szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állíts meg egy seggfejt! - ez a neve annak az orosz csoportnak, amelynek tagjai végtelenül bunkó autósokat próbálnak nagyon visszafogottan megleckéztetni.

Januárban jelentek meg az Állíts meg egy seggfejt! nevű oroszországi civil mozgalom első akcióiról szóló videói, és ma már 23 epizódot nézhetünk meg a Youtube-on.

Az akciózó fiatalok az angolul feliratozott felvételek szerint meglehetős udvariassággal igyekeznek megkérni az orbitális szabálytalanságokat elkövető autósokat arra, hogy térjenek vissza a szabálykövető magatartásra. Fellépésük cseppet sem tűnik fenyegetőnek, kérésük méltányolható, például azzal állnak a járdán nagy rutinnal közlekedő luxusautók elé, hogy legyenek szívesek visszatolatni és az úttesten folytatni az útjukat.

Az egyetlen, önbíráskodásra utaló momentum, hogy a kérésüket nem teljesítő autósok egy nagy matricát kapnak a szélvédőjükre, amit egyben láthatóan lehetetlen leszedni, csak cafatokban, ezért nyilvánvaló bosszúságot okoznak, ráadásul balesetveszélyes módon akadályozzák a kilátást.

A videók azonban nem emiatt tanulságosak, hanem mert kiderül belőlük, hogy az orosz autósok egészen elképesztő szabálytalanságokat engednek meg maguknak, és ezeket nem csak elkövetik, de a szabályszegésre a figyelmüket felhívó aktivistákat nem egyszer lőfegyverrel vagy baseballütővel fenyegetik. Az autósok részéről olyan agresszió árad, hogy a filmeket nézve az ember nem tud nem a civil aktivistáknak szurkolni.

Íme egy nevezetes epizód a pisztollyal hadonászó jampival és a gyalogosokat szó szerint a járdán elgázoló hisztérikával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok