Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"df6a8dd2-309c-4c17-9bb0-eda3b99c729c","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"vilag","description":"A metanollal szennyezett alkoholt egyesek vélhetően közép-ázsiai tulajdonú étteremben, a piaci ár alatt szerezhették be.","shortLead":"A metanollal szennyezett alkoholt egyesek vélhetően közép-ázsiai tulajdonú étteremben, a piaci ár alatt szerezhették be.","id":"20250218_Pusztit-a-pancsolt-szesz-Torokorszagban-tobb-szaz-halalesetet-okozott-alig-ket-honap-alatt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/df6a8dd2-309c-4c17-9bb0-eda3b99c729c.jpg","index":0,"item":"bf1d2b3b-42e5-4531-aa16-fc9f6b12e70a","keywords":null,"link":"/vilag/20250218_Pusztit-a-pancsolt-szesz-Torokorszagban-tobb-szaz-halalesetet-okozott-alig-ket-honap-alatt","timestamp":"2025. február. 18. 07:09","title":"Pusztít a pancsolt szesz Törökországban, több mint száz halálesetet okozott alig két hónap alatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e4953e2b-fa2f-4519-ad32-7c5e6c0d7052","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A színész márciusban lesz 86 éves.","shortLead":"A színész márciusban lesz 86 éves.","id":"20250217_Terence-Hill-dokumentumfilm-keszul","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4953e2b-fa2f-4519-ad32-7c5e6c0d7052.jpg","index":0,"item":"0b61c027-3b62-4706-9a3e-1016a25ab88c","keywords":null,"link":"/elet/20250217_Terence-Hill-dokumentumfilm-keszul","timestamp":"2025. február. 17. 09:48","title":"Terence Hill-dokumentumfilm készül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2c16ea71-f109-44b4-ad01-e39c3a05d3f7","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"A légitársaság összefoglalta, mire számíthat az, aki idén velük repülne. ","shortLead":"A légitársaság összefoglalta, mire számíthat az, aki idén velük repülne. ","id":"20250217_ryanair-uj-szabalyok-valtozasok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2c16ea71-f109-44b4-ad01-e39c3a05d3f7.jpg","index":0,"item":"ff4d70dc-b9a2-4084-8c17-1d9537760c42","keywords":null,"link":"/kkv/20250217_ryanair-uj-szabalyok-valtozasok","timestamp":"2025. február. 17. 11:36","title":"Több változás is jön a Ryanairnél, ezekre érdemes figyelni az utazásnál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbc8e8bb-baa4-4734-8b27-97e0063c8d7b","c_author":"Imre Réka","category":"itthon","description":"Meg lehet oldani az étkezést, de valóban kevés rá az idő – kommentálták lapunknak mentődolgozók a felháborodást, miután kiderült, vidékről felvezényelt kollégáik csak két szendvicset kapnak egy műszakra. Olykor az is előfordul, hogy csak a műszak végén jutnak hozzá a magukkal hozott ebédhez. Ingyenes étkezés viszont tényleg nem jár a mentősöknek, de nem is ezt tartják a legnagyobb problémának.","shortLead":"Meg lehet oldani az étkezést, de valóban kevés rá az idő – kommentálták lapunknak mentődolgozók a felháborodást, miután...","id":"20250215_mentodolgozok-mentoszolgalat-etkezes-ebedszunet-pihenoido-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fbc8e8bb-baa4-4734-8b27-97e0063c8d7b.jpg","index":0,"item":"0441026c-f499-4c59-98e1-36e49e513676","keywords":null,"link":"/itthon/20250215_mentodolgozok-mentoszolgalat-etkezes-ebedszunet-pihenoido-ebx","timestamp":"2025. február. 17. 09:30","title":"A mentődolgozók szerint nem szendvicsekre, inkább rendes fizetésre lenne szükség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7f94d4a2-21ec-4fee-b77c-c0191525c89c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Horváth Tamás azonnali válaszokat kér, és az is érdekli, hova került az elvont támogatás. ","shortLead":"Horváth Tamás azonnali válaszokat kér, és az is érdekli, hova került az elvont támogatás. ","id":"20250218_Az-allamtitkarhoz-fordul-a-XVII-kerulet-fideszes-polgarmestere-a-rendelo-allami-tamogatasanak-csokkentese-ugyeben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7f94d4a2-21ec-4fee-b77c-c0191525c89c.jpg","index":0,"item":"a656046c-af1c-4d86-94a4-82b69ab8a192","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_Az-allamtitkarhoz-fordul-a-XVII-kerulet-fideszes-polgarmestere-a-rendelo-allami-tamogatasanak-csokkentese-ugyeben","timestamp":"2025. február. 18. 15:28","title":"Az államtitkárhoz fordul a XVII. kerület fideszes polgármestere a rendelő állami támogatásának ügyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2274d087-4432-42a8-8644-e37f408ab2f8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A szervezők arról tájékoztattak, nem férne be a fotósunk a helyszínre.","shortLead":"A szervezők arról tájékoztattak, nem férne be a fotósunk a helyszínre.","id":"20250218_Nem-engedik-be-a-HVG-t-Orban-evertekelojere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2274d087-4432-42a8-8644-e37f408ab2f8.jpg","index":0,"item":"d45f0f7d-aa94-4aa6-b1cc-cf5c01baef52","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_Nem-engedik-be-a-HVG-t-Orban-evertekelojere","timestamp":"2025. február. 18. 12:54","title":"„Regisztrációját sajnos nem tudjuk elfogadni” – nem engedik be a HVG-t Orbán Viktor évértékelőjére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e62b071a-b569-4af2-88e4-d50f8e5ccfd3","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Az EU vezetése azonban aligha hajlik erre – írja elemzésében a brit lap.","shortLead":"Az EU vezetése azonban aligha hajlik erre – írja elemzésében a brit lap.","id":"20250217_Economist-lapszemle-orosz-foldgaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e62b071a-b569-4af2-88e4-d50f8e5ccfd3.jpg","index":0,"item":"4052ef28-eb33-44c6-943d-11e3a39a3bf7","keywords":null,"link":"/360/20250217_Economist-lapszemle-orosz-foldgaz","timestamp":"2025. február. 17. 15:30","title":"Economist: Felújítják Európában az orosz gázszállításokat? Magyarország ezt szeretné","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b07754f1-8627-4f57-bb34-a3454fc23016","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Ők voltak a palesztin szervezet legfiatalabb túszai. ","shortLead":"Ők voltak a palesztin szervezet legfiatalabb túszai. ","id":"20250218_A-Hamasz-hamarosan-atadja-negy-tusz-koztuk-ket-gyermek-holttestet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b07754f1-8627-4f57-bb34-a3454fc23016.jpg","index":0,"item":"5c91971c-833e-443c-ad35-c128ff071652","keywords":null,"link":"/vilag/20250218_A-Hamasz-hamarosan-atadja-negy-tusz-koztuk-ket-gyermek-holttestet","timestamp":"2025. február. 18. 19:19","title":"A Hamász átadja négy túsz, köztük két gyermek holttestét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.
A spenót avagy paraj nagy valószínűséggel Perzsiából származik, így bizonyára innen ered a zöldség perzsafű elnevezése is. Az arabok is perzsiai közvetítéssel ismerték meg, és mint közkedvelt zöldséget már a 8-9. században termesztették. Európában csak a 11. században vált ismertté és kedvelté – a mórok először a spanyolokkal etették meg. Innentől kezdve viszont szinte a kontinens minden országában elterjedt, és népszerű zöldségféle lett. A világ más fertályain meg szinte főúri rangot kapott. Anno például a nepáli uralkodó nagy becsben tartotta, kiváltképp sokoldalú gyógyhatása miatt, így ajándékba küldött belőle a kínai császárnak is.
Spenótsaláta. Ásványi anyagok
Aréna 2000 kiadó
Európában talán egyik legnagyobb és legismertebb rajongója a firenzei származású királyné, Medici Katalin volt. Kedvenc zöldségét konyhájában számtalan módon használták. Így a mai napig a spenótágyon feltálalt fogásokat a "la Florentine" azaz "firenzei” jelzővel találjuk az étlapokon. Sok évszázaddal később fénykora minden bizonnyal Popeye figurájának megszületésével vette kezdetét. A gyerekek, reménykedve abban, hogy ugyanolyan méretes muszklikkal és erővel rendelkeznek majd, mint a spenótzabáló tengerész, maguk is kedvet kaptak a zöld szószhoz. Így az 1930-as években Amerikában a spenótfogyasztás a rajzfilm hatására harmadával nőtt.
A spenót Magyarországon a 16. századtól vált kedveltté. Sokféle néven közismert: nemcsak perzsa- vagy spanyolfűként, de tájegységenként más-más népies elnevezéssel is találkozhatunk: paraj, barátparéj, spinác, spenát, spinát, spinót. De bárhogy is nevezzük, annyi biztos, az egyik legrégebben jegyzett, rengeteg gyógyhatással számon tartott zöldségféleségünk.
A spenót zöld levelei számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Gazdag kalciumban és káliumban, magnéziumban. Vasat is tartalmaz, de nem olyan kiugró mértékben, mint ahogy az elterjedt. A kiugróan magas vastartalom hiedelme nem máshonnan ered, mint egy 1870-es évekbeli tudóstól, aki a paraj vastartalmának feljegyzésekor egy tizedesvesszőt egyszerűen elírt. Mindez persze semmit sem változtat azon a tényen, hogy a spenót kiugróan magas tápértékű. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, így kiváló rákmegelőző hatású. S mint az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, befolyásolja a véralvadást, elengedhetetlen az egészséges csontozat kialakulásához. A rostokban gazdag zöldség emésztésserkentő és tisztító hatással is bír. Kiváló bőrbetegségekre, gyomorbajra, javasolt szív- és keringési rendellenességek kezelésére is. Jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, lúgosító, antibakteriális hatású. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Természetesen a legtöbb ásványi anyag és vitamin akkor marad benne leginkább, ha nyersen fogyasztjuk, vagy csak nagyon rövid ideig pároljuk. Apróra tépett leveleit bátran adhatjuk hozzá a salátákhoz is. Egy kis vajon párolva, utólag fűszerezve kiváló köret is készíthető belőle. Túróval, juhtúróval nagyszerű ízegyüttest alkot, így tölthetünk vele sós palacsintát vagy rétest, leveles tésztát; gazdagíthatjuk a rakott krumplit is, az olasz tésztaféléket, de kiváló tölteléke a húsoknak, halaknak is. Egy kis tejszínnel, botmixer segítségével nagyszerű krémlevest is készíthetünk belőle.
Tippek, trükkök, fortélyok
- Ha szeretnénk, hogy a spenót megtartsa zöld színét, akkor tegyünk a főzővízhez egy kávéskanál szódabikarbónát. - A salátákhoz lehetőleg a gyengébb, világosabb színű bébispenótot használjuk. - A bébispenótot nem kell megtisztítani a szárától, de a nagyobb, erősebb darabok szárát és vastagabb erezetét tanácsos eltávolítani, mert keserű ízt adhatnak. - A friss spenót pároláskor, főzéskor nagyon sokat veszít a térfogatából – kb. fél kilónyi spenótból két maréknyi főtt vagy párolt spenótot kapunk. Így ezt mindenképpen vegyük figyelembe az adagoknál. - A sötétebb levelű és keskenyebb, fodros szélű spenótnak az íze is erősebb, jellegzetesebb, mint a világosabb színűé. - Fonnyadt spenótot sose vegyünk – nemcsak a tápanyagtartalmából veszített sokat, de ízetlen is. - A megtisztított, átválogatott friss spenótleveleket mosás nélkül maximum 3-4 napig tárolhatjuk hűtőben. - Ha megmostuk a spenótot, akkor nem nagyon lehet tárolni, fél napon belül ajánlatos felhasználni. - A párolt spenót jól fagyasztható – és ha később kedvet kapunk hozzá, perceken belül elkészíthető. - A spenót ízével nagyszerűen harmonizáló fűszerek: fokhagyma, bazsalikom, szerecsendió, bors.
Kézi habverővel verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a parmezán sajtot, jól keverjük el. Öntsük egy vajjal kikent, előmelegített serpenyőbe és süssük alacsony lángon fedő alatt 5-6 percig, amíg megszilárdul. Közben melegítsük elő a grillsütőt. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát,a csíkokra vágott lilahagymát, majd a megtisztított, vékony csíkokra vágott friss spenótot, és kb. 4 – 5 percig pároljuk. A zöldséges keveréket egyenletesen oszlassuk el a tojásból készített frittatán, rakjuk rá a paradicsomkarikákat, fűszerezzük meg, és 3 – 4 percre tegyük grillsütőbe. Még melegen, szeletekre vágva tálaljuk. A tetejét gazdagíthatjuk a reszelt sajttal.
Gyors, kiváló vacsora.
Halfilé rétesbundában sajtos-tejszínes spenóttal
4 réteslap 1 harcsafilé (más halfiléből, például lazacból is elkészíthető ) 30 dkg friss spenótlevél 1,5 dl sűrű főzőtejszín 4 evőkanál Philadelphia krémsajt 3 gerezd fokhagyma 12 dkg olvasztott vaj Só, bors, szerecsendió
Az apóra vágott fokhagymát pirítsuk pár percig vajon. A spenótot mossuk meg, tépjük apró darabokra, és adjuk a fokhagymához. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. 4 – 5 percig pároljuk, majd adjuk hozzá a főzőtejszínnel elkevert Philadelphia krémsajtot. A réteslapokat engedjük fel, szedjük rétegeire, minden réteget kenjünk meg vajjal és helyezzük egymásra. A rétegelt réteslapon terítsük szét a spenótos-sajtos keveréket. Fektessük rá a halfilét és az egészet göngyöljük fel. A rétes tetejét is kenjük meg olajjal. Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Közepes hőmérsékleten kb. fél órát sütjük.
Bébi spenót saláta
50 dkg bébi spenót 1 fej lila hagyma 2 kemény tojás 2 dkg pirított baconkocka Olíva olaj, balzsamecet, őrölt fehér bors,nagy szemű tengeri só a dresszinghez
A leöblített bébi spenótot egy mély tálba tesszük. Hozzá adjuk a vékony karikákra vágott lila hagymát, összeforgatjuk. Rá reszeljük a kemény tojásokat. Az egyveleget beleforgatjuk az olíva olajból pár csepp balzsamecettel és ízlés szerinti mennyiségben hozzá adott fűszerekkel kikevert dresszingbe. A tetejét megszórjuk a pirított baconkockákkal.
Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.
A madártej szinte mindenki gyerekkori kedvence. Sőt, megkockáztatjuk, valami olyan finomság, ami elkísér minket a bölcsőtől a sírig. Egy éppen mostanában zajló internetes, össznépi szavazás tanúsága szerint pedig népszerűsége vetekszik a somlói galuskáéval és a palacsintáéval.
Hajszálvékony, aranysárgára sült, finoman ropogós tészta, és a töltelékek számtalan variációja. Ha a friss rétes illata belengi a lakást, nincs, aki ellenálljon a kísértésnek.
A kelt tésztáktól sok háziasszony ódzkodik, gondolván, hogy sikeres elkészítésük mesteri kiváltság. Pedig nem ördöngösség, érdemes belefogni, már csak a kicsit elfeledett, de annál finomabb bukta kedvéért is.