Van egy szakasz az M3-as autópályán, ahol életveszélyes betartani a KRESZ-t

Van egy szakasz az M3-as autópályán, ahol életveszélyes betartani a KRESZ-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kitáblázás ellentmond a józan észnek, de ha nem tartja be a sofőr, több tízezer forintos bírságot kockáztat.

A KRESZ szabályaitól érthető módon következetességet vár az ember. A szabályok nemcsak a forgalom értelemszerű irányítására szolgálnak, de a betartásukkal jelentős mértékben csökken a baleset bekövetkezésének kockázata is. A Dívány azonban a napokban egy olyan kusza szabályozásra lett figyelmes, ami nemhogy csökkentené, de egyenesen növeli a baleset lehetőségét – feltéve, ha betartja őket az ember. Ha viszont nem, akkor könnyen repülhet a több tízezer forintos bírság.

Az anomália az M3-as autópálya Budapestre bevezető szakaszánál található. A jelentős forgalmat lebonyolító úton az M0-s csomópont után nem sokkal már tábla jelzi: az autópályán megszokott 130 km/h-s sebesség helyett csak 100 km/h-ra a megengedett legnagyobb sebesség.

Az M0-ás csomópont után lassítják a forgalmat, 100 km/h-ra. Ez még rendben van.
©

Mivel egy bevezető szakaszról van szó, ez teljesen természetes, a Szentmihályi úthoz érve azonban szó szerint veszélyessé válik a helyzet. Közvetlenül a felüljáró előtt ugyanis tábla jelzi, hogy véget ér az autópálya, alatta pedig rögtön ott van a Budapest-tábla is. Itt a rutinos autósok nagyjából 80 km/h-val közlekednek tovább – ami a KRESZ szerint súlyos hiba.

A táblán túli terület már lakott területnek számít, ahol a maximálisan megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h-ra.
©

A 80 km/h-t jelző tábla ugyanis csak bő 100 méterrel előrébb található, így a lakott terület kezdete jelzéstől a következő tábláig 50 km/h-ra lenne a megengedett sebesség.

Csak egy bő 100 méterrel feljebb van tábla, ami már 80 km/h-s sebességet enged.
©

Vagyis az autósoknak az addigi sebesség felére,

100 km/h-ról 50 km/h-ra kellene lassítaniuk,

ami egy autópályáról érkező forgalom esetében igen veszélyes mutatvány.

Ezt szinte egyetlen autós sem teszi meg, ami viszont egy másik problémát vet fel: a két tábla közé simán elfér egy traffipax, ami az 50 helyett 80 km/h-val autózóknak körülbelül 45 ezer forintos csekket állítana ki – írja a Dívány.

A lap által megkérdezett KRESZ-szakértő szerint mindez azért is veszélyes, mert ha valaki így okoz balesetet, annak nagyon súlyos következményei lehetnek – hiszen nem tartotta be a KRESZ által előírt sebességet.

Ráadásul nem ez az egyetlen anomália az említett szakaszon. A 80 km/h-t megengedő tábla ugyanis csak a következő kereszteződésig, vagyis az újpesti felhajtóig érvényes, az ugyanis feloldja azt. Vagyis ettől a ponttól kezdve néhány száz méteren át, a következő, 70 km/h-t megengedő tábláig szintén 50 km/h-val kellene közlekedni – a KRESZ szerint.

Márpedig ilyen tempónál a lassítás komoly kockázatot hordoz magában, ha viszont nem teszi meg az autós, egy esetleges büntetést reszkíroz meg.

Ön tud hasonlóan furcsa kitáblázásról? Fotózza le és küldje el azt a HVG Autó rovatának Facebook-oldalán.