Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"35c9bc22-7a53-4805-91ec-9edd265863c0","c_author":"Lengyel Tibor","category":"360","description":"Ugrásra készen áll a HM szerint a közép-afrikai Csádba készülő magyar katonai kontingens, bár továbbra sem tiszta, mi a célja. Ezt részletezi két kormányközi megállapodás, amit – bár itthon elfelejtették ezt közölni – tavaly ősszel már alá is írtak Budapesten, viszont nem nyilvánosak. A miniszterelnök fia által egyengetett titokzatos misszió katonai részleteiről talán majd 30 év múlva lehet többet tudni. ","shortLead":"Ugrásra készen áll a HM szerint a közép-afrikai Csádba készülő magyar katonai kontingens, bár továbbra sem tiszta, mi...","id":"20250205_afrika-csad-katonai-misszio-honvedelmi-miniszterium-titok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35c9bc22-7a53-4805-91ec-9edd265863c0.jpg","index":0,"item":"f932e2e9-8535-4495-8f95-d9548d61a707","keywords":null,"link":"/360/20250205_afrika-csad-katonai-misszio-honvedelmi-miniszterium-titok","timestamp":"2025. február. 05. 13:00","title":"Valamikor, valamiért katonákat küldünk Afrikába: amit tudni lehet és amit titkol a kormány a csádi katonai misszióról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92c666a9-3d05-4090-baa2-0d38e50b7277","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Javier Milei elnök azzal magyarázta a kilépést: nem fogja megengedni egy nemzetközi szervezetnek, hogy beleavatkozzon a szuverenitásukba.","shortLead":"Javier Milei elnök azzal magyarázta a kilépést: nem fogja megengedni egy nemzetközi szervezetnek, hogy beleavatkozzon...","id":"20250205_egyesult-allamok-argentina-who-kilepes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92c666a9-3d05-4090-baa2-0d38e50b7277.jpg","index":0,"item":"128392ae-bac7-4ccc-b18e-9b9ddd447f50","keywords":null,"link":"/vilag/20250205_egyesult-allamok-argentina-who-kilepes","timestamp":"2025. február. 05. 18:48","title":"Az Egyesült Államok után Argentína is kilép a WHO-ból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fe687c39-5063-44b5-bb34-79c5693c94f0","c_author":"Köves Gábor","category":"360","description":"Nemrég egy Nobel-díjas szerző könyvét vitte filmre, most pedig azt a regényt, amely a legendás szexfilmet, az Emmanuelle-t ihlette. Audrey Diwant a régi és az új Emmanuelle-ről, a hetvenes évek erotikus filmjeiről, a jégkockás önkielégítésről és a mai „posztszex éráról” is kérdeztük.","shortLead":"Nemrég egy Nobel-díjas szerző könyvét vitte filmre, most pedig azt a regényt, amely a legendás szexfilmet...","id":"20250206_emmanuelle-film-Audrey-Diwan-interju-szexjelenet-posztszex-intimitas-koordinator","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fe687c39-5063-44b5-bb34-79c5693c94f0.jpg","index":0,"item":"bda31734-0c2b-4370-94a0-7c72371f433f","keywords":null,"link":"/360/20250206_emmanuelle-film-Audrey-Diwan-interju-szexjelenet-posztszex-intimitas-koordinator","timestamp":"2025. február. 06. 19:30","title":"A maszturbálós jelenetnél egy apró jellel adta a tudtomra, hogy kísérletezni szeretne – interjú az új Emmanuelle film rendezőjével","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ddac91dc-733e-4d88-b085-b2e4aa687685","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Azt akarja a finn kormány megakadályozni, hogy a megszerzett épületeket kémtevékenységre vagy szabotázsakciók szervezésére használják.","shortLead":"Azt akarja a finn kormány megakadályozni, hogy a megszerzett épületeket kémtevékenységre vagy szabotázsakciók...","id":"20250207_oroszo-ingatlan-vasarlas-finnorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ddac91dc-733e-4d88-b085-b2e4aa687685.jpg","index":0,"item":"5163b4c8-c872-4ea5-85f8-f1d48e9e6aa3","keywords":null,"link":"/vilag/20250207_oroszo-ingatlan-vasarlas-finnorszag","timestamp":"2025. február. 07. 05:14","title":"Helsinki megtiltaná az oroszoknak, hogy ingatlant vegyenek Finnországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9e77cec8-4e65-4b78-8fd7-c5914fcc8789","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A színész a Saturn-díjátadón mondott köszönőbeszédében figyelmeztetett a mesterséges intelligencia filmipari felhasználásának veszélyeire, valamint David Lynchről is megemlékezett.","shortLead":"A színész a Saturn-díjátadón mondott köszönőbeszédében figyelmeztetett a mesterséges intelligencia filmipari...","id":"20250205_Nicolas-Cage-Nem-hagyhatjuk-hogy-robotok-almodjanak-helyettunk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9e77cec8-4e65-4b78-8fd7-c5914fcc8789.jpg","index":0,"item":"9b69d147-8a93-4fb6-8a72-502e5b65e0ff","keywords":null,"link":"/elet/20250205_Nicolas-Cage-Nem-hagyhatjuk-hogy-robotok-almodjanak-helyettunk","timestamp":"2025. február. 05. 16:00","title":"Nicolas Cage: Nem hagyhatjuk, hogy robotok álmodjanak helyettünk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a73314ef-8d0b-45d6-982e-50c13573f8f0","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatóknak sikerül megfejteniük a Vallis Schrödinger és a Vallis Planck, vagyis két holdbéli kanyon keletkezésének titkát.","shortLead":"Amerikai kutatóknak sikerül megfejteniük a Vallis Schrödinger és a Vallis Planck, vagyis két holdbéli kanyon...","id":"20250205_hold-aszteroida-becsapodas-kanyon-deli-polus","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a73314ef-8d0b-45d6-982e-50c13573f8f0.jpg","index":0,"item":"bbc2e66e-de79-470a-8d8c-4324778cd6e7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250205_hold-aszteroida-becsapodas-kanyon-deli-polus","timestamp":"2025. február. 05. 16:03","title":"Olyan erővel csapódott egy aszteroida a Holdba, hogy 10 perc alatt vájt ki két óriási kanyont","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"85448957-993b-43a0-896b-443f4fa6ceae","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatók szerint egyértelműen kimutatható, hogy az emberi szervezetben egyre több mikroműanyag halmozódik fel.","shortLead":"Amerikai kutatók szerint egyértelműen kimutatható, hogy az emberi szervezetben egyre több mikroműanyag halmozódik fel.","id":"20250205_mikromuanyag-felhalmozodasa-agy-maj-vese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85448957-993b-43a0-896b-443f4fa6ceae.jpg","index":0,"item":"c14abfe4-08b7-47e8-963c-112b76b6cce5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250205_mikromuanyag-felhalmozodasa-agy-maj-vese","timestamp":"2025. február. 05. 13:03","title":"Az agyban, a májban és a vesében is felhalmozódik a mikroműanyag, az agynál a legnagyobb a baj","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cc36e3ac-dd74-4938-8870-1a7a17266d83","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A követeléseik első pontja Koós Pál távozása.","shortLead":"A követeléseik első pontja Koós Pál távozása.","id":"20250206_moholy-nagy-muveszeti-egyetem-mome-hallgatok-targyalas-rektor-koos-pal-boszormenyi-nagy-gergely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc36e3ac-dd74-4938-8870-1a7a17266d83.jpg","index":0,"item":"1ab7442a-1242-4e3e-8a42-58be149d6d69","keywords":null,"link":"/itthon/20250206_moholy-nagy-muveszeti-egyetem-mome-hallgatok-targyalas-rektor-koos-pal-boszormenyi-nagy-gergely","timestamp":"2025. február. 06. 06:04","title":"Nem tárgyalnak a MOME hallgatói, amíg a rektor le nem mond","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
„Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek a csúcsa a legfölségesebb” - tanácsolja nem kisebb ínyenc, mint Apicius.
Ebből is kitűnik, a császárkori rómaiak igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát. Az egyiptomiak és a görögök már egy, minden bizonnyal vadon növő elődjét is fogyasztották. Hippokratész is megemlíti írásaiban, kiemelve sokrétű gyógyhatását. A kínai és indiai orvoslásban is előkelő helyet mondhat magáénak, sőt afrodiziákumként is számon tartották.
Európában aztán valami kifürkészhetetlen oknál fogva a középkorban egyszerűen eltűnt a spárga, s csak a 16-17. században bukkant fel a francia konyhákon. XIV. Lajos, a Napkirály igazán divatba hozta. Nagyjából ekkor bukkan fel Magyarországon is. Az első hiteles leírás Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácsától származik, aki szerint spárgasalátát a legjobb fonnyasztva készíteni borsólével, írósvajjal és borssal. Ám a kontinensen nagyobb népszerűségre csak a 20. században tett szert. A legnagyobb kultusza Németországban van. A németek évente 13 ezer tonnát fogyasztanak a zöldségből, melyért Goethe is rajongott, a spárgafejeket ,,a legnemesebb német fejeknek” nevezve. A spárgát egyes helyeken, ha nem is ilyen tisztelettel, de hívják még csirágnak, verébfűnek vagy nyúlárnyéknak is.
Dripnet
Itthon kétféle spárgával találkozhatunk a piacokon – a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát földtöltésekben, úgynevezett 30-35 cm magas bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde zöld színét. Az íze erőteljesebb zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes rész. Delikátesz zöldségeseknél fel-felbukkan még az apró, zöld, zsenge ázsiai változat is.
A fehér és zöld spárgából egyaránt készülhet krémleves, köret, egytálétel, saláta, de akár szuflét is varázsolhatunk belőle, sőt a zöld spárga nyersen is fogyasztható. Elkészíthetjük a spárgát alufóliába csomagolva is – tegyünk mellé ízlés szerint vajat vagy olívaolajt, egy kis fehérbort, lilahagymát, sajtot, sonkát, fokhagymát, citromot, frissen őrölt feketeborst vagy kaprot. Jól csomagoljuk be, és tegyük be a forró sütőbe 15 – 20 percre. A kis batyukba az ízek, aromaanyagok összeérnek, és így kiváló előételt vagy könnyű vacsorát készíthetünk belőle. A spárga nagyszerű köret lehet halakhoz, de szárnyasokhoz is. Nem kell mást tenni csak feldarabolni 3 – 4 cm-es darabokra és wokban felmelegített vajba dobni. Csak pár percig forgassuk, rázzuk, hogy ropogós maradjon.
A spárga ízéhez a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselyem, a kapor, a metélőhagyma kiválóan harmonizál vele. A frissen préselt spárgalé kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. A spárgát nemcsak finom íze miatt érdemes fogyasztani. Folsavban, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag. Erős vízhajtó és méregtelenítő, akár a vesekövet is képes kihajtani. Lúgtartalma helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát. Kúraszerű fogyasztása csökkentheti, de még meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Elpusztítja a vírusokat és a rákkeltő anyagokat, serkenti a máj- s a veseműködést. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert. Serkenti a vérképződést, növeli a jótékony HDL-koleszterin szintet, így a szív- és keringési rendszerre is jótékony hatással bír. Nem csoda, hogy ennyi gyógyhatás mellett Cato, a római író a zöldségek királyának tartotta. Emeljük mi is „királyi rangra” a spárgát ez idő tájt, amikor a legnagyobb szezonja van
Tippek és fortélyok
- A fehér spárga fás alját elkészítés előtt vágjuk le, és a rügyet kihagyva vékonyan hámozzuk meg, különben kesernyés lehet a kész étel íze. A fehér spárga íze enyhébb a zöld spárgáénál. - A zöld spárga zsengébb, így nem kell meghámozni, elég csak az alsó, esetenként csak az alsó harmad fásabb részét meghámozni. - Ha spárgát főzünk, ajánlatos csokorba kötve, álló helyzetben beállítani a forrásban lévő vízbe úgy, hogy a csúcsát ne érje a víz. A rügyek nagyon zsengék, akkor a legízletesebbek, ha a gőzben megpárolódnak. A vízbe tegyünk sót és pár csepp citromlevet, így a zöld spárga garantáltan megtartja a színét. - A fehér spárga főzési ideje 15 – 20 perc, a zöld spárgáé 10-15 perc. Az időintervallum a szálak vastagságától függ. - Alumíniumedényt nem szabad használni, mert elszínezi a zöldséget. - A finom spárgás fogás elengedhetetlen feltétele a friss alapanyag. Ezért ne röstelljük vásárláskor megvizsgálni, hogy friss-e. Azt figyeljük, hogy szép fényes, egyenletes legyen, ne legyenek rajta barnás foltok, és ha körmünket belenyomjuk, érezzük ropogósságát. Ha gumis érzetet ad, nyomásra behorpad , akkor a spárga már napokkal előbb leszedésre került. - Egy másik biztos módja, hogy megtudjuk, friss-e a spárga, ha a zacskóból kiemeljük, és a spárgasípok alja kicsit nedves. – Ugyancsak figyeljünk arra, hogy a spárga feje, csúcsa ne legyen elszíneződve, berepedezve. - A friss spárgát enyhén nedves konyharuhába csavarva is legfeljebb 2-3 napig érdemes tárolni a hűtőben.
A spárgát mossuk meg, fás végeit távolítsuk el. A spárga csúcsait vágjuk le és tegyük félre, a szárait hámozzuk meg és szeleteljük kisebb darabokra. A felforrósított olajba dobjuk a spárgadarabokat és a többi hozzávalót,az összetört fokhagymát, apróra vágott édes hagymát s gyömbért. Enyhén megpirítjuk, majd hozzá öntjük a kókusztejet és a zöldséglevest. Forraljuk fel, aztán lassú tűzön fedő alatt főzzük további 15 percig. A levest botmixerrel pürésítjük, fűszerezzük. A spárgafejeket ekkor dobjuk bele, további 4-5 percig főzzük. Tálaláskor olívaolajjal (vagy szójaolajjal, esetleg szezámolajjal) csepegtetve díszítjük.
A spárga alsó részét levágjuk. (Ha fehér spárgából készítjük, meg is hámozzuk). A spárgát csokorba kötve forrásban lévő vízbe állítjuk úgy, hogy a csúcsok kiálljanak. A vízhez adjunk sót és a citromlevet, valamint olajat. 10 – 15 percig főzzük. Amíg fő a spárga, készítsük el kapros besamel mártást. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, keverjük el benne a 2 evőkanál finomlisztet és állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet. Melegítsük addig, amíg besűrűsödik. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A fehérjéből verjünk kemény habot. A sárgáját keverjük össze a tejföllel, majd elegyítsük a mártásba. Keverjük hozzá a borsot és a szerecsendiót, végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. A megfőtt spárgát csurgassuk le, osszuk 8 kis csokorba és csavarjuk bele a sonkaszeletekbe. A csokrokat fektessük egy kivajazott tűzálló tálba (4 csokor egy réteg). A rétegekre öntsük rá a besamelmártást, szórjuk meg a kétféle, lereszelt sajttal. Forró sütőben 20 – 25 perc alatt készre sütjük. A tetejét díszíthetjük felkarikázott paradicsommal és aprított metélőhagymával. Fehérbor illik hozzá.
Ahogy a tokaji aszú a borok királya s a királyok bora, úgy a zöldségeknél a spárga viszi el a koronát és méltó az uralkodók asztalára. Meg a mienkre. Itt a szezon, júliusig használjuk ki az időt, s együnk spárgát spárgával.
A spárga rákmegelőző és -gyógyító szerepéről számol be egy neten keringő levél, sok konkrét(-nak mondott) példával illusztrálva a növény hatását. A legendavadász oldalak elismerik, hogy sok értékes anyag van a spárgában, de rákmegelőző hatása orvosilag nem egyértelmű.