Opel Astra teszt: hiába jó autó az új Astra, ha nem olcsó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Nézzük először a konkurenseket:   Modell Motor/teljesítmény (benzin) Listaár (rádió, klíma, ESP, 6 légzsák)...

 

©

Nézzük először a konkurenseket:  

Modell

Motor/teljesítmény

(benzin)

Listaár (rádió, klíma, ESP, 6 légzsák) millió Ft

Megjegyzés

Volkswagen Golf

1,4 80 LE

4,964

Alapára 4,691 millió Ft

Ford Focus

1,4 80 LE

4,686

Alapára 4,436 millió Ft

Renault Mégane

1,6 100 LE
Expression kivitel

4,325

Alapára 3,99 ESP-vel, klíma és függönylégzsák nélkül

Honda Civic

1,4 100 LE

4,889

Automatikus klíma, jobban felszerelt

Kia cee’d

1,4 109 LE

3,919

Alapára 3,449

 

Citroen C4

1,6 120 LE

4,950

1,4 90 LE listaára ESP nélkül 4,18 millió Ft

Opel Astra

1,4 100 LE

4,64

 

Az 1,4 literes 100 lovas EcoFlex változatban is kapható alap Astrát az importőr jól felszereltnek titulálta, jár hozzá ESP, manuális klíma, mp3-as rádió, két elektromos ablakemelő. A legolcsóbb, 95 lovas 1,3 literes dízel alapára 5,23 millió forint. Ha azonban komolyabban akarunk tallózni a lehetőségek között magyar információ hiányában, az Opel német oldalán tájékozódhatunk.

©


Az 1,4-es benzines alapára kint 15 900 euró (265 forintos euróval számolva 4,23 millió forint). Ehhez rendelhetünk 990 euróért manuális klímát és navit magába foglaló csomagot, 50 euróért ötödik fejtámlát, 160 euróért fedélzeti számítógépet, 185 euróért ködlámpát. Így egy jó indulónak mondott autót kapunk 17 285 euróért (4,58 millió forint). Ha komolyabb Astrát szeretnénk, vigyük a 140 lovas 1,4 Turbót (személyes kedvencem) Sport felszereltség szinten 22 425 euróért (5,94 millió forint). Válasszunk hozzá 1100 euróért AFL+ fényszórórendszert, 50 euróért ötödik fejtámlát, 500 euróért ergonomikus sportüléseket, 375 euróért négy elektromos ablakemelőt, 930 euróért FlexRide futóművet, 525 euróért OpelEye-t, 915 euróért elektromos tetőablakot, 300 euróért Bluetooth-kihangosítást, 185 euróért ködlámpákat, 520 euróért elöl-hátul parkolóradart, 330 euróért ülésfűtést. Így már 27 255 euróba (7,22 millió forint) kerül az Astránk navi és csúcshifi nélkül. Persze fokozhatjuk az élvezeteket, miért ne tennénk.

©


A dízel, 160 lovas kétliteres csúcsmodell automatikus váltóval (cudar rossz volt a tapasztalatom vele, mindig túlpörgette a motort, nem akkor váltott, amikor kellett volna, örömmel lecseréltem az egyik stációnál az 1,7-es dízelre, amely csak kézi váltóval rendelhető – a tesztautóban ráadásul OpelEye is volt) 27 405 euróról (7,26 millió forint) indul. Bőrkárpittal (1500 euró), 19 hüvelykes könnyűfém kerekekkel (1090 euró), sportfutóművel (180 euró) és tűzpiros színben (275 euró) már 30 450 eurós (8 millió forint) a cech. Rendeljünk bele: négy elektromos ablakot (375 euró), elektromos tükröket (170 euró), FlexRide futóművet (930 euró), elektromos tetőablakot (915 euró), Infinity hangrendszert (580 euró), AFL+ intelligens bixenon fényszórókat (1100 euró), kormányfűtést (190 euró), Bluetooth-kihangosítást (300 euró), ködlámpákat (185 euró) és DVD800 csúcshifit beépített útikönyvvel (1150 euró). A fullosnak mondható Astra így 35 790 euróba kerül, azaz pontosan 9,5 millió forintba. 

[[ Oldaltörés (Kívül belül vonzó) ]]Dögös az autó: Insignia kicsiben. A szárny- és pengemotívum már ismerős, az orr újrafogalmazza az Insigniáét, de kisebb az Opel emblémáját bekeretező felső hűtőnyílás.

©


Az Astra praktikumához nem fér kétség, a tervezők kitettek magukért, ha már kicsi a csomagtartó. A középső kartámaszba hat CD-lemez fér, két pohártartó és az opcionális hulladéktartó társaságában. Ha az opcionális elektromos rögzítőfék (EPB) helyettesíti a kéziféket, további hely szabadul fel. Itt választani lehet kettős, rolós pohártartó, illetve dupla fenekű rekesz között, amelyben akár egyliteres palack is elhelyezhető. 12 voltos dugaszoló aljzat és a hátsó utasokat szolgáló rekesz egészíti ki a FlexConsole-t.

©A vezető előtti fiók a pénztárcát és a szemüveget várja, a középkonzolban polc van a mobiltelefonnak és az MP3 lejátszónak, mindjárt 12V/AUX-In és opcionális USB-csatlakozóval. A kesztyűtartót át lehet rendezni a variálható válaszfal segítségével, és külön helyet alakítottak ki ott toll, aprópénz és kártyák részére. Az ajtózsebek elég nagyok 1,5 (elöl), illetve egyliteres (hátul) palack tárolására.

©

 

©


Az anyósülés alá lehet fiókot rendelni, a biciklit pedig az integrált FlexFix tartón szállíthatjuk (590 eurós felár). A kioldó kar meghúzásakor fiókként csúszik elő a lökhárítóból, és két kerékpár elhelyezésére alkalmas, 28 hüvelykes kerékméretig, szerszámra vagy különleges szerelvényre nincs szükség. Teherbírása 40 kiló. Használat után szinte láthatatlanul tűnik el megint.

©


A csomagtartó padlóját háromféle szinten lehet rögzíteni, a sarkoknál található résekben. Mindegyik helyzetben száz kilót bír el.
• A legmagasabb helyzetben a FlexFloor egy szintben áll a rakodóperemmel, így könnyen lehet bepakolni nehéz tárgyakat. Alatta 157 mm mély (126 literes), szem elől rejtett térség marad.
• Középállásban a padló egy síkot képez az előrehajtott üléstámlával, alatta 55 mm mély (52 literes) rekesz várja például a ruhadarabokat vagy a kivehető kalaptartót. 
• Alsó helyzetben a fix padlón fekszik a FlexFloor, maximális a csomagtér.
• A flexibilis padlót elválasztó falként is lehet használni.

Az első ülések állítási tartománya az iparág legnagyobbja, hosszirányban 280 mm. A hátsó lábtér javára válik, hogy az üléstámla 15 milliméterrel vékonyabb a korábbinál. Mivel a vezetőülés magasságát 65 milliméteren belül lehet változtatni, és a kormánykerék is állítható, mindenki megtalálhatja az ideális testhelyzetet. Valamennyi szinten az Essentia kivételével, standard a legújabb generációs aktív fejtámla, amely hatásosan véd az ostorcsapás-nyaksérülés ellen. Az ülések kényelmesek, főleg az ergonomikus AGR-ülések (500 euró a felár). Az elektromos deréktámasz rendelhető. A Cosmo és Sport AGR ülése rendelkezésre áll fűthető (330 euró) bőrkárpittal (bőrrel együtt 1500 euró) is.

©


Az új Astra kétzónás, automatikus, elektronikus klímaberendezését (ECC) házilag fejlesztették ki (felára 1490 euró). Nem hőmérsékletméréssel és hőmérséklet-állítgatással működik, hanem előrelátó és alkalmazkodó matematikai modell alapján. Az ECC mikroprocesszora megállapítja az utastérben uralkodó klímaviszonyokat, és a kívánt értékek alapján szabályoz. A modell több mint kétszáz jellemzőt vesz figyelembe. A rendszer energiatakarékosan keringtet nagy levegőmennyiségeket az utastérben, egyenletes áramlással. A hőfok még változó külső körülmények között is stabil, mert szenzorok érzékelik a külső hőfokot, a menetsebességet, a napsütés irányát és erősségét, valamint az utastér hőmérsékletét, több ponton.

©A pollenszűrős manuális klíma alapfelszerelés az Enjoy kivitelben (az alapban 1140 euró a felára), a ventilátoros rásegítésű fűtés, pollen- és szagszűrővel, az Essentiában. A hátsó utasok kényelmét mindegyikben padlófűtés és szellőzőcsatorna szolgálja.

Világítása intelligens

Az Opel úttörő szerepet játszott az autóvilágításban, az első generációs AFL-lel minden más autógyártót megelőzve hozta ki a kanyarfény funkciót. Most, a harmadik nemzedékkel, a még intelligensebb AFL+ mutatkozik be a kompakt osztályban. A multi-xenon fényszóróval együtt az AFL+ a Premium Lighting Pack világítási csomag részét képezi, amelyben benne van még a Távfény-asszisztens (önműködően bekapcsolódó távfény), a fénydiódás nappali menetfény és a fényszórómosó.

©


Az AFL+ összesen kilencféle konfigurációban működhet, amelyekhez kiegészítőként nappali menetfény funkció (Daytime Running Light) járul. A konfigurációk mindegyike önműködően kapcsol be, az út profiljának és a forgalmi viszonyoknak megfelelően.
• Dinamikus kanyarfény: a fényszórókat maximum 15 fokkal elfordítva bevilágítja a kanyart. Az elfordítás mértéke a menetsebességtől és a kormányszögtől függ. Ezt a funkciót most összekapcsolták a FlexRide Sport mód kapcsolójával, amely –amennyiben benne van az autóban – még gyorsabbá teszi a reakciót. 
• Országúti fény: a hagyományos tompítottnál szélesebben és messzebbre világítja ki az út két oldalát, hamarabb láthatóvá teszi a veszélyforrásokat. 50 és 100 km/óra között aktív, fénysugara 70 méter hosszú, a szembejövők elvakítása nélkül.
• Statikus kanyarfény: jobbra vagy balra 90 fokos szögig világít, megkönnyíti a manőverezést például sötét mellékutakon. 40 km/óra alatt aktív, illetve hátramenetben. • Autópálya-fény: intenzívebb és kissé magasabb távfény. Nem vakítja el a szembejövőket, mert a sima útfelületen kevésbé mozog a karosszéria. Fénysugara 140 méter hosszú, és kiterjed a bal oldalra is. A nagyobb, 35 - 38 wattos áramfelvétel erősebb fényt eredményez. Automatikusan kapcsol be 100 km/óra felett, de csak ha a kormányérzékelő nem jelez országútra jellemző kanyarokat.
• Városi fény: 30 és 50 km/óra között ad széles, szimmetrikus fénykévét, jobban mutatja a gyalogosokat az útszélen. Fényereje kisebb a tompítotténál, mivel van közvilágítás is.

 

©


• Gyalogoszóna-fény: 30 km/óráig aktív, olyan helyekre való, ahol rendkívüli figyelemre van szükség, például csillapított forgalmú úton. A két fényszóró 8 fokkal kifordul oldalra.
• Rossz időjárás fény: akkor kapcsol be, ha az esőérzékelő bizonyos vízmennyiséget jelez a szélvédőn, vagy ha gyakran kapcsolgatják be az ablaktörlőt. A fényelosztás aszimmetrikus, a jobboldali 35-ről 38 wattra nő, hogy a vezető jobban lássa az út szélét, a baloldali 35-ről 32 wattra csökken, hogy a szembejövőket ne vakítsa el a vizes aszfaltról visszaverődő fény.
• Távfény: maximális fényerő és távolság. Az áramfelvétel 35-ről 38 wattra nő.
• Távfény asszisztens: automatikusan be- és kikapcsolja a távfényt, maximális látást biztosít és egy egyszerű, de ismétlődő feladat alól mentesítve csökkenti az éjszakai autózás feszültségét. Mérsékli más autósok elvakításának veszélyét. A belső tükör lábánál a szélvédő mögött elhelyezett érzékelő ismeri fel más járművek fényszóróját vagy hátsó lámpáját.

©


Fénydiódás nappali menetfénye éjjel-nappal jól felismerhető. A fénydióda élettartama harmincszorosa a H7-es halogénizzóénak, és kevesebb az áramfogyasztása. Ha a fő fényszóró ég, oldaljelzőként szolgál.

További újdonság a kompakt kategóriában az Opel Eye kamerarendszer, amely figyelmezteti a vezetőt a közlekedési jelzőtáblákra és a véletlen sávelhagyásra (525 euró felár). A látás és világítás csomag részeként, az AFL+ mellett rendelhető meg. Előretekintő kamerája a belső tükör hátoldalában található és mikroprocesszorral működik együtt. Nem jelzi előre a sebességkorlátozást, csak akkor villan fel, amikor elmegyünk mellette, pont elég arra, hogy lelassítsunk, de arra is, hogy belefussunk az élelmes rendőrök traffipaxába. Sötétben is működik, ha az autó fényszórója megvilágítja a táblákat. A rendszer mindig a biztonságos vezetéshez szükséges információkat közli. Ha két táblát ismer fel gyors egymásutánban, akkor a tiltó jelzés, például az előzni tilos, kap prioritást a sebességkorlátozással szemben.

Gombnyomásra kezd működni a sávelhagyási figyelmeztetés, 60 kilométer/óra fölött. Az úton látható vonalakat és hosszanti mintákat jelfeldolgozó elemzi, felismerve a burkolati jeleket. Csak véletlen sávelhagyáskor figyelmeztet, amit az indexelés elmaradásából vesz észre.

Az új Astra Audio csomagjában akár nyolc hangszóró is lehet, a teljesítmény 80 wattól az Infinity csúcskészülék 315-jéig terjed (580 euró). Mindegyik rendszer MP3 kompatibilis, és csatlakozóval fogadja a külső készülékeket, például az iPodot. USB csatlakozás is elérhető a CD 500 Navi és a DVD 800 Navi-hoz ( a CD 400 és a CDC 400 estében opcionális). A navigációs rendszer tartalmaz folyamatos térkép zoomot és DVD 800-as rendszer madártávlat funkcióval (1150 euró).

A telefonkihangosító Integrated Phone Module-ja teljesen új. Amikor a rendszer felismeri a az SAP-vel (SIM Access Profile) felszerelt Bluethooth-os telefont (500 euró), a telefon SIM-kártyáján tárolt információt automatikusan elmenti az integrált telefon modulba lehetővé téve ezzel a vezető számára, hogy telefonáljon vagy smst küldjön a modulon keresztül. A mobil telefon stand-by üzemmódban marad és nem használja saját akkumulátorát. A további telefonokat illetően a Bluetooth-szal felszerelt telefonoknak vezeték nélküli csatlakozás van kiépítve az autóban (300 euró a felár), a nem Bluetooth-os készülékeknek pedig  telefontartós kiállás van a középkonzolon, amely tölti a telefont, és rákapcsolja az autó antennájára.

Hátul nem lett tágasabb, mint az elődje, a beszállás nehézkes
©


Az Astra Enjoy, Sport és Cosmo kivitele, első ülésfűtés megléte esetén, megrendelhető fűthető kormánykerékkel is.

Kiemelkedő a biztonsága

Az új Astra valamennyi változatában van kettős, a váll- és a medence-szalagra ható, pirotechnikai övfeszítő. Szintén standard a frontlégzsák, az első üléstámlában elhelyezett, kétkamrás medence-mellkas oldallégzsák, és az utastér teljes hosszára kiterjedő függönylégzsák. Mindhárom hátsó utas biztonsági öve hárompontos. Az első utaslégzsák a gyújtáskulccsal kikapcsolható; kapcsolója a műszerfal rejtett végén van, az ajtónál. Ez menetiránynak háttal elhelyezett gyermekülés esetén hasznos. A légzsák kikapcsolt állapotára borostyánszínű jelzőlámpa figyelmeztet.

©


Ha kinyílik egy légzsák, vagy működik az övfeszítő, automatikusan megtörténik egy sor egyéb biztonsági intézkedés is: bekapcsol a vészvillogó, kinyílnak az ajtózárak, bekapcsol a belső világítás, illetve kikapcsol az utastéri szellőzés és az üzemanyag-szivattyú.

A legújabb generációs aktív fejtámla, amelyet az Insignia részére tökéletesítettek, standard valamennyi változat első üléseiben, kivéve az Essentiát. Ráfutásos ütközéskor jelentősen csökkenti az ostorcsapás-nyaksérülés veszélyét.

 

[[ Oldaltörés (Egyszerűen nagyszerű a futómű) ]]

 

 

©

Az új Opel Astra mechatronic futóműve mechanikus szerkezet, elektronikus felügyelettel. Elöl az Insignia bevált MacPherson gólyalábát látjuk, hátul az Opel világelsőként kombinálta a csatolt lengőkaros felfüggesztést ügyesen elhelyezett Watt lengőkarral, amely élénk vezethetőséget és magas fokú komfortot eredményez.

©


Az Opel első autógyártóként hozott be adaptív csillapítást a kompakt osztályban 2003-ban, az előző Astra IDS+ megoldásával. Most itt a FlexRide, egy újabb kategória-világelsőség, a mechanikus funkciókat elektronikus felügyelettel kiegészítő mechatronic futómű. A FlexRide tavaly mutatkozott be az Opel Insigniával. Agya a Driving Mode Control (DMC) menetmód-választó, amely járműdinamikai információk alapján folytonosan figyeli az útviszonyokat, a jármű mozgását, és az egyéni vezetési stílust, hogy optimalizálja a futómű viselkedését. Az elektronikus szabályozás kiterjed a négy lengéscsillapítóra, a kormányzásra és a gázadásra, mindezek ezredmásodpercek alatt alkalmazkodnak a helyzethez, optimális egyensúlyt teremtve az élvezetes autózás és a biztonság között.

©


A vezető “Tour” vagy “Sport” mód között választhat a középkonzoli gombbal: az előbbi helyzetben laza, hosszú utazásra áll be a futómű, az utóbbiban élénkebbé és agilisabbá változik az autó. Ezek kikapcsolásakor visszaáll a Standard üzemmód, amely a mindennapi helyzetekhez képes gyorsan alkalmazkodni, kompromisszumot teremtve a komfort és a hatékonyság között.


©

Sport módban a csillapítók feszesebbé válnak, az autó élénkebben reagál a gázadásra, csökken a szervokormány rásegítése. Mindezt aláfesti, hogy fehérről vörösre vált a műszervilágítás. Az automata magasabb fordulatszámoknál kapcsol fel. Végül, de nem utolsó sorban, ha van az autóban Adaptive Forward Lighting (AFL+) rendszer, akkor az még gyorsabban reagál. A Sport módhoz hozzá tartozik a fedélzeti számítógép, illetve a navigációs képernyő útján hozzáférhető testre szabási menü, ahol kikapcsolható a csillapítók, a kormány vagy a gázadás Sport-beállítása.

A FlexRide előnyöket kínál vészhelyzetben is. Ha például hirtelen kell kikerülni egy akadályt, még ha Tour módban van is az autó, a DMC értelmezi a vezető gyors kormánymozdulatát, és ezredmásodpercek alatt feszesebbre állítja a lengéscsillapítókat, stabilizálva a kocsit. A FlexRide opcióként rendelhető az Enjoy, a Sport és a Cosmo változatok valamennyi motorjához, kivéve az 1.4-es benzines szívómotort és az 1.3-as CDTI-t (felára 930 euró).

A kétkörös fékrendszerhez a teljesítménynek megfelelő tárcsakombináció tartozik. A 15 hüvelykes specifikáció első, hűtött tárcsája 276, az egydugattyús nyereggel megfogott hátsó tömör tárcsája pedig 268 milliméteres. Ezt alkalmazzák az 1.4, 1.6, 1.4 Turbo és 1.3 CDTI modellekben. A 16-os változat – 1.6 Turbo, 1.7 CDTI és 2.0 CDTI – tárcsája 300, illetve 292 milliméteres. A négycsatornás ABS éppúgy alapfelszerelés, mint az elektronikus fékerő-elosztás (EBD). Szintén valamennyi változatban standard az elektronikus menetstabilizáló (ESC), benne kipörgésgátlóval (TC).

Motorok

Nyolc motor közül választhatunk, benzinesből van 1,4-es és 1,6-os blokk. A négyhengeres, keresztben álló egységek hengerfeje alumíniumból készül, két felülfekvő vezértengellyel és hengerenként négy szeleppel. Az öntöttvas motorblokk szilárd, és elnyeli a rezgéseket, üreges fala viszont csökkenti a súlyt. Tovább fokozza a merevséget, és mérsékli a zajt az öntött alumínium olajteknő. Mind a szívó-, mind a kipufogó-vezérlés folyamatosan változó, kivéve az 1.6 literes turbót. A vezértengely szögállását hidraulikus, lapátos állítómű változtatja, a szívóét 60 fokkal a főtengelyhez képest, a kipufogóét 45 fokkal. Ezt a motorelektronika szabályozza, a fordulatszámtól és a terheléstől függően. Hatására szélesebb a nyomaték sávja, nő a csúcsteljesítmény és csökken a fogyasztás, illetve a szelepek összenyitásának változtatásával külön kipufogógáz-visszavezetés nélkül szorítható le az emisszió. A motor felmelegedését elektronikusan felügyelt termosztát és olajszivattyú gyorsítja.


©

A belépő, 1,4-es szívómotor teljesítménye 74kW/100 LE 6000/percnél, fajlagos teljesítménye 52.8 kW/71.4 LE/liter. Gyári fogyasztási adata 5,5 l//100 km. A súlyt üreges vezértengelyek csökkentik, a motor járását pedig torziós lengésfojtó simítja. Részterheléskor egyes porlasztókon megszűnik a befecskendezés, ami mérsékli a fogyasztást.

Még nagyobb (72.5 LE/l) az 1,6-os szívómotor (85 kW/115 LE 6,000/percnél) fajlagos teljesítménye. Nyomatékcsúcsa 155 Nm 4000-nél, de ennek 90 százaléka már 3000-től rendelkezésre áll. A kombinált ciklus szerinti fogyasztás 6,3 l/100 km. Variálható szívócsöve kétfokozatú: 4000/perc alatt 620 milliméter hosszú, a nagy nyomaték érdekében, fölötte 288 milliméterre rövidül, fokozva a csúcsteljesítményt. A hengerfalak rendkívül finom felülete lézeres maratásnak köszönhető. Ennek jóvoltából csekélyebb a súrlódás, a kopás és a fogyasztás. A dugattyúkat olajsugár hűti.

A méretcsökkentés keretében készült új 103 kW/140 LE teljesítményű 1,4-es turbómotor az ugyanilyen erős 1,8-as helyébe lép. Nagyon rugalmas, 200 Nm nyomatéka 1850 és 4900/perc között áll rendelkezésre, azaz 14 százalékkal múlja felül elődjét (140 LE / 175 Nm), a sajtóanyag szerint 5,9 litert fogyaszt. A közel 70 kilométeres tesztelés alatt, autópályán 200-zal is haladva 9 literes átlagfogyasztást mutatott a fedélzeti számítógép. Nulláról százra 9,7 másodperc alatt gyorsul, 80-ról 120-ra ötödikben pedig 13,3 alatt.

A reakciók gyorsasága érdekében a kipufogó-csonkba épített vízhűtéses turbó 240 ezret pörög percenként, a töltőlevegő sűrűségét hőcserélő fokozza. Az erősített főtengely, dugattyúk és hajtókarok alkalmazása viszonylag magas, 9.5:1 sűrítést engedett meg. A hőállóságot olajsugaras dugattyúhűtéssel, olajhűtővel és nátriumtöltésű kipufogószelepekkel biztosították.

A benzines csúcsmotor az 1,6-os turbó, amely túllépi a 110 LE/literes fajlagos teljesítményt, 132 kW/180 lóerőt ad le. Nyomatékgörbéje platószerűen széles, 230 Nm áll rendelkezésre 2200 és 5400/perc között, de ez túltöltéssel öt másodpercig 266-ra nőhet. Ezzel a motorral az Astra 8.5 másodperc alatt gyorsul százra, 80-ról 120-ra pedig ötödikben 10,5 másodperc telik el.


©

Az új Astra ecoFLEX elismerést érdemlően kompakt méretű, 70 kW/95 LE teljesítményű  1,3-as CDTI motorja csupán 4.2 litert fogyaszt a gyár szerint, szén-dioxid-emissziója 109 g/km. Nyomatéka mégis tekintélyes: 190 Nm, 1750 és 3250/perc között.

Az 1,7-es CDTI kétféle kivitelben választható, ezek adatai 81 kW/110 LE és 260 Nm, illetve 92 kW/125 LE és 280 Nm, fogyasztásuk egyformán 4,7 l/100 km, nekünk 6,9 literes átlagot mutatott a bordcomputer 50 kilométeres országúti szakaszon és autópályán vegyesben.

A 2,0 literes CDTI, amely az Insigniában mutatkozott be, 118 kW/160 LE teljesítményű, már 1750/percnél leadott 350 Nm nyomatékkal, amelyet 15 másodpercig 380-ra növelhet a túltöltés. Százra 9.0 másodperc alatt gyorsul az autó, fogyasztása mégsem több 4,9 liternél – mondja a pr-osztály, mi 7,4 litert mértünk ötven kilométeres országúti szakaszon.

Biró Csongor

[[ Oldaltörés (Műszaki adatok) ]]

 

Opel Astra 1,4 Turbo/1,7 CDTi/2,0 CDTi
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1364/1686/1956
Környezetvédelmi besorolás EURO 5
Max. teljesítmény lóerő

140 LE 4900-es fordulaton/
125 LE 4000-es fordulaton/
160 LE 4000-es fordulaton

Max. nyomaték: Nm 200 Nm 1850-4900-as fordulaton
280 Nm 2300-as fordulaton
350-380 Nm 1750-es fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2685
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4419/1814/1510
Csomagtér 370-1235 liter
Saját tömeg (kg) kb. 1400
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 205/195/209
Gyorsulás (s): 0 - 100 km/h 9,7/11,5/9,2
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 7,8/5,7/7,9
Országúti 4,8/4,1/4,6
Vegyes 5,9/4,7/5,8
Tesztfogyasztás 9/6,9/7,5
CO2 kibocsátás (g/km) 139/124/154
ÁRA n.a.

 

 

Hozzászólások