Havazás, hószállingózás, havas eső: téli üzemmódra vált a Magyar Közút

Havazás, hószállingózás, havas eső: téli üzemmódra vált a Magyar Közút

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány napra visszatérnek a téli közlekedési körülmények, nem árt óvatosabban vezetni. A Magyar Közút is reagál, valamint a járványhelyzetnek is kiemelt figyelmet szentel.

"Az Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon többfelé, északabbra kevesebb helyen várható havazás, hószállingózás, amely napközben helyenként havas esőbe is átválthat." - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelentésében, mellyel összefüggésben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. visszavált téli üzemmódra.

Ennek jegyében a Magyar Közút 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett végzi a szükséges síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. A szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

"A jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet kapcsán a szakemberek arra is ügyelnek, hogy a különböző műszakokba beosztott kollégák fizikai érintkezésének, találkozásának száma korlátozva legyen, a szüksége eszközök, helyiségek fertőtlenítéséről is folyamatosan gondoskodnak." - áll a Magyar Közút hétfő reggeli közleményében.

©

A Magyar Közút tájékoztatása szerint hétfőn napközben az ország déli felén többfelé várható havazás, északabbra szórványosan kisebb havazás, hószállingózás. A hét első napján Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megyében 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. A Szentgotthárd-Szeged vonaltól délre hétfő estétől pedig akár további 5-6 centiméternyi tapadó hó eshet a Dél-Alföldön és Baranyában. Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki. A Mecsekben, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat.

A szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy a jelenlegi veszélyhelyzet kapcsán fogadják meg a hatóságok kérését, tanácsait és ha tehetik, maradjanak otthon! Akiknek mindenképpen útra kell kelniük a havazásban érintett területeken, azoktól fokozott óvatosságot kérnek, illetve azt, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről.

Az elmúlt hetek tavaszias időjárása nyomán sokan már lecserélték téligumijaikat, nyári abroncsokkal ugyanakkor a havazásban, esetleges hófúvással érintett területeken a szakemberek nem javasolják az elindulást.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.