Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mercedes EQB lesz a magyar gyár első teljesen elektromos modellje.

A hét végén Shanghajban bemutatják a német márka új elektromos kompakt szabadidő-autóját, amelyet a helyi piacra Kínában fognak gyártani, míg az európaiaknak szánt autókat Kecskeméten.

A modell lényegében a jelenlegi Mercedes GLB néven futó szabadidő-autó elektromos változata, de a formaterv eltér, leginkább a Mercedes EQ modelljeire jellemző LED-es frontrész és a zárt, hűtőrács nélküli dizájn miatt.

Az autó a Mercedes úgynevezett Modular Electric Architecture (MEA) EVA II platformjára épül, és akár hétüléses változatot is lehet majd belőle rendelni. Az EQB tehát harmadik üléssort is kaphat, ha pedig erre nincs szükség, a csomagtere lehet kellően tágas, ugyanis a hátsó ülések síkba döntése révén akár 1700 literes csomagtérhez lehet jutni.

Különböző hatótávokat megengedő akkumulátorcsomagokkal árusítják majd, amelyek várhatóan 66 kWh, illetve 80 kWh-sak lehetnek. A 400 kilométeres hatótáv még a belépő szintű változat esetében is reálisnak tűnik. A hajtáslánc három teljesítmény-szintet kínálhat: 201, 268 és 335 lóerős teljesítményekkel.

Ilyen kapacitású akkumulátorcsomag mellett otthonra mindenképpen érdemes falitöltővel használni az autót, egy átlagos 11 kW-os teljesítményű töltővel nagyjából 6 óra alatt lehet feltölteni. Egyenáramú 100 kW-os villámtöltővel pedig akár 30 perc alatt is elérhető a teljes utántöltés.

A modell egyébként a héten bemutatott Audi Q4 e-tron és az ideje már piacon lévő Tesla Model Y ellenfele lesz. Az EQB árai is csak a premier után lesznek nyilvánosak, de támpont lehet, hogy a már kapható az EQB-nél egy számmal kisebb EQA alapára 19,4 millió forint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások