szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tüntetők szerint a két hete bejelentett, a hazai költségvetésből finanszírozott útfejlesztésekben nem szerepel 471-es főút Szabolcs megyei szakaszának rekonstrukciója, az uniós forrásokból pedig erre biztosan nem lesz pénz a következő hat-hét évben. A tüntetők tizenöt járművel foglalták el a Nyírbátor körforgalmán keresztülvezető másodrendű főút belső sávját.

Félpályás útlezárással demonstráltak a 471-es főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszának felújításáért a főút nyírbátori, belterületi szakaszán hétfő délelőtt.

A tüntetők tizenöt járművel foglalták el a város körforgalmán keresztülvezető másodrendű főút belső sávját. A járművekre kifüggesztett transzparenseken a "Halálút" és a "Követeljük a 471-es főút nyírbátori elkerülő szakaszának megépítését!" feliratok voltak olvashatók.

A helyi MSZP és Máté Antal, Nyírbátor független polgármestere által kezdeményezett tüntetés szervezői elmondták, a demonstráció célja, hogy elérjék a 471-es főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részének teljes felújítását.

A két hete bejelentett, a hazai költségvetésből finanszírozott útfejlesztésekben nem szerepel a főút megyei szakaszának rekonstrukciója, az uniós forrásokból pedig erre biztosan nem lesz pénz a következő hat-hét évben - vélekedtek. A tüntetés szervezői azt szeretnék, hogy a kormány emelje be az útfelújítások sorába a 471-es szabolcsi részét, valamint végezzék el a korábban ígért, az M3-as autópályát Nyírbátorral összekötő útszakasz rekonstrukcióját is.

Keskeny és kanyargós halálút

A Debrecent Mátészalkával összekötő, 73 kilométer hosszú 471-es főút jelentős kamion- és tranzitforgalmat bonyolít a hajdúsági megyeszékhely és a szatmári térség, illetve a tőle nem messze lévő csengersimai magyar-román határállomás között. A viszonylag keskeny, kanyargós, igen leromlott állapotú útszakaszt a helyiek "halálútnak" nevezik, utalva az úton korábban történt nagy számú és súlyos balesetre.

A kormány nemrégiben jelentette be, hogy 2020-ig a költségvetésből 750 milliárd forintot tervez a kiemelt közúti beruházásokra, az ennek keretében felújítandó útszakaszok között a 471-es főút Hajdú-Bihar megyei szakaszának rekonstrukciója is szerepel. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztés során Debrecen belterületén 2,8 kilométer hosszúságban, Debrecen külterülete és a Hajdúsámsont elkerülő út között pedig 4,55 kilométer hosszúságban négysávossá szélesítik az utat. Hajdúsámsont 8,6 kilométer hosszú elkerülő úttal tehermentesítik, a Hajdúsámson elkerülő és Nyíradony közötti útszakaszon megerősítik és szélesítik a burkolatot.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszon az elmúlt években csak kisebb rekonstrukciós munkákat végeztek el, egyedül a Nyírmihálydi és Nyírbogát közötti hét kilométeres szakasz kapott teljesen új burkolatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!