A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

A magyarok közel felét anyagilag hátrányosan érintette a járvány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Egy európai felmérés szerint a magyarok 48 százaléka már most érzi a járvány negatív pénzügyi hatásait, további 26 százalék pedig számít erre. Ugyanakkor nő azok aránya, akik nagyobb hatáskört adnának az EU-nak a hasonló válsághelyzetek kezelésére.

Az Európai Parlament megbízásából az EU valamennyi tagállamát érintő reprezentatív felmérés készült a koronavírus-járvány kezeléséről. A teljes jelentést majd novemberben teszi közzé a Parlament, azonban néhány részletet már most bemutattak.

Kiderült például, hogy az európaiak abszolút többsége továbbra is nagyobb uniós költségvetést akar a járvány elleni fellépéshez. A válaszadók 54 százaléka szerint az EU-nak több pénzre van szüksége ahhoz, hogy legyőzze a pandémiát. A magyarok véleménye ettől eltér, a magyarországi a válaszadóknak csak a 44 százaléka növelné az uniós büdzsét, ugyanakkor 41 százalékuk szerint már most is elegendő forrás áll az unió rendelkezésére.

A válaszadók 54 százaléka azt mondja, hogy egy megnövelt uniós költségvetést elsősorban egészségügyi célokra kellene fordítani. A magyarok ennél nagyobb mértékben, 57 százalékban gondolják ezt.

Az európaiak nagy többségét aggasztja, hogyan fog alakulni saját pénzügyi helyzete, fokozottan igaz ez a magyarokra. Uniós szinten a válaszadók 39 százaléka arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány már most hatással van jövedelmének alakulására. Magyarországon a válaszadók 48 százaléka érez így és további 26 százalék pedig számít arra, hogy anyagilag hátrányosan érinti a járvány. Másik megközelítésben: az uniós polgárok 27 százaléka szerint a bevételeit nem befolyásolja a járvány, a magyarországi válaszadóknak azonban csak 18 százaléka ilyen optimista.

A nyáron elvégzett felmérésekhez hasonló mértékben, az európaiak 66 százaléka ért egyet azzal, hogy az EU-nak nagyobb hatáskört kellene adni a hasonló válságok kezelésére. Magyarországon júniushoz képest 4 százalékkal többen bíznának több feladatot az EU-ra, így most 61 százalék az ezzel egyetértő magyarok aránya.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, ennek a felmérésnek a része, hogy az európaiak 77, a magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy az uniós kifizetéseket kössék a jogállamiság és a demokratikus értékek tiszteletben tartásához.

Hozzászólások