Mit tud egy energiaital a kémián túl?

Mit tud egy energiaital a kémián túl?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Energiaitalt dobott piacra a Coca-Cola, ez pedig remek alkalom volt, hogy kicsit körbenézzünk a polcokon, és elmerüljünk az energiaitalok tengerében. Beszabadultunk tehát egy boltba, és levettünk hat-hat (sima és cukormentes) energiaitalt, ezeket pedig – összesen hatan – vakon teszteltük és pontoztuk egy egytől tízig terjedő skálán. Persze, tudjuk, hogy a legtöbben nem az íze, hanem a hatása miatt fogyasztják ezeket, de azért az sem teljesen mellékes. Mi mindenesetre alaposan felpörögtünk, pedig mindegyikből csak egy kortyot ittunk. Voltak kellemetlen meglepetések is.

„Nem lehet, hogy ez világít a sötétben?” – teszi fel a költői kérdést az egyik tesztelő. A cukormentes Red Bull az egyik legvilágosabb színű ital a teszt során, kicsit keserű mellékízzel jön, mint amikor nem nyeljük le időben a gyógyszert, és az elkezd feloldódni a szánkban. Van némi fogkrémszaga is. Nem lesz a kedvencünk.

  • Monster Energy Ultra – Zero Sugar
  • Pontszám: 1,3
  • 500 ml / koffeintartalom: 29,5 mg/100 ml, 399 Ft

Mivel tutti-frutti ízű, cukormentes Monstert nem találtunk a boltban, kipróbáltuk „a kevésbé édes, könnyedebb ízű” párját, az Ultrát. „A fehér az új fekete” – hirdeti a doboz, és valóban, nagyon világos színű folyadék jön a pohárból, nagyon szirupos ízzel. Az egyik kolléga szerint olyan az íze, mint amikor a gyerekei egy csomó cukrot öntenek a citromlébe. Kicsit felvilágosítjuk vele a köpőbödönként szolgáló befőttesüveg tartalmának színét.

©

„Tiszta kémia ez az ital” – kiált fel az egyik tesztelő az első korty után. Rezes színnel csöpög a pohárba az eredeti Monster, bár van benne valamilyen fogkrémes-gyümölcsös sejtés, az intenzív ízéről inkább a citrompótló ugrik be. Rengeteg szénsav van benne, ettől pedig az egyik kolléga „nem is folytatja tovább az ital fogyasztását”.

A cukormentes Hellnek becsületes kinézete van, de látatlanban is ráéreznek a tesztelők, hogy light italról van szó: a tutti-frutti íz távol áll minden természetestől, egy picit az édeset és a savanyút is túltolták benne. Nagyon szénsavas, az egyik kolléga szerint egyenesen olyan sokkot kapott a nyelve, mint amikor gyerekkorában elrágott egy pezsgőtablettát.

©

„Mikor ér böfögni?” – hangzik el a technikai kérdés. „Olyan, mintha ez akarna lenni az energiaitalok ideálja, de mégis csak a második helyre szorul. Érezni benne a megfelelni akarást” – teszi hozzá egy kolléga. A csapat megállapítja, hogy ez a legsavanyúbb mindegyik közül, de éppen optimális mennyiségű buborék szorult a fémdobozba, úgyhogy ez plusz pontot jelent.

Ránézésre olyan, mint a viszki. Nagyon édes. „Olyan, mint egy elrontott almafröccs” – mondja az egyik tesztelő kolléga. „Régen léteztek ilyen teaporok, olyat még lehet kapni? Ez jut róla eszembe.” Megállapítjuk, hogy a Burn sokkolóan édes, ragad tőle a nyelvünk a szájpadlásunkhoz. Lassan kezdünk émelyegni, a köpőbödön pedig egyre rosszabbul fest.

©

„Ennek olyan színe van, mint a reggeli első… mindegy” – állítja le magát az egyik tesztelő: a Bomba már messziről is nagyon édes illatú, de nincs mellékíze (sem fogkrém, sem vegyszer), jóízű tutti-frutti pezseg a szánkban. Talán hangyányit édesebb a kelleténél, ezért egy pontot levonunk, de összességében már-már felsejlik némi harmónia.

Ennek azért árulkodó színe van! Citromos kóla és karamell illatú, és kólás gumicukor, illetve italpor ízű, jócskán elnyomja az édesítőszer a többi ízt. Érdekes fúzió, egy pillanatra meg is kérdőjelezzük a kólás energiaital létezését: érdemes-e sutba dobni a tutti-frutti ízvilágot, ha mondjuk, megihatunk egymás után is egy finom energiaitalt és egy finom kólát?

©

A cukormentes Bombának igazából eléggé alap energiaital íze van, nem gejl, mint az előzőek, van egy pici savanyúcukorka-beütése, és bár a színe nem túl bizalomgerjesztő, összességében a korty nagy része nem a köpőbödönben landolt. Nincs rossz utóíze sem, és a szaga sem telepszik meg az orrnyálkahártyán. Plusz pont.

„Ennek egy jó sűrű húsleves kinézete van. Nincs rossz szaga, ez egy másféle illat, mint az eddigiek.” A Burn Zero nem erős, intenzív, hanem lágy, tutti-frutti ízű, tipikusan hozza az energiaital sajátját. „Nagyon felpörögve megyek a gyerekemért a bölcsibe” – mondja az egyik tesztelő. Éppen elegendően szénsavas az ital, semmi mellék-vagy utóíze nincsen.

©

Az elméletünk alapján – miszerint minél sötétebb egy energiaital, annál jobb – ennek most jónak kell lennie! Kóla ízű gumicukor, vagy a több nappal ezelőtt felbontott, szénsavban már kevéssé gazdag – azaz olcsó - kóla jut eszünkbe róla, de ez az ízvilág már közelebb áll a rendes Coca-Colához. A színe ettől még furcsa, de nem túl cukros, iható energiaital.

Itt már hivatalosan is fájt a hasunk, az ízlelőbimbóinknak pedig jó ideig annyi. Szisszen a következő fémdoboz, tiszta, elég világos színű ital folyik belőle. „Szerintem ez egyben van, nem túl savanyú, nem túl édes” – mondja az egyik tesztelő. Jó buborék/ml arányú a sárga folyadék. „Ez a Red Bull, ezt felismerem” - kiált fel egy lelkes energiaital-fogyasztó kolléga.

©

 

Hozzászólások