A Vígszínház is búcsúzik Marton Lászlótól

A Vígszínház is búcsúzik Marton Lászlótól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A közleményben nem említik, hogy két évvel ezelőtt hogyan váltak el útjaik.

A Vígszínház társulata mély fájdalommal búcsúzik Marton László Kossuth-díjas művésztől, a Vígszínház egykori igazgatójától és rendezőjétől, egyetemi tanártól

– áll a társulat honlapján.

A közleményben leírják, hogy Marton annak idején tanára, Nádasdy Kálmán javaslatára került a Vígszínházba, ahol kezdetben Horvai István mellett rendezőasszisztenseként dolgozott. „1968-ban, a Színművészeti Főiskola elvégzése után az akkori igazgató, Várkonyi Zoltán szerződtette mint rendezőt a színházhoz.1979 és 1985 között, hat évig a Vígszínház főrendezője volt, majd 1985-től 2009-ig igazgatója. Az ő nevéhez fűződik a Vígszínház teljes körű felújítása, mely után 1994-ben az Össztánc című előadás bemutatójával fogadták újra a közönséget az épületben” – írják.

Hozzáteszik, hogy „Marton László rendező teremtette meg a Vígszínházban a magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek kiemelkedő állomásai a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Harmincéves vagyok, Jó estét nyár, jó estét szerelem, Ahogy tesszük, Kőműves Kelemen, A padlás és A Pál utcai fiúk. Vígszínházi munkássága alatt olyan nagysikerű előadásokat rendezett, mint a Királyi vadászat, a Homburg hercege, az Őfelsége komédiása, a III. Richárd, az Össztánc, a Nóra, a Játék a kastélyban, a Kvartett, az Elsötétítés, valamint a Hallgatni akartam.”

1969-től tanított színészmesterséget a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Osztályvezető tanárként számos olyan színész és színésznő pályáját indította el, akik közül sokan jelenleg is a Vígszínház tagjai

– emlékeztet a honlap.

A közleményből kimaradtak a két évvel ezelőtti, szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatos információk, amelyek miatt Marton távozott főrendezői állásából a Vígszínházban.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások