szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

A fáma szerint, amikor egyszer Erdei Ferenc, neves néprajzkutatónk Baja környékén járva megszólította a Sugovica partján bográcsoló halászokat, megkínálnák-e halászlével, így válaszoltak: hát, ha az úr ízlése a halászlevet kívánja, de mi inkább a halból való levet adnánk.

Márpedig ők csak tudják, hiszen a bajaiak manapság is Európa halevő rekorderei. Évente fejenként 66 kiló fogy pontyból, kárászból, keszegből, harcsából, csukából, a Duna és mellékága, a Sugovica uszonyos kincseiből. Az 1996 óta minden évben megtartott híres népünnepélyüket sem a „léhez” címezték, halfőző fesztivál annak a becsületes neve. Az idén már négynapos a dínom-dánom. A soknemzetiségű városhoz illőn gazdag folklórprogrammal, kézműves vásárral, bor- és pálinkaudvarral a Petőfi-szigeten. De a bográcsok helye a Fő téren van, ahol július 12-én este 6-kor lobbannak fel a tüzek, s kezdik rotyogtatni a jóféle hallét. Este 7-kor már lehet is készülődni a vacsorához, koccanhatnak a vörösboros poharak. Mert azt is mindenki tudja errefelé, hogy átkozott a hal a harmadik vizében.

© brdsz.hu
2 ezer bogrács, 100 ezer vendég – a bajai fesztiválok léptéke, s ez valószínűleg az idén is így lesz. Ha mégsem járnánk arra, íme egy aranyérmes recept Lovász Imrétől, a VIII. Országos Halfőző Verseny győztesétől – bárhol, bármikorra, minden halszerelmesnek.

Három darab halat megtisztítunk, a hasánál felvágjuk, gyomrát, hogy az epe el ne fakadjon, óvatosan kiemeljük. A hal végbélnyílását kivágjuk, a halikrát vagy haltejet félretesszük. A halfejet levágjuk, keserűfogát kivesszük. A sűrűn beirdalt haltörzset 3 centiméter széles szeletekre vágjuk, besózzuk, közé teszünk 30 deka vékonyra vágott vöröshagymát, és egy-két órára behűtjük – minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.

Az így előkészített halat 4 liter vízzel bográcsba rakjuk, mellé dobunk vagy öt cseresznyepaprikát. A forrás megindulásakor édes őrölt paprikát szórunk hozzá. Erős forrás mellett maximum 30 percig főzzük –  10 perc elteltével feltétlen megkóstoljuk, s utána betehetjük a haltejet, halikrát, s ízesíthetjük még.

Házilag gyúrt gyufatésztával tálaljuk: 3 egész tojás, 20 deka liszt, só – keményre gyúrjuk, hogy jól formázható cipó legyen. Aztán alaposan belisztezett sodrófával laposra, gyufaszálnyi vastagságúra nyújtjuk. A sodrófáról középen elvágva leválasztjuk a tésztát, s a lapokat gyufányira szabdaljuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Szeretjük, de ritkán esszük a halat

Kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon a hal: tízből heten mondták azt tavaly, hogy különösen szívesen eszik, ám fogyasztása egyelőre elmarad a nemzetközi átlagtól – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból.

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Balázs Péter távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB