Dercsényi Dávid Itthon

"Szájkosarakat le" - Mi lesz, ha a szavazónak "Trumpbeszél" kell?

Befellegzett a politikai korrektségnek Donald Trump hatalomra kerülésével, "lekapja rólunk a szájkosarat", és végre Orbán Viktor és Európa is felszabadul a liberális béklyóból? Mit kell tudni a Trumphoz közeli új jobbos mozgalomról, amely sok elemében a Fideszhez hasonló dolgokat mond, egyik arca pedig egy katolikus meleg brit újságíró?

Marosán György Vélemény

A politikai korrektség Laffer-görbéje

A politikai korrektségnél is célszerű arra gondolni: jó, ha mindenki hozzászokik a más véleményekhez, ahhoz, hogy igazát meg kell védenie, és képessé is válik arra.

Hont András Vélemény

Hont: Egy politikailag teljesen korrekt írás

Írtam végre egy kiváló cikket, csak a vallásosságra vonatkozó, illetve Európa kereszténységét megkérdőjelező kitételeket kihúzta a KDNP. A szexista kiszólásokat a feministák. Mások munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével összefüggő, a becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket a Btk. szövegezői. A zsidóvicceket, valamint Izrael kritikáját a Mazsihisz. A magyarok történelmi felelősségét pedzegető részeket a Veritas Intézet. A „marhajó” és hasonló jelzőket az állatvédők. A fogyasztók érdekeit hangsúlyozó mondatokat a hirdetők. Egyes termékeket és szolgáltatásokat dicsérőket a fogyasztóvédők. Füstölgéseimet és a pipás megjegyzéseket az Országos Dohányfüstmentes Egyesület. Az idegen szavakat, az anglicizmusokat és germanizmusokat továbbá biztonság kedvéért a névelőket a Nyelvstratégiai Intézet. A szlenget a sznobok. A tagadószókkal, az igekötőkkel és az időjárás jelenségeivel szemben szerencsére senkinek nem volt kifogása. Íme.

hvg.hu Itthon

Tilos kimondani az Emmiben, hogy "szegény" vagy "stadion"

Egy belső körlevél oldalakon keresztül sorolja a minisztériumi munkatársaknak, mely kifejezéseket kerüljék a jövőben az egymás közötti és a pályázati nyertesekkel folytatott kommunikációban. Stadion helyett azt kell mondani, hogy fedett sportlétesítmény, a szegény helyett pedig hogy rászorult. Kerülni kell az esélyegyenlőség és az ápoló kifejezést is – értesült a VS.hu.

Bicsérdi Ádám Kult

"Lengyelországot sokkolta a magyar-orosz közeledés"

Ha egy a világot járó, neves kultúrdiplomata azt mondja, hogy Európa jelenleg egy lusta, jóllakott állatra hasonlít, akkor arra érdemes odafigyelni. Krzysztof Zanussi most inkább mint európai gondolkodó, és nem mint filmrendező érkezett Budapestre, ahol gondolatébresztő előadást tartott a kontinens válságos állapotának okairól és lehetséges gyógymódjairól. Az előadás másnapján beszélgettünk a lengyel művésszel, aki elkeserítőnek tartja, hogy Magyarország politikai szövetséget köt Putyin Oroszországával, és aki szerint Európát épp a posztszovjet államok menthetik meg a perifériára szorulástól.

MTI Kult

Gary Oldman nagyon mellényúlt Mel Gibson megvédésével

Zsidó szervezetek felháborodtak, a HTC elhatárolódott a reklámjában szereplő színésztől. A Playboynak adott interjúban Gary Oldman megvédte Mel Gibsont és a buzizó Alec Baldwint, és arról is beszélt, hogy Los Angelest zsidók vezetik. Oldman elnézést kért, és azt mondta, kifejezetten kedveli a zsidókat.

Zubor Zalán Itthon

Mi az elfogadható vicc, és mi a beteg vicc?

„Csoport-rágalom”, sértő viccek tiltása, az „antifeminizmus” elleni fellépés, a népirtások tagadásának tilalma – ilyen és ehhez hasonló javaslatok szerepelnek egy brüsszeli szervezet Magyarországon is bemutatott európai kerettörvény-javaslatában, melyet az MSZP-frakció is támogat. A javaslat több eleme nehezen értelmezhető gumiszabálynak tűnik, de megalkotói szerint ez nem véletlen: nem írnák körül, mi számít gyűlöletkeltésnek, hanem minden esetben a jogalkalmazók „józan belátására” bíznák, mit tekintenek annak.

hvg.hu Itthon

A férfiak vizeljenek ülve, a "fekete" szó törlésre ítéltetett

Rasszista ételek, muszlimokat sértő ékszerek és zászlók, no meg az elavult nemi sztereotípiák kerülnek a feltétel nélküli politikai korrektség híveinek célkeresztjébe. A nyugati világ egyes országaiban bizonyos emberek és szervezetek annyira szeretnének korrektek lenni, hogy készek még a nyelvet is átírni, vagy ősi szimbólumokat betiltani. Összeszedtünk egy csokorra valót ezekből a helyenként megmosolyogtató törekvésekből.

Seres László Vélemény

Seres: Európa ronda arca

Orbán Viktornak sajnos sok mindenben igaza van. Európának bizony van egy olyan arca, amely kísértetiesen hasonlít az általa leírt balos, egyenlősítő, konformista, relativista, elgyávult, önbizalomhiányos, über-PC, kettős mércés Európára.

sabater Nyüzsi

Kártékony Egyensúlyozók Klubja

Van a politikával foglalkozó értelmiségnek egy olyan szelete, amely kényszeres vágyat érez magában, hogy saját elfogulatlanságát, minden politikai oldal irányába való nyitottságát bizonygassa. Politikusok, újságírók, politikai elemzők egyaránt beletartoznak e csoportba, és nem érzik, mennyire károsak. Pedig azok.

hvg.hu EU

"Legális gyerekrablás" miatt tört ki botrány Angliában

Különös botrány borzolja a kedélyeket Angliában: egy városi tanács szociális munkái politikai nézeteik miatt vettek el nevelőszüleiktől három gyereket. Az euroszkeptikus UKIP-tag szülők ráadásul szlovákiai cigány gyerekeket neveltek. Az is kiderült, hogy a brit hatóságok nem először vettek el szlovákiai gyerekeket nevelőiktől.

Cseresnyési László Vélemény

Félni kell a politikai korrektségtől? Nem hiszem!

Azért szólaltam meg ebben a vitában, mert elképesztőnek tartom, hogy a szabadon zsidózó és cigányozó, a nők szerepét durván korlátozó világunk ismeretében egyáltalán fölmerüljön valakiben az, hogy az igazi veszély a „politikai korrektség” amerikai áfiuma lenne. Örülök, hogy már nem egy, hanem két vitapartnerem van, azaz hogy Papp László Tamás után bekapcsolódott a disputába Németh György is – írja válaszcikkében Cseresnyési László, a japán Shikoku Gakuin Egyetem oktatója.

hvg.hu Vélemény

Folytatódik a vita a politikai korrektségről

Folytatódik a hónapok óta tartó, ádáz kerekasztal-vitát és sajtópolémiát generáló, az olvasói hozzászólások szintjére is átgyűrűző érvütköztetés a politikai korrektségről. Az alábbiakban Papp László Tamás és Németh György válaszol a píszí-védő Cseresnyési László egyetemi oktató írására.

1 2
Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól

Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól

Nem csak Magyaroszágon tartanak fontos választást

Nem csak Magyaroszágon tartanak fontos választást

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Mentő és személyautó ütközött Nyíregyházán, egy ember meghalt

Mentő és személyautó ütközött Nyíregyházán, egy ember meghalt

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

A címlapról ajánljuk