Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Bár a sörvilág zászlóshajójának még mindig Csehország számít, a "fedélzeten" időnként megkongatják a vészharangot, miszerint évek óta folyamatosan csökken az egy főre eső sörfogyasztás. Az ország apraja-nagyját összevéve nem is isznak már többet, mint 144 litert fejenként. Ezt is egyre inkább kicsiben és a kicsiktől szeretik.
Budavári Pálinka– és Kolbászfesztiválon egyik standjánál bárki örökbe fogadhat a Békési szilvaültetvényből egy fát, amelynek termését pálinkában kapja meg.
A csalit jó félévvel ezelőtt dobták be a köztudatba. Azóta hétről hétre hírt adtak magukról a legnagyobb közösségi portálon. Mit mondjunk, a beetetés sikerült. Az első próbaüzemes hétvégén már talpalatnyi hely sem volt az új, budai fish&chips lelőhelyen.
Nem kellett egyetlen marhát sem levágni azért a hamburgerért, amit egy hónapja sütöttek ki Londonban. A hús ugyanis a Maastrichti Egyetem laborjában készült, amihez az élő szarvasmarha nyakából vett, úgynevezett szatellit sejteket speciális táptalajon, elektromos ingerekkel izomszövetté fejlesztettek. A tesztelők szerint a laborhús nem volt visszataszító, a magyarok ugyanakkor ódzkodnak a nem természetes hústól.
A Budavári Borfesztivál lecsengése hagyományosan a gálavacsorával kísért Jótékonysági Borárverés. A sorban az idei már a 15. volt, ezúttal szeptember 19-én a Magyar Tudományos Akadémia Budavári Szalonjában gyűltek össze az adakozó szellemű borkedvelők, hogy összekössék a kellemest a hasznossal.
Túlfüstölt-túlsózott hentestermékek, édesítőszeres savanyúságok, kovászt sosem látott kenyerek – hiába igyekeznek egyre több élelmiszert eladni a "kézműves termék" szlogennel, ez legtöbbször csak marketingfogás. Így látja legalábbis a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, Molnár B. Tamás, aki szerint a magyar fogyasztók jobban tennék, ha kevesebbet ennének, de jobbat. Véleményével pedig nincs egyedül.
Még az ínyencek paradicsomában, Olaszországban is spórolnak a gasztronómián a gazdasági válság hatására: 2012-ben közel tízezer étterem zárt be, a trend pedig folytatódni látszik.
Az idei ünnepen sem hiányzik a család újraegyesülését jelképező kerek holdsütemény Kínában az asztalokról, még ha kevesebbet is ajándékoztak most belőlük. A központi vezetők ezt kérték ugyanis az emberektől.
Szeptember 29-e a kávé világnapja, amelynek alkalmából a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa számos országában és a tengerentúlon is.
Az őszi gombaszedés utáni veszélyekre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Azt ajánlják, az összegyűjtött gombákat minden alkalommal mutassák meg gombavizsgálónak, hogy elkerüljék a mérgezéseket.
Hogy mennyire népszerűsíti a reggeli kávézást, azt nem tudjuk, de mindenesetre figyelemre méltó ötletnek tartjuk az 57 Restaurant rendhagyó művészeti pályázatát. Kávébabból, vagy akár főzött kávéból készített alkotásokat várnak, amelyekből novemberben kiállítást is szerveznek.
A legújabb technikai újdonságnak, a konyhai táblagépnek még annyi helyre sincs szüksége a polcon, mint egy átlagos szakácskönyvnek. Viszont felér egy egész gasztronómiai könyvtárral, és még félteni sem kell, ha főzés közben valami rácsöppen, csak be kell tenni a csap alá.
Kidobásra szánt alapanyagból készült ételeket kínál egy új étterem Koppenhágában, amelyet az élelmiszerpazarlás elleni harc jegyében nyitottak meg kedden. A Rub og Stub nevű étterem társalapítója, Sophie Sales azt mondta: a vállalkozásban résztvevők konyhán vagy szupermarketben dolgoztak, és mind tanúi voltak, mennyi élelmiszer megy veszendőbe, és tenni akartak valamit ez ellen.
Szakácskönyvet ír karácsonyra Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke. A hírt maga a politikus szellőztette meg Facebook-oldalán.
" Ha bírod a gyűrődést, nem fog ki rajtad az éjszaka, lételemed az önkifejezés és állandóan pörögsz, jelentkezz"- ilyen álláshirdetés is létezik. Igaz, a szerencsés befutó csak hat hónapra szerződhet.
Shannon Bennett, a neves ausztrál séf inspirációt keres Főzés a világ körül című könyvéhez. Az új benyomásokat és ízélményeket egy világkörüli úton gyűjti be, amelynek során 20 városba látogat el. Szeptember 11-én Budapesten landolt.
A 2012-es évi teljes sörtermelés 44,3 százaléka fogyott el palackozva, míg 43,4 százaléka hordóból. A fennmaradó hányad dobozos sör vagy tartályokból csapolt volt. A jelenség oka a gazdasági visszaesés.
A nagy népszerűségnek örvendő EAT! Brussels fesztivált szeptember 13-15. között rendezték meg a belga főváros gyönyörű Bois de la Cambre parkjában. A látogatók nem csak Brüsszel legjobb vendéglátóhelyeivel találkozhattak. A nemzetközi gasztronómiát egy-egy szecsuáni,pekingi, katangai, ukrajnai, rabati, quebeci, szófiai, pozsonyi és budapesti étterem képviselte.