Melyik a legjobb gyerekülés?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
automenedzser.hu

Az ADAC legutóbb 22 különböző korú és súlyú gyerekeknek megfelelő autós biztonsági ülést vizsgált.

 Az ADAC legutóbb 22 különböző korú és súlyú gyerekeknek megfelelő autós biztonsági ülést vizsgált. Jó hír, hogy 12 éves korig minden korosztályban található olyan termék, amely a jó minősítést kapta. Rossz hír, hogy a legjobb, „nagyon jó” minősítést egyik termék sem érte el.

A vizsgált 22-ből, 14 termék jó minősítést kapott, ötöt a „megfelelő” kategóriába sorolt az ADAC, három pedig „elégségest” kapott. A legjobb ülés 1,6 ponttal („jó”) a Maxi Cosi Pebble+Familiy Fix (13 kg-ig) és a Kiddy Energy Pro (9-18 kg) lett. Mindkét ülés könnyen használható, ezért a használhatóság szempontjából „nagyon jó” minősítést kaptak. A Kiddy továbbá bebizonyította, hogy az oldalirányú ütközés súlyos következményeitől is meg lehet védeni a kicsiket. Három ülése – Maxifix pro + kiddyfix, Energy Pro és a Guardian Pro - is megkapta ennél a kategóriánál a nagyon jó minősítést.

Ezzel szemben három termék – Casualplay PrimaFix (10 kg), a Safety 1st Tri Safe (9-36 kg) és a Chicco Key 2-3 Ultrafix (15-36 kg) csak elégséges minősítést ért el. A Casualplay azért nem érhetett el jobb eredmény, mert oldalirányú ütközésnél túl nagy teher nehezedik a kicsire. A Chicco Key 2-3 szintén nem védi eléggé a gyerkőcök fejét, nagy ütközésnél még az is előfordulhat, hogy az ajtóba beüti a fejét a csöppség. Ez pedig veszélyt jelenthet a gyerekre nézve. A Casualplaynél felmerül a hibás használat kockázata is, mert az ülés háttámlája a gyerek súlyától függően többé, kevésbé hátradől. A bekötés sem egyszerű, mert a fejrészt külön kell rögzíteni. A legbiztonságosabb ülés sem ér semmit, ha túl nagy a kockázata annak, hogy rosszul kötik be az autóba, így ugyanis pont a legértékesebb tulajdonságát veszítheti el. Éppen ezért az ADAC-teszt során a használhatóság legalább olyan fontos kritérium, mint a biztonság.

Elégséges oszályzatot kapott a Safety 1st Tri Safe+ ülés is, amelyet a gyerek 12 éves koráig lehet használni. Ennél az ülésnél a vállrész túl szoros egy nagyobb gyereknek. Ha viszont emiatt leveszik a háttámláját, már nem védi a kicsit az oldalirányú ütközéskor.

Érdekes megjegyezni, hogy az oldalirányú ütközések vizsgálata nem kötelező, a hivatalos szabvány feltételeibe nem tartozik bele. Az ADAC ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy ez a kritériumot is vegyék figyelembe. Az autóklub évek óta teszteli az ilyen jellegű ütközéseket is. A CAM cég Viaggiosicuro nevű terméke pedig jó példa arra, hogy a szabványnak megfelelő ülés nem biztos, hogy az ADAC teszten is átmegy. Frontális ütközésnél csődöt mondott a termék, mert az isofix rögzítés elmozdult.

 


Eredmények
Transformer T (Concord), 169 euró, jó minősítés
Pallas (Cybex), 200 euró, jó minősítés
Free Fix (Cybex), 130 euró, jó minősítés
Exo (Isofix) (Jané), 370 euró, jó minősítés
Energy Pro (Kiddy), 200 euró, jó minősítés
Guardian Pro (Kiddy), 270 euró, jó minősítés
Maxifix Pro – kiddyfix Isofix (Kiddy), 310 euró, jó minősítés
Maxifix Pro (Kiddy), 140 euró, jó minősítés
CabrioFIx- FamilyFix (Maxi Cosi), 330 euró, jó minősítés
Pearl – FamilyFix (Maxi Cosi), 400 euró, jó minősítés
Pebble (Maxi Cosi), 225 euró, jó minősítés
Pebble – FamilyFix (Maxi Cosi), 395 euró, jó minősítés
Rodi Airprotect (Maxi Cosi), 175 euró, jó minősítés
Autofix Fast (Chicco), 149 euró, jó minősítés
Viaggio1 Duo Fix – IsofixBasis (Peg Perego), 330 euró megfelelő minősítés
Viaggio1 Duo Fix (Peg Perego), 225 euró, megfelelő minősítés
Monza Seatfix (Recaro), 195 euró, megfelelő minősítés
Adventure (Römer), 100 euró, megfelelő minősítés
Evolu Safe+ (Safety 1st), 103 euró, megfelelő minősítés
Tri Safe+ (Safety 1st), 174 euró, elégséges minősítés
Key 2-3 Ultrafix (Chicco), 169 euró, elégséges minősítés
Prima Fix (Isofix) Casualplay), 370 euró, elégséges minősítés

Hozzászólások