szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hangos közlekedési lámpák segítik a tájékozódást az új nyugati kiskörút kereszteződéseiben, Debrecenben. Sípolás után gépi hang mondja be, hol áll a gyalogos és mikor kelhet át a zebrán.

A beszélő lámpa a működtetésért felelő cég saját fejlesztése, és Debrecen mellett Nyíregyházán is működik ilyen. Miklós János, a Zöldfény Kft. ügyvezetője azt mondta: a lámpák hangerejét most szabályozzák be, úgy fogják beállítani, hogy azoknak, akiknek felszerelték, tényleg segítséget nyújtson, és a közelben lakókat se zavarja – olvasható a dehir.hu-n.

Egyelőre a nyugati kiskörút öt csomópontjában működnek beszélő lámpák.

Ha lesz rá pénze az önkormányzatnak, több csomópontban is felszereltetik a látássérültek közlekedését segítő berendezést. Az újdonságot pozitívan fogadták a debreceniek.

A jelzőlámpákhoz visszaszámláló is tartozik, így a gyalogosok tudhatják, mikor vált zöldre a lámpa, illetve szabad jelzéskor mennyi idejük van az átkelésre. Visszaszámlálós jelzőlámpa régóta van már Debrecen több más kereszteződésében is, ahol a járművek haladását segítik ezzel a megoldással.

Hasonló hangos jelzőlámpa Budapesten is működik, egyebek mellett Zuglóban, a Vakok Intézeténél lévő kereszteződésben, igaz, ott más technológiával oldották meg a látássérültek tájékoztatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen