szerző:
hvg.hu

Egy friss tanulmány szerint az autóiparban 2030-ra teljesen átalakulhat a munkaerőpiac, felgyorsulnak a fejlesztések és a személyautók is komoly változáson mennek keresztül.

A közelmúltban írtunk arról, hogy az elektromos autók előretörése a szektorban 2030-ra minden második munkahelyet érinthet közvetlenül vagy közvetve, és a Fraunhofer Ipari Mérnöki Intézet szerint egyedül Németországban 75-100 ezer munkahely kerül veszélybe emiatt. Egy most megjelent tanulmány szerint is teljesen átalakulhat az autóipari munkaerőpiac, még pedig a közösségi mobilitás és az automatizálás miatt.

A PwC szakértői által készített jelentés szerint a közösségi mobilitás és az automatizálás térnyerése miatti rossz hírek:
– a gyártósorokon, a karosszéria- és festőüzemekben dolgozók száma 2030-ra a felére csökken
– a logisztikai munkakörben dolgozók száma mintegy 60 százalékkal csökken.

De lesznek olyan szakmák, melyek képviselői pozitív változásokra számíthatnak:
– a szükséges adatmérnökök száma 80-100 százalékkal növekszik 2030-ra
– szoftverfejlesztőkből mintegy 90 százalékkal többre lesz igény.

Míg jelenleg a kutatás-fejlesztés és a gyártás közötti idő 3-5 év, addig ez az idő hamarosan 2 évre csökkenhet, a gyártókon pedig növekedni fog a nyomás, hogy sokkal költséghatékonyabb gyártási folyamatokat hozzanak létre.

Az elemzők úgy vélik, hogy a gépjárműgyártás ketté fog válni. Egyrészt megmaradnak a manapság népszerű személyre szabott autók a saját kocsiban utazni vágyók számára, másrészt előretörnek a tömegpiacra szánt, "semmi extrát" nem tartalmazó közösségi autók, amelyeket alkalmanként, egy-egy útra veszünk majd igénybe. Utóbbi járművek részesedése 12 év múlva akár a 30 százalékot is elérheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában