Az örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök novemberben állapodott meg a harcok lezárásáról. Az egyezmény értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, korábban megszállt járást, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók vették át a demarkációs vonal és a tűzszüneti vonal mentén.

Az örmény kormányfő újévi üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az embereknek meg kell barátkozniuk az új helyzettel, és óva intett a felfordulástól és pániktól országában.

A harcok lezárultát követően két hónap alatt összesen 1184 holttestet találtak a térségben.

Hozzászólások