szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A böjt nem divat, hanem egy étkezési stratégia, és sok élettani előnnyel jár – ha jól csináljuk. Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember tett helyre néhány tévhitet a koplalás körül a HVG-nek adott interjúban.

Az időszakos böjt nem fogyókúrás irányzat, hanem étkezési stratégia, és Győző-Molnár Anna szerint teljesen egészséges, sőt lényeges is, hiszen mint a HVG-nek adott interjúban mondta, evolúciósan mindig voltak olyan időszakok, amikor táplálékmegvonás esete állt fenn, és ez teljesen rendben is van.

A táplálkozástudományi szakember hangsúlyozta, hogy a mostani rendkívüli táplálékdömping egyszerűen leterheli a szervezetet, ezért a tehermentesítés az emésztőrendszer, a vércukor, az inzulin szempontjából nagyon szükséges is. Problémásnak látja viszont, hogy sokan mégis fogyókúrás stratégiaként tekintenek rá, nem árnyalják, és nem fogalmazzák meg maguknak a célt, hogy miért is böjtölnek.

Győző-Molnár Anna
nutrianna.hu

„A böjtnek több típusa van, többféle időablakkal dolgozhatunk, és sokan mereven magukra erőltetnek egy bizonyos verziót. Pedig vannak napok, helyzetek – például a menstruáció előtti napokban – amikor a női hormonrendszernek nem tesz jót, ha tágítjuk a böjti időablakot, míg olyan napokon, amikor jobb a közérzetünk, kevesebb stressz ér minket, jól aludtunk, akkor belefér a hosszabb böjt is. Nyugodtan kezelhetnénk rugalmasan, de a vendégeimnél is látom, hogy már beesik a vércukruk, kopog a szemük az éhségtől, de akkor is kihúzzák még azt az egy órát, ami például a 8:16-os időablakhoz kell” – magyarázta Győző-Molnár Anna.

Három napig nem ettem semmit, és ennél jobbat nem is tehettem volna magammal

A böjt csodálatos gyógymód, fizikailag és mentálisan is képes „újraindítani” bennünket. Ez lesz az alapvetésünk ezen a tudományos háttérrel megtámogatott személyes utazáson, amely során 72 órát csináltam végig az úgynevezett vízböjt állapotában, dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, belgyógyász szakkomentálásával.

A szakember az egyik bevett böjti stratégiát is árnyalja, szerinte ugyanis a a cikadián ritmusunk szempontjából sokkal optimálisabb, ha a vacsorát hagyjuk el, nem pedig a reggelit, mint azt sok időszakos böjtölő teszi. Este ugyanis a szervezetünk már nem arra van optimalizálva, hogy emésszünk, a vércukorszintünk is sokkal ingadozóbb, az inzulinérzékenységünk is csökken.

Győző-Molnár Annával beszélgettünk arról is, hogy milyen meglepő dolgok múlnak azon, hogy mit eszünk, van-e, kell-e lennie különbségnek a nők és férfiak táplálkozásában, és mi az, amit semmi esetre sem érdemes levenni a boltok polcairól, ha fontos az egészségünk. A teljes beszélgetés itt olvasható:

Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás fogalma túl van misztifikálva – állítja Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási referens. Viszont létezik egy meglehetősen egyszerű sorvezető, amelyet, ha követünk, jól és jót tudunk enni. A Brain Baron előadó szakemberrel beszélgettünk arról, hogy érdemes-e táplálkozási irányzatokat követni, szedjünk-e vitaminokat, és meddig tűri a szervezetünk a visszaéléseket.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!