Itt egy zseniális kütyü, aminek minden autóban ott a helye

Itt egy zseniális kütyü, aminek minden autóban ott a helye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Indiegogón gyűlt össze a pénz arra az eszközre, ami jóval biztonságosabbá teheti az autózást.

Bár egyre több gyártó kezdi beépíteni autóiba a fejlett, érintés- és gesztusvezérelt infotainment-rendszereket, az még valószínűleg nem mostanában lesz, hogy mindenki ilyen autót vezessen. Márpedig a biztonságra addig is gondolni kell, hiszen naponta körülbelül 600 millió ember ül volán mögé, a figyelmük 75 százalékát pedig elvonja valami.

Ez a valami általában az okostelefon, amit bár oda lehet rögzíteni a műszerfalhoz, ha épp a navigációs alkalmazásban kell nyomkodni valamit, máris csak az egyik kezünk van a kormányon. Egy ausztrál fejlesztőcsapat éppen ezért úgy gondolta, elkészíti a világ legjobb kormányvédő borítását, ami sokkal többet tud annál, mint elsőre látszik.

©

A Radiomize képes arra, hogy bármelyik autót "felokosítsa". A kormány borítójába egy különleges gombot helyeztek el, ami segítségével úgy tudjuk vezérelni a mobilunkat, hogy hozzá sem kell érnünk. Sőt, a beérkező üzeneteket automatikusan felolvassa a sofőrnek, így addig sem kell levenni a szemünket az útról. (Hogy ez miért hasznos, azt talán magyarázni sem kell, de ez a kampány még azt is elriasztja majd a vezetés közbeni mobilozástól, aki eddig csinálta.)

A fejlesztőcsapat a gyártás beindításához az Indiegogón kezdett pénzt gyűjteni, nemrég pedig sikeresen lezárult a kampány: az eredetileg tervezett 50 ezer dollár helyett közel 76 ezer dollárt (kb. 22 millió forint) sikerült begyűjteniük, így hamarosan megindulhat a gyártás is. A legolcsóbb változata 89 dollár (kb. 26 ezer forint), de ha szeretnénk hozzá Bluetooth-kihangosítót, akkor már 109 dollárt (kb. 32 ezer forint) kell fizetnünk érte. A fejlesztők ígérete szernt a Radiomize akkumulátora az átlagos használat mellett egy évig bírja egyetlen feltöltéssel. A kütyü leszállítását szeptemberre ígérik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.