Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
[{"available":true,"c_guid":"f4f3f281-4ed9-4d59-a58d-cf6164df9de0","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egy HírTV-s műsorvezető és Orbán Viktor Facebook-videóinak korábbi készítője is feltűnik a nevek között.","shortLead":"Egy HírTV-s műsorvezető és Orbán Viktor Facebook-videóinak korábbi készítője is feltűnik a nevek között.","id":"20210116_szfe_uj_tanarok_neve_szivaroghatott_ki","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=f4f3f281-4ed9-4d59-a58d-cf6164df9de0&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"30900634-62ba-4c00-bb9e-31cc692862e0","keywords":null,"link":"/itthon/20210116_szfe_uj_tanarok_neve_szivaroghatott_ki","timestamp":"2021. január. 16. 11:42","title":"Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2e416e27-0f79-4100-92a2-3c9c22d1049f","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Borsodban mínusz 15 fok is lehet reggelre.","shortLead":"Borsodban mínusz 15 fok is lehet reggelre.","id":"20210118_havazas_extrem_hideg_idojaras","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=2e416e27-0f79-4100-92a2-3c9c22d1049f&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"f7866d69-ec98-4e24-b214-3b8ad1a6efd3","keywords":null,"link":"/itthon/20210118_havazas_extrem_hideg_idojaras","timestamp":"2021. január. 18. 05:08","title":"Nyugaton havazás, északon extrém hideg várható","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8d558985-b50a-41e4-81fa-a4e8389bb431","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"Anyagi káros baleset miatt teljes az útlezárás az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, Balástya közelében.\r\n\r\n","shortLead":"Anyagi káros baleset miatt teljes az útlezárás az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, Balástya közelében.\r\n\r\n","id":"20210116_Teljesen_lezartak_az_M5os_autopalyat","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=8d558985-b50a-41e4-81fa-a4e8389bb431&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"139f50b0-7f76-4347-b980-7395440c8389","keywords":null,"link":"/cegauto/20210116_Teljesen_lezartak_az_M5os_autopalyat","timestamp":"2021. január. 16. 10:46","title":"Teljesen lezárták az M5-ös autópályát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7c8bd276-4940-4eb0-9e2b-3772fc1a8019","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Pályatársai emlékeznek a vasárnap elhunyt Sas Józsefre. ","shortLead":"Pályatársai emlékeznek a vasárnap elhunyt Sas Józsefre. ","id":"20210117_Galvolgyi_Nemcsak_Sas_Jozseftol_kell_elbucsuzni_hanem_egy_mufajtol_is","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=7c8bd276-4940-4eb0-9e2b-3772fc1a8019&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"58889505-a447-4564-94d2-2ff7bf7c2cf8","keywords":null,"link":"/kultura/20210117_Galvolgyi_Nemcsak_Sas_Jozseftol_kell_elbucsuzni_hanem_egy_mufajtol_is","timestamp":"2021. január. 17. 21:22","title":"Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbc56e1d-4a0f-4c48-8fa5-e581d6ae3ad6","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"A jelenlegi szabályozás értelmében az új C-osztály sportmodellje akár zöld rendszámot is kaphat Magyarországon.","shortLead":"A jelenlegi szabályozás értelmében az új C-osztály sportmodellje akár zöld rendszámot is kaphat Magyarországon.","id":"20210118_biturbo_v8_helyett_hibrid_4_hengeres_hajtast_kaphat_az_uj_mercedesamg_c_63_s","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=fbc56e1d-4a0f-4c48-8fa5-e581d6ae3ad6&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"f417be71-30e9-4b01-b23f-75d1a3716c68","keywords":null,"link":"/cegauto/20210118_biturbo_v8_helyett_hibrid_4_hengeres_hajtast_kaphat_az_uj_mercedesamg_c_63_s","timestamp":"2021. január. 18. 06:41","title":"Biturbó V8 helyett hibrid 4 hengeres hajtást kaphat az új Mercedes-AMG C 63 S","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b76c950b-adc5-429b-b089-6b434514cac3","c_author":"MTI / hvg.hu","category":"itthon","description":"Az Armin Laschetnek szóló gratulációt a Miniszterelnöki Sajtóiroda tolmácsolta, bár azt látszólag a Fidesz elnökeként fogalmazta Orbán Viktor.","shortLead":"Az Armin Laschetnek szóló gratulációt a Miniszterelnöki Sajtóiroda tolmácsolta, bár azt látszólag a Fidesz elnökeként...","id":"20210116_orban_armin_laschet_cdu_elnok","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=b76c950b-adc5-429b-b089-6b434514cac3&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"e21a2715-38e0-4cde-a9e1-f149591e72e3","keywords":null,"link":"/itthon/20210116_orban_armin_laschet_cdu_elnok","timestamp":"2021. január. 16. 16:10","title":"Orbán is gratulált a német CDU új elnökének","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27f760b6-aced-4673-9baf-af91ea5ea4d9","c_author":"MTI","category":"tudomany","description":"Már napi egy kis pohár alkohol fogyasztása is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát egy német tanulmány szerint, amelyet a European Heart Journal szakfolyóiratban publikáltak szerdán.","shortLead":"Már napi egy kis pohár alkohol fogyasztása is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát egy német tanulmány szerint...","id":"20210116_alkohol_noveli_a_pitvarfibrillacio_kockazatat","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=27f760b6-aced-4673-9baf-af91ea5ea4d9&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"5ba55ecc-d75d-4732-b383-21e672e89c39","keywords":null,"link":"/tudomany/20210116_alkohol_noveli_a_pitvarfibrillacio_kockazatat","timestamp":"2021. január. 16. 12:03","title":"Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"151b6511-d2ca-4e4c-b1ff-438da0c8af58","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült megmásznia a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t - közölték hivatalos források szombaton.","shortLead":"Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült megmásznia a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t...","id":"20210116_Eloszor_masztak_meg_telen_a_vilag_masodik_legmagasabb_hegyet_a_K2t","image":"https://img0.hvg.hu/image.aspx?id=151b6511-d2ca-4e4c-b1ff-438da0c8af58&view=ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b","index":0,"item":"6e370d26-990e-4903-8a8f-85351ddf4421","keywords":null,"link":"/vilag/20210116_Eloszor_masztak_meg_telen_a_vilag_masodik_legmagasabb_hegyet_a_K2t","timestamp":"2021. január. 16. 19:22","title":"Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A magyar konyha hagyományos ételei közé tartozik a mára kissé elfeledett, nudli és a barátfüle. Fedezzük fel a régi ízeket!
,,Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle…” A gyerekdalt szinte mindenki ismeri, de a dödöllét már nem sokan. Hajdan szinte mindennapos ételnek számított. Olcsó volt, előfordult édesen, sósan, túrósan, hagymás zsírral, tejföllel locsolva, pirított szalonnakockákkal megszórva egytálételként vagy köretként szaftos húsok mellé. Még az irodalomba is bekerült, midőn Jókai Mór a komáromi túrós dödöllét magasztalta. S hogy mi köze a nudlihoz? A közös alap a krumplis tészta, amiből a dödölle is készül, igaz tájegységenként más-más névvel illetve. Zalában krumpligánica, a nógrádi palócoknál ganca, Baranyában gánica, Szabolcsban cinke. Ők mind szép, fejlett, zsírban sült krumplis tésztából készült, laktató „pöfetegek”.
A kisöccsük a nudli. Ugyanabból a tésztából készül, mint emezek, csak kisebb, egy ujjnyi átmérőjű, pár centis hengeralakra sodorják és miután vízben kifőzik, pirított zsemlemorzsába hempergetik, cukorral, mákkal, netán dióval megszórva tálalják. A nudli formája bizony pajzán gondolatokat is ébresztett a népekben, aminek egy sor mókás elnevezés köszönhető: angyalbögyörő, angyalpicili, buci-nudli, gyurkamonya, pöcsmácsik, billemácsik vagy éppen pucu. A nudli sokszor gombóc (újabb krumplis tészta rokon) vagy egy másik, szintén feledésbe merülő fogás, a derelye avagy barátfüle mellé készült. Ez utóbbi alaptésztája ugyan némely helyeken lehetett sima gyúrt, de az igazi ugyanolyan burgonyás alapú, mint a nudlié. A legfontosabb, hogy töltve, háromszög, vagy félkör – fül alakra – hajtogatódik.
A világ szinte minden szegletében készítik. Hozzánk valószínűleg Itáliából – lásd ravioli – került. Bocaccio is említést tesz ilyesféléről, a magyar szakácskönyvek pedig már a 17. században megadják a receptúrát. A szláv konyhákban általában pirogként ismerik, a németek maultaschen néven kínálják, az ukránok varenyikiként. Az örmények levest – angadzsabor – készítenek ilyen tésztabatyuval. Az arabok sishbarak néven különféle szószokkal locsolják. A zsidó konyhában lekvárral és mákkal töltött változatát ozné Hámánnak, jiddisül homentásnak hívják, ami a német-jiddis Montasch – mákos táska megnevezésből ered.
De nézzük csak, honnan eredeztetik a magyarban legtöbbször használt barátfüle elnevezést. Persze sokan leegyszerűsítve arra gondolnak, hogy a barátok, szerzetesek készítették. De a történet a 19. századba – amikor még sokan beszéltek Pest-Budán németül – egy budai Freund nevű vendéglőshöz vezet vissza. Az ő étlapján szerepelt a lekvárral töltött tészta: Freunds gefüllte Tasche, tehát a vendéglős tulajdonképpen magáról nevezte el a fogást. Ezt először vízben kifőzték, majd olajban kisütötték. Később a vendéglős magyarosította is a nevét Barátra, így a német és magyar nevek egyvelegéből állt össze a barátfüle név. Másik legismertebb neve a derelye, de a tölteléktől függően említik még mákos füle, lekváros füle néven is. Idehaza legismertebb a szilvalekváros és túros változat, pirított zsemlemorzsába forgatva. Persze, hogy a „nagy nudli rokonnak”, a dödöllének ugyanúgy van hagyományőrző fesztiválja, mint a barátfülének. Csak éppen az egyiknek Nagykanizsán, a másiknak meg éppenséggel Fülén.
Tippek, fortélyok
- A tésztához az áttört krumplit hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, csak utána adjuk hozzá a többi alapanyagot. - A tésztát ne pihentessük, hanem azonnal álljunk neki gyúrni. - Ne ijedjünk meg, ha először nagyon ragad, a krumpli vizességétől mérten adagoljunk hozzá lisztet addig, amíg egynemű, de még lágy tésztát kapunk. - A krumplis tészta könnyen letapad, ezért ha vízbe raktuk a darabokat, óvatosan keverjük fel főzőkanállal. - A krumplis tészta készítmény akkor jó, ha feljött a víz felszínére. - Ha kivettük a vízből, azonnal hempergessük a zsemlemorzsába, de ne keverjük mert a tészta még nagyon lágy. Rázzuk össze és várjunk pár percet. - Dolgozhatunk derelyeformálóval is, aminek előnye, hogy erősen lezárja a tésztát, így főzés közben egészen biztosan nem nyílik szét. - Hasznos lehet a derelyevágó vagy rádli, amivel nemcsak ügyesebben lehet kanyarintani a tésztát, de mivel a tészta széle hullámos lesz, sokkal mutatósabb is.
Mákos angyalbögyörő
1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, 30 dkg darált mák, porcukorral és egy citrom reszelt héjával elkeverve, 12 dkg olvasztott vaj.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és krumplinyomón törjük át. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot. A liszt mennyisége attól is függ, hogy a krumpli mennyire lisztes illetve vizes. A tésztából formáljunk kis cipókat, majd nyújtsuk körülbelül ujjnyi vastagra és vágjuk kétujjnyi csíkokra. A csíkokból szabdaljunk 1 cm-es darabokat és lisztezett kézzel, gyors mozdulattal mindegyiket sodorjuk meg. Sós, lobogó vízbe dobjuk. Ha feljöttek a nudlik a víz tetejére, szűrővel lábasba szedjük, meglocsoljuk olvasztott vajjal és meghintjük darált mákkal. Adhatunk hozzá vaníliasodót is. A nudlit hempergethetjük pirított zsemlemorzsára is, ilyenkor tálalás előtt hintjük meg porcukorral.
Ugyanaz a krumplis tésztaalap, mint az előbbinél, 20 dkg sűrű szilvalekvár, kevés olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor. A tésztát tegyük deszkára, és nyújtsuk vékonyra, téglalap alakúra. Egyik felét megrakjuk egymástól kb. 4-5 cm-re egy-egy teáskanál szilvalekvárral. A tészta másik felét hajtsuk óvatosan rá. A halmok között ujjunkkal nyomjuk le a tésztát és késsel vagy derelyevágóval daraboljuk fel. Bő, lobogó vízben főzzük ki. Ha megfőtt, az olajon arany barnára pirított zsemlemorzsába forgatjuk és porcukorral meghintve tálaljuk. Készülhet túrós töltelékkel is.
Húsos rakott derelye
A már ismert alap krumplis tészta, 25 dkg pulykamell, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma felaprózva, 1 evőkanál paradicsomszósz, 2 kávéskanál bazsalikom, 1 csipet gyömbér, só, bors, 20 dkg reszelt sajt, 4 dl tejföl.
Készítsük el a tésztát a nudli receptjében leírtak szerint és nyújtsuk ki. Daráljuk le a pulykahúst, a szalonnát, adjuk hozzá a vöröshagymát, a tojást, a paradicsomszószt és a fűszereket. Jól keverjük össze és egy kicsit hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Érdemes még a tészta gyúrása előtt összeállítani a tölteléket. A tészta egyik felére rakjunk halmokat a töltelékből egymástól körülbelül 5-6 cm-re. A tészta másik felét hajtsuk óvatosan rá. A halmok között ujjunkkal nyomjuk le a tésztát és késsel vagy derelyevágóval daraboljuk fel. Bő, lobogó vízben főzzük ki. Ha kifőtt, rakjuk sorba egy tűzálló tálba, locsoljuk meg tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük 180 fokos sütőbe 15-20 percre. Készíthetjük besamel mártással is.
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.
Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!
Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kelt tésztáktól sok háziasszony ódzkodik, gondolván, hogy sikeres elkészítésük mesteri kiváltság. Pedig nem ördöngösség, érdemes belefogni, már csak a kicsit elfeledett, de annál finomabb bukta kedvéért is.
Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.
Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.
Puliszka, polenta, mamaliga, málé. Első hallásra tán egy mondóka kezdetének is tűnhet, de ez mind a kukoricadarából és -lisztből, számtalan ízesítéssel készült étel elnevezése.