Jane Goodall őshonos fákat ültetett a Sas-hegyen

Jane Goodall őshonos fákat ültetett a Sas-hegyen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Minden apró cselekedet számít" – mondta Goodall a gyerekeknek, akikkel a fákat ültették.

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő múlt héten járt a Szigeten, csütörtökön frappáns beszédet is tartott a fesztiválozóknak. Másnap viszont már gyerekekkel együtt ültetett őshonos fákat a Sas-hegyen – erről a Duna-Ipoly Nemzeti Park számolt be a honlapján.

Goodall és a gyerekek molyhos tölgyet, vadkörtét és berkenyét ültettek a hegyen, melyekkel majd természetesebbé és ellenállóbbá válnak a Sas-hegy tölgyesei is.

A nemzeti park honlapján azt írja, hogy a Sas-hegy "jelentős biodiverzitás 'hotspot', ahol több száz faj él együtt: többek között számos orchideafaj, a Szent István-szegfű, a leánykökörcsin, különböző pók- és hüllőfajok vagy a nagy szarvasbogár. Ezeket az értékes fajokat az emberi jelenlét és az olyan özönnövények, mint az orgona, az akác, a japán keserűfű vagy a mahónia veszélyezteti."

A Life4OakForests projekt célja éppen az, hogy visszaszorítsa az özönnövényeket, és segítse az erdők regenerációs folyamatát: például tölgyek és a tölgyerdőkre jellemző növények ültetésével.

Jane Goodall a gyerekeknek azt mondta:

Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes nap, minden egyes percben bárki tehet valamit azért, hogy jobb legyen a világ.

Goodall a magyarországi Jane Goodall Intézet meghívására érkezett Budapestre, Rügyek és gyökerek (Roots&Shoots) programja az embereket, elsősorban a fiatalabbakat próbálja megszólítani és bevonni, hogy dolgozzanak a környezeti és társadalmi problémák megoldásán.

Hozzászólások