Szmogriadó: sűríteni kell a BKV-járatokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A BKV járatainak sűrítését szorgalmazza a vasárnap életbe lépett budapesti szmogriadó miatt a Levegő Munkacsoport, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) külön-külön. A VEKE az elővárosi vonatok sűrítését sűrítését is javasolja, a MÁV-START a hétfői tapasztalatok alapján dönt.

A VEKE rendkívüli menetrendek kidolgozását javasolja a szmogriadóval érintett munkanapokra. Álláspontjuk szerint a csúcsidőben még forgalomba állítható tartalékjárművek kihasználásával a fontosabb metró-, HÉV- és villamosjáratok sűrítése megvalósítható. A buszforgalomban azonban szerintük "illuzórikus" lenne csúcsidei sűrítést kérni, mert január óta a buszok műszaki állapota miatt egyetlen munkanapján sem tudta a Paraméterkönyvben foglalt buszmennyiséget forgalomba állítani a közlekedési társaság. Javasolják továbbá, hogy a reggeli csúcsidei közlekedési rend reggel 6 órától este 8 óráig legyen érvényben azokon a napokon, amikor a szmogriadó riasztási fokozata érvényben van.

Mivel a szmogriadó riasztási fokozata az új rendelet értelmében Budapesten rendszeres jelenség lesz, a BKV-nak kiszámítható és tervezett módon kell erre felkészülnie, a többletigényeket kiszolgálnia - közölte a VEKE. Szükséges lépésnek tartják továbbá az agglomerációban élők utaztatása miatt a Volánbusz elővárosi járatainak sűrítését, illetve az elővárosi vonatokhoz több kocsi csatolását. A szerelvényeknek legalább harminc percenként kellene követniük egymást minden vasútvonalon.

A Levegő Munkacsoport a járatsűrítés mellett megfontolásra ajánlotta a fővárosi vezetésnek, hogy a szmogriadó ideje alatt az autósok kedvezményesen használhassák a közösségi járműveket, ezzel is arra ösztönözve mindenkit, hogy ne autózzanak.

Gaál Péter, a MÁV-START helyettes szóvivője az MTI-nek ezt mondta, hogy a hétfő reggeli tapasztalatok alapján, ha szükséges, megteszik a megfelelő lépéseket az utasok szállítása érdekében. Hozzátette, hogy az aktuális menetrendben több vonalon is 30 perces követéssel indulnak a vonatok. A Volánbusz Közlekedési Zrt. illetékesét az MTI vasárnap délután nem tudta elérni.