Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d363bc37-8430-42c7-b1b5-343fef69bbce","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"„A belga főváros – itt már sok tapasztalat van erre – felkészült…”, jelentette a Népszabadság 1985. május 28-án. „Brüsszel már rutinos rendezőnek számít…”, írta másnap a Népsport. Azt is megírták a Népszabadság idézett cikkében, hogy kétezer helyet tartanak fenn a biztonsági embereknek, hogy bárhol, a nézőtér bármely pontján közbelépjenek, ha szükséges. Ehhez képest mindent elrontottak, amit elronthattak. És 39 szurkoló meghalt. A legfiatalabb áldozat 11 éves volt.","shortLead":"„A belga főváros – itt már sok tapasztalat van erre – felkészült…”, jelentette a Népszabadság 1985. május 28-án...","id":"20250529_Heysel-Stadion-1985-BEK-donto-tragedia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d363bc37-8430-42c7-b1b5-343fef69bbce.jpg","index":0,"item":"52eaea91-e35e-404c-8fa5-beee90807836","keywords":null,"link":"/360/20250529_Heysel-Stadion-1985-BEK-donto-tragedia","timestamp":"2025. május. 29. 11:09","title":"„Rajtunk áll, hogy a halottakat megbosszuljuk, éspedig a pályán, szabályos küzdelemben” – 40 éve történt a Heysel-tragédia","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e3988686-4cb3-4744-a4c5-0af91ca10da9","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Az Audi S5 Avant jelen formájában alig gyengébb, mint a kifutó RS4 Avant.","shortLead":"Az Audi S5 Avant jelen formájában alig gyengébb, mint a kifutó RS4 Avant.","id":"20250529_szemrevalo-igen-eros-uj-abt-audi-s5-avant-sportkombi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3988686-4cb3-4744-a4c5-0af91ca10da9.jpg","index":0,"item":"f170f1c2-2b6e-45df-908e-aae799049ec3","keywords":null,"link":"/cegauto/20250529_szemrevalo-igen-eros-uj-abt-audi-s5-avant-sportkombi","timestamp":"2025. május. 29. 08:41","title":"Szemrevaló és igen erős új Audi sportkombi érkezett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f424f30a-5083-4844-ab34-5d46cdb49b3c","c_author":"Lidl Magyarország","category":"brandcontent","description":"A háztartások pénzügyi mozgástere az utóbbi években jelentősen megváltozott. Az infláció, a költségek emelkedése és az általános gazdasági bizonytalanság miatt a családok egyre tudatosabban szervezik a mindennapi bevásárlásaikat. Az ár mellett azonban fontos szempont lett a minőség, az egészséges összetevők, a frissesség és a kényelem is. Ebben a megváltozott fogyasztói környezetben kiemelkedő szerepet töltenek be azok a kereskedelmi láncok, amelyek képesek egyensúlyt teremteni a kedvező árak és a magas színvonalú kínálat között.","shortLead":"A háztartások pénzügyi mozgástere az utóbbi években jelentősen megváltozott. Az infláció, a költségek emelkedése és...","id":"20250528_Egyre-fontosabb-a-tudatos-vasarlas-lidl-arcsokkentes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f424f30a-5083-4844-ab34-5d46cdb49b3c.jpg","index":0,"item":"01812ca1-f708-449f-a9bd-160f63a80685","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250528_Egyre-fontosabb-a-tudatos-vasarlas-lidl-arcsokkentes","timestamp":"2025. május. 29. 11:30","title":"Egyre fontosabb a tudatos vásárlás – így segítik a családokat a hétköznapokban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86a743aa-65c7-46a6-8252-209b5df1063d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Nem spenótból fogyott a legtöbb a Popeye című film máltai forgatásán.","shortLead":"Nem spenótból fogyott a legtöbb a Popeye című film máltai forgatásán.","id":"20250529_Hegyekben-allt-a-kokain-Robin-Williams-korai-filmjenek-forgatasan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86a743aa-65c7-46a6-8252-209b5df1063d.jpg","index":0,"item":"12fd065d-7783-4afa-a6ad-7a45660a8a17","keywords":null,"link":"/elet/20250529_Hegyekben-allt-a-kokain-Robin-Williams-korai-filmjenek-forgatasan","timestamp":"2025. május. 29. 09:06","title":"Hegyekben állt a kokain Robin Williams filmjének forgatásán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7fed0f4a-b6a0-490b-bfdb-63eedbc023c7","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Egy jobb helyen lévő garázs kincset ér. ","shortLead":"Egy jobb helyen lévő garázs kincset ér. ","id":"20250530_tobbet-er-egy-garazs-mint-egy-auto-megugrottak-az-arak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7fed0f4a-b6a0-490b-bfdb-63eedbc023c7.jpg","index":0,"item":"b5648258-3954-4559-88f6-0dc40e5b9e09","keywords":null,"link":"/cegauto/20250530_tobbet-er-egy-garazs-mint-egy-auto-megugrottak-az-arak","timestamp":"2025. május. 30. 08:25","title":"Néhol már többet ér egy garázs, mint egy autó – durván megugrottak az árak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"676d13c5-cb28-4061-8d92-8f26c4f0169b","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Trading House BBM levele olyan szerzők műveinek visszaküldését vagy megsemmisítését követeli, mint Jeffery Eugenides, Bridget Collins, Slavoj Zizek vagy Murakami Rjú.","shortLead":"A Trading House BBM levele olyan szerzők műveinek visszaküldését vagy megsemmisítését követeli, mint Jeffery Eugenides...","id":"20250529_oroszorszag-konyvkereskedes-konyvek-tiltas-Murakami-Eugenides-Collins-Zizek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/676d13c5-cb28-4061-8d92-8f26c4f0169b.jpg","index":0,"item":"882212ca-c23a-42be-8ef5-f8c5a2f4b297","keywords":null,"link":"/elet/20250529_oroszorszag-konyvkereskedes-konyvek-tiltas-Murakami-Eugenides-Collins-Zizek","timestamp":"2025. május. 29. 15:27","title":"Oroszországban egy nagykereskedő cég már a könyvesboltokat is cenzúrázza","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1d1c9073-f906-4b5b-a8e3-f44326164886","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"Kiléphet-e a fizikai térbe a politikai lózungokban alakot öltő erőszak? A kormány a nem létező ellenséget üldözi nagyon is valóságosan, míg Magyar Péter jókedvűen piknikezik a korábbi Fidesz-szavazókkal. Ez a Fülszöveg, az e heti HVG ajánlója.","shortLead":"Kiléphet-e a fizikai térbe a politikai lózungokban alakot öltő erőszak? A kormány a nem létező ellenséget üldözi nagyon...","id":"20250529_Hamvay-Peter-Kard-altal-vesz-el-hvg-Fulszoveg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1d1c9073-f906-4b5b-a8e3-f44326164886.jpg","index":0,"item":"c3365eec-042e-47bd-b0ee-f3e7015a4af0","keywords":null,"link":"/360/20250529_Hamvay-Peter-Kard-altal-vesz-el-hvg-Fulszoveg","timestamp":"2025. május. 29. 08:00","title":"Hamvay Péter: Kiégett a félelemrelé","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"036e63af-afec-42c8-9c37-ae34e21ba899","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az Edinburgh-i Egyetem kutatói felvetették annak a lehetőségét, hogy ha nincs élet az Enceladus nevű égitesten – a Szaturnusz jeges holdján –, akkor érdemes lenne mikrobákat telepíteni oda.","shortLead":"Az Edinburgh-i Egyetem kutatói felvetették annak a lehetőségét, hogy ha nincs élet az Enceladus nevű égitesten –...","id":"20250530_enceladus-szaturnusz-holdja-elet-fertozes-mikroorganizmus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/036e63af-afec-42c8-9c37-ae34e21ba899.jpg","index":0,"item":"a8453e00-5fbc-4cb1-8923-fbe919637553","keywords":null,"link":"/tudomany/20250530_enceladus-szaturnusz-holdja-elet-fertozes-mikroorganizmus","timestamp":"2025. május. 30. 19:03","title":"Élettel fertőznék meg a Szaturnusz jeges holdját, és ez több kérdést is felvet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
„Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb” - tanácsolja nem kisebb ínyenc, mint Apicius.
Ebből is kitűnik, a császárkori rómaiak igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát. Az egyiptomiak és a görögök már egy, minden bizonnyal vadon növő elődjét is fogyasztották. Hippokratész is megemlíti írásaiban, kiemelve sokrétű gyógyhatását. A kínai és indiai orvoslásban is előkelő helyet mondhat magáénak, sőt afrodiziákumként is számon tartották.
Európában aztán valami kifürkészhetetlen oknál fogva a középkorban egyszerűen eltűnt a spárga, s csak a 16-17. században bukkant fel a francia konyhákon. XIV. Lajos, a Napkirály igazán divatba hozta. Nagyjából ekkor bukkan fel Magyarországon is. Az első hiteles leírás Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácsától származik, aki szerint spárgasalátát a legjobb fonnyasztva készíteni borsólével, írósvajjal és borssal. Ám a kontinensen nagyobb népszerűségre csak a 20. században tett szert. A legnagyobb kultusza Németországban van. A németek évente 13 ezer tonnát fogyasztanak a zöldségből, melyért Goethe is rajongott, a spárgafejeket ,,a legnemesebb német fejeknek” nevezve. A spárgát egyes helyeken, ha nem is ilyen tisztelettel, de hívják még csirágnak, verébfűnek vagy nyúlárnyéknak is.
Dripnet
Itthon kétféle spárgával találkozhatunk a piacokon – a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát földtöltésekben, úgynevezett 30-35 cm magas bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde zöld színét. Az íze erőteljesebb zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes rész. Delikátesz zöldségeseknél fel-felbukkan még az apró, zöld, zsenge ázsiai változat is.
A fehér és zöld spárgából egyaránt készülhet krémleves, köret, egytálétel, saláta, de akár szuflét is varázsolhatunk belőle, sőt a zöld spárga nyersen is fogyasztható. Elkészíthetjük a spárgát alufóliába csomagolva is – tegyünk mellé ízlés szerint vajat vagy olívaolajt, egy kis fehérbort, lilahagymát, sajtot, sonkát, fokhagymát, citromot, frissen őrölt feketeborst vagy kaprot. Jól csomagoljuk be, és tegyük be a forró sütőbe 15 – 20 percre. A kis batyukba az ízek, aromaanyagok összeérnek, és így kiváló előételt vagy könnyű vacsorát készíthetünk belőle. A spárga nagyszerű köret lehet halakhoz, de szárnyasokhoz is. Nem kell mást tenni csak feldarabolni 3 – 4 cm-es darabokra és wokban felmelegített vajba dobni. Csak pár percig forgassuk, rázzuk, hogy ropogós maradjon.
A spárga ízéhez a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselyem, a kapor, a metélőhagyma kiválóan harmonizál vele. A frissen préselt spárgalé kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. A spárgát nemcsak finom íze miatt érdemes fogyasztani. Folsavban, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag. Erős vízhajtó és méregtelenítő, akár a vesekövet is képes kihajtani. Lúgtartalma helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát. Kúraszerű fogyasztása csökkentheti, de még meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Elpusztítja a vírusokat és a rákkeltő anyagokat, serkenti a máj- s a veseműködést. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert. Serkenti a vérképződést, növeli a jótékony HDL-koleszterin szintet, így a szív- és keringési rendszerre is jótékony hatással bír. Nem csoda, hogy ennyi gyógyhatás mellett Cato, a római író a zöldségek királyának tartotta. Emeljük mi is „királyi rangra” a spárgát ez idő tájt, amikor a legnagyobb szezonja van
Tippek és fortélyok
- A fehér spárga fás alját elkészítés előtt vágjuk le, és a rügyet kihagyva vékonyan hámozzuk meg, különben kesernyés lehet a kész étel íze. A fehér spárga íze enyhébb a zöld spárgáénál. - A zöld spárga zsengébb, így nem kell meghámozni, elég csak az alsó, esetenként csak az alsó harmad fásabb részét meghámozni. - Ha spárgát főzünk, ajánlatos csokorba kötve, álló helyzetben beállítani a forrásban lévő vízbe úgy, hogy a csúcsát ne érje a víz. A rügyek nagyon zsengék, akkor a legízletesebbek, ha a gőzben megpárolódnak. A vízbe tegyünk sót és pár csepp citromlevet, így a zöld spárga garantáltan megtartja a színét. - A fehér spárga főzési ideje 15 – 20 perc, a zöld spárgáé 10-15 perc. Az időintervallum a szálak vastagságától függ. - Alumíniumedényt nem szabad használni, mert elszínezi a zöldséget. - A finom spárgás fogás elengedhetetlen feltétele a friss alapanyag. Ezért ne röstelljük vásárláskor megvizsgálni, hogy friss-e. Azt figyeljük, hogy szép fényes, egyenletes legyen, ne legyenek rajta barnás foltok, és ha körmünket belenyomjuk, érezzük ropogósságát. Ha gumis érzetet ad, nyomásra behorpad , akkor a spárga már napokkal előbb leszedésre került. - Egy másik biztos módja, hogy megtudjuk, friss-e a spárga, ha a zacskóból kiemeljük, és a spárgasípok alja kicsit nedves. – Ugyancsak figyeljünk arra, hogy a spárga feje, csúcsa ne legyen elszíneződve, berepedezve. - A friss spárgát enyhén nedves konyharuhába csavarva is legfeljebb 2-3 napig érdemes tárolni a hűtőben.
A spárgát mossuk meg, fás végeit távolítsuk el. A spárga csúcsait vágjuk le és tegyük félre, a szárait hámozzuk meg és szeleteljük kisebb darabokra. A felforrósított olajba dobjuk a spárgadarabokat és a többi hozzávalót,az összetört fokhagymát, apróra vágott édes hagymát s gyömbért. Enyhén megpirítjuk, majd hozzá öntjük a kókusztejet és a zöldséglevest. Forraljuk fel, aztán lassú tűzön fedő alatt főzzük további 15 percig. A levest botmixerrel pürésítjük, fűszerezzük. A spárgafejeket ekkor dobjuk bele, további 4-5 percig főzzük. Tálaláskor olívaolajjal (vagy szójaolajjal, esetleg szezámolajjal) csepegtetve díszítjük.
A spárga alsó részét levágjuk. (Ha fehér spárgából készítjük, meg is hámozzuk). A spárgát csokorba kötve forrásban lévő vízbe állítjuk úgy, hogy a csúcsok kiálljanak. A vízhez adjunk sót és a citromlevet, valamint olajat. 10 – 15 percig főzzük. Amíg fő a spárga, készítsük el kapros besamel mártást. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, keverjük el benne a 2 evőkanál finomlisztet és állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet. Melegítsük addig, amíg besűrűsödik. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A fehérjéből verjünk kemény habot. A sárgáját keverjük össze a tejföllel, majd elegyítsük a mártásba. Keverjük hozzá a borsot és a szerecsendiót, végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. A megfőtt spárgát csurgassuk le, osszuk 8 kis csokorba és csavarjuk bele a sonkaszeletekbe. A csokrokat fektessük egy kivajazott tűzálló tálba (4 csokor egy réteg). A rétegekre öntsük rá a besamelmártást, szórjuk meg a kétféle, lereszelt sajttal. Forró sütőben 20 – 25 perc alatt készre sütjük. A tetejét díszíthetjük felkarikázott paradicsommal és aprított metélőhagymával. Fehérbor illik hozzá.
Ahogy a tokaji aszú a borok királya s a királyok bora, úgy a zöldségeknél a spárga viszi el a koronát és méltó az uralkodók asztalára. Meg a mienkre. Itt a szezon, júliusig használjuk ki az időt, s együnk spárgát spárgával.
A spárga rákmegelőző és -gyógyító szerepéről számol be egy neten keringő levél, sok konkrét(-nak mondott) példával illusztrálva a növény hatását. A legendavadász oldalak elismerik, hogy sok értékes anyag van a spárgában, de rákmegelőző hatása orvosilag nem egyértelmű.