Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"fb9e8787-af4b-49ff-9db2-da5e524efaa1","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Jelentősen torzítanak a daganatos betegségek miatti halálozás statisztikái egy szakértő szerint. A környező országok adatait vetítették Magyarországra is, de itthon sokkal nagyobb a felderítettség. Az eltérés 10-14 százalékos is lehet. ","shortLead":"Jelentősen torzítanak a daganatos betegségek miatti halálozás statisztikái egy szakértő szerint. A környező országok...","id":"20250309_rak-halalozas-statisztika-boncolas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fb9e8787-af4b-49ff-9db2-da5e524efaa1.jpg","index":0,"item":"4f43af64-c3d4-4209-ae16-353009b7e7d0","keywords":null,"link":"/tudomany/20250309_rak-halalozas-statisztika-boncolas","timestamp":"2025. március. 09. 19:09","title":"A sok boncolás miatt olyan lesújtók a magyar rákstatisztikák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6c2fd453-89fe-49e7-93bc-1829b3a61307","c_author":"Remotiv","category":"brandchannel","description":"A kiégés, más néven burnout szindróma fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel járó tünetegyüttes. Leggyakrabban munkahelyi környezetben jelentkezik, de előfordulhat például tanulmányi stresszhelyzetekben vagy bármilyen hosszú távú, intenzív érzelmi erőfeszítés esetén. De mi vezet el idáig, hogyan ismerhető fel, és mit tehetünk ellene?","shortLead":"A kiégés, más néven burnout szindróma fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel járó tünetegyüttes. Leggyakrabban...","id":"20250129_Igy-ismerje-fel-a-burnout-szindromat-remotiv","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6c2fd453-89fe-49e7-93bc-1829b3a61307.jpg","index":0,"item":"b23d09c0-7471-4468-a46b-1a6b07830a15","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Igy-ismerje-fel-a-burnout-szindromat-remotiv","timestamp":"2025. március. 09. 11:30","title":"Így ismerje fel a burnout szindrómát!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remotiv extra","c_partnerlogo":"6b463ed1-d453-40c3-82fa-97c561a4b8eb","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"2a58dd68-321f-4c27-b614-3d450954c43e","c_author":"Remifemin Plus","category":"brandchannel","description":"A gyógyszerminőségű gyógynövénykészítmények és gyógynövényes étrend-kiegészítők közötti különbség egyre inkább a figyelem középpontjába kerül mind a fogyasztók, mind a hatóságok részéről. A gyógynövények hatásosságáról és biztonságáról szóló tudományos viták kapcsán a legújabb kutatások rávilágítanak arra, hogy míg a gyógyszerként forgalmazott készítmények szigorú minőségellenőrzésen esnek át, addig az étrend-kiegészítők területén erre vonatkozó előírások nincsenek.","shortLead":"A gyógyszerminőségű gyógynövénykészítmények és gyógynövényes étrend-kiegészítők közötti különbség egyre inkább...","id":"20250129_Ovatosan-a-gyogynovenyekkel-is-remifemin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2a58dd68-321f-4c27-b614-3d450954c43e.jpg","index":0,"item":"43d1147e-27c6-442a-bba4-f37bb76c815a","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250129_Ovatosan-a-gyogynovenyekkel-is-remifemin","timestamp":"2025. március. 09. 09:30","title":"Óvatosan a gyógynövényekkel is – nem mindegy, milyen készítményt választunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remifemin Plus","c_partnerlogo":"01fbafc5-53c4-42c6-a681-eea34113376e","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"a1f9d3ce-d1b0-4feb-bf5f-9bed584f2592","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Trump hajlik rá, hogy az oroszokkal szoros kapcsolatot ápoló Magyarországra küldje az amerikai katonákat – írja a brit lap.","shortLead":"Trump hajlik rá, hogy az oroszokkal szoros kapcsolatot ápoló Magyarországra küldje az amerikai katonákat – írja...","id":"20250308_Trump-amerikai-csapatokat-vonhat-ki-Nemetorszagbol-Magyarorszagra-kuldheti-oket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a1f9d3ce-d1b0-4feb-bf5f-9bed584f2592.jpg","index":0,"item":"4a31df68-8113-4757-8ad2-dcc895b893d4","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Trump-amerikai-csapatokat-vonhat-ki-Nemetorszagbol-Magyarorszagra-kuldheti-oket","timestamp":"2025. március. 08. 10:10","title":"Telegraph: Donald Trump amerikai csapatokat vonhat ki Németországból, Magyarországra küldheti őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve, foglalkozni kell velük – ez csak egyike annak az öt alapelvnek, amit Hannah Ritchie oxfordi adattudós emel ki a klímaváltozással kapcsolatban. Szerkesztett részlet az Ez nem a világvége című könyvből.","shortLead":"Attól még, hogy nem a környezeti problémák jelentik a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést az emberiségre nézve...","id":"20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e98225a-38fe-4e4e-89d1-c3e7b75b454d.jpg","index":0,"item":"70f2b721-47f2-4a5f-a501-e8580cd9e7e9","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250308_Ot-allitas-a-klimavaltozassal-kapcsolatban-amit-erdemes-eszben-tartani","timestamp":"2025. március. 08. 19:15","title":"Öt állítás a klímaváltozással kapcsolatban, amit érdemes észben tartani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ec2e947-c7e3-4726-bdb6-bc87f919a1e7","c_author":"Fülöp István","category":"360","description":"Még 2022-ben vezették be, azóta már évente több mint 2000 Okosleletet készít ügyfelei számára a Synlab, amely a laborvizsgálatot mesterséges intelligenciával értékelteti ki, és jelzi a betegségek kockázatát. Póda Tamással, a vállalat kereskedelmi és marketingigazgatójával beszélgettünk.","shortLead":"Még 2022-ben vezették be, azóta már évente több mint 2000 Okosleletet készít ügyfelei számára a Synlab, amely...","id":"20250309_hvg-synlab-okoslelet-poda-tamas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ec2e947-c7e3-4726-bdb6-bc87f919a1e7.jpg","index":0,"item":"6da29413-4bf4-4170-af1e-2422e98720cd","keywords":null,"link":"/360/20250309_hvg-synlab-okoslelet-poda-tamas","timestamp":"2025. március. 09. 08:30","title":"Dr. MI szól, ha baj van: így értékel laborvizsgálatokat egy magyar algoritmus","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c4b7d996-eed1-4859-bdc9-e5ba03bbffbb","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Wizz Airnél a női pilóták aránya meghaladja az 5 százalékot, amely az iparági átlag felett van – írja a cég.","shortLead":"A Wizz Airnél a női pilóták aránya meghaladja az 5 százalékot, amely az iparági átlag felett van – írja a cég.","id":"20250308_Nonap-a-Wizz-Airnel-kizarolag-noi-szemelyzettel-szallt-fel-Budapestrol-Londonba-tarto-gep","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4b7d996-eed1-4859-bdc9-e5ba03bbffbb.jpg","index":0,"item":"b6ebcfec-94bc-44ac-a756-8966a7d1c752","keywords":null,"link":"/elet/20250308_Nonap-a-Wizz-Airnel-kizarolag-noi-szemelyzettel-szallt-fel-Budapestrol-Londonba-tarto-gep","timestamp":"2025. március. 08. 11:27","title":"Nőnap a Wizz Airnél: kizárólag női személyzettel szállt fel Budapestről a Londonba tartó gép","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"70051d7e-69fa-4fe6-907b-91cef39f9348","c_author":"HVG","category":"360","description":"Nem igazán jól kezdődött az élete, és nem úgy ért véget, ahogy az angyalok talán megálmodták, de a kettő között pergő hat évtized jutott a múlt héten, máig tisztázatlan körülmények között, 95 évesen elhunyt Gene Hackmannek.","shortLead":"Nem igazán jól kezdődött az élete, és nem úgy ért véget, ahogy az angyalok talán megálmodták, de a kettő között pergő...","id":"20250309_hvg-Gene-Hackman-nekrolog-5x1","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/70051d7e-69fa-4fe6-907b-91cef39f9348.jpg","index":0,"item":"5f0e9b7a-5879-4b79-9950-425ac4d77fe4","keywords":null,"link":"/360/20250309_hvg-Gene-Hackman-nekrolog-5x1","timestamp":"2025. március. 09. 15:45","title":"„Színésznek képeztek ki, nem sztárnak” – Gene Hackmannek ez a szerep nem kellett, de így is a legnagyobbak közé emelkedett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A gasztronómia új hullámát képviselő séfek egyre gyakrabban áramvonalasítják új technológiákkal a hagyományos magyar fogásokat is.
Csirkekolbász libamájjal, savanyúkáposzta-habbal, habart tojással és kandírozott (mézzel bevont) szalonnával; csirkemell és glazírozott (fényezett) combhús füstölt burgonyapürével; kakasherés rizottóropogós langyos céklasalátával; libamájas csirkekotlett fügés-kecskesajtos „brióssal” és póréhagymás pürével – egyebek közt ezek a fogások is felvonultak múlt vasárnap a budapesti Gerbeaud dísztermében.
A legendás süteménypalotában tartották ugyanis a harmadik Hagyomány és evolúció elnevezésű szakácsverseny döntőjét, amelyen – a populáris torkos csütörtökkel szemben – a „polgári konyha és a csúcsgasztronómia” házasítása volt a cél. Magyarán az, hogy a hagyományos magyar ízekkel a nyugati elit éttermek színvonalát elérő fogások készíttessenek. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által rendezett seregszemlén a szakma nemzetközi krémjéből álló zsűri szerint ez az idén Széll Tamásnak sikerült a legjobban, aki a fent említett excentrikus, csirkekolbásszal kezdődő menüt tálalta.
A cizellált ételköltemények – állítják gasztronómusok – végső soron hozzájárulhatnak az évtizedekig a kádári pörköltszaftban tocsogó hazai vendéglátás reformjához. Már amennyiben a trendkövetők hozzányúlnak a 19. század végére kikristályosodó, az Osztrák–Magyar Monarchia valamennyi nációjának ételeit magába olvasztó magyar, illetve a két világháború között például a mainál nagyságrendekkel sokszínűbb magyaros konyha fogásaihoz.
„Nem a franciás gasztronómia, hanem a francia mentalitás a követendő. Ők a világ négy égtájáról szinte az összes alapanyagot befogadják, és a legősibbtől a legújabb technológiákig szinte minden módszert használva főznek. A céljuk pedig nem a szénhidrát-telítettség, hanem a sokféleség élvezete” – fogalmazza meg ars poeticáját Takács Lajos, a pesti Olimpia séfje és társtulajdonosa. A VII. kerületi, sallangmentes intézmény arról híres, hogy nincs állandó étlapja, a napról napra változó kínálatot – a lacikonyhákhoz hasonlóan – krétával írják fel egy táblára. A betérők a séf féltucatnyi fogásból összeállított napi menüjéből válogathatnak. Amelyben szerepelhet például – már ha akad megfelelő borjú a piacon – borjúgerinc héjában sült burgonyával, lecsós-paprikás szósszal nyakon öntve vagy éppen 20 csepp tokaji aszúval megbolondított, szegfűszeggel, csillagánizzsal és sáfránnyal készített sűrű tyúkhúsleves.
„Kalla Kálmán, a városligeti Gundel egykori séfje volt az egyik úttörő, aki az 1990-es évek elején elkezdte újrafogalmazni a klasszikus fogásokat. Az ő paprikás csirkéje például úgy készült, hogy a szafthoz a csontos részeket, a szárnyat és a nyakat külön főzte, míg a mellehúsát alacsony hőmérsékleten éppen átsültre készítette” – mesél az új trend hazai úttörőjéről Csíki Sándor gasztronómiai szakíró.
„Minden alapanyag benne van, az ízvilág is ugyanaz, az étel textúrája viszont megváltozik, és a mennyiségek csökkennek” – sorolja a további változtatásokat Bíró Lajos, az Erzsébet körúti Bock Bistro séfje. Saját átköltései közül elsőként „alternatív” paprikás krumpliját említi. Eszerint első lépésben elkészül a hagyományos – mangalicaszalonnával, hagymával, pirospaprikával készített – paprikás krumpli, amit egy speciális, thermomix nevű melegturmix-készülékben pürésít, majd szitán átpasszíroz, és hússzafttal ízesít. A következő stációban főtt kifliburgonyát süt ki zsírban, amelyet a fent nevezett szósszal önt nyakon, s hajszálvékony kolbászchipset és zsemlegombóctésztából készült galuskát kínál hozzá. Mindezt a tálalás világtrendjébe illő, csupán falatkák szervírozására alkalmas, többosztatú porceláneszcájgon.
A franciául sous vide-nek nevezett (a hazai szaksajtóban már „szuvid” átírásban is emlegetett), az újhullámosok által előszeretettel alkalmazott konyhatechnológia az egyik markáns eszköze az újrafogalmazásnak. Bíró is így készíti a saját maga által marhapörköltnek aposztrofált, ökörpofából készített fogását. Az eljárás vákuumfóliában és 50–80 fokon – akár két napon át tartó „hőkezeléssel” – még a legrágósabb, ám kötőszöveti állományuk okán igencsak ízletes húsneműekből, például inakból is vajpuha harapnivalót varázsol. Közben az alapanyag nem veszti el eredeti formáját, és nem bomlanak le az értékes zsírok, ásványi anyagok, nyomelemek, sőt a zöldségekben a vitaminok sem.
„A technológia nem mindenható, és a régi praktikákat sem szabad elfeledni. Mondjuk az aranybarna lisztes rántást vétek kispórolni egy tisztességes szalontüdőből” – egészíti ki az új konyhafilozófiai téziseket a szakberkekben az egyik legígéretesebb séfnek tartott Litauszki Zsolt. Az inaséveit osztrák elit éttermekben töltő, és azóta magát nyugat-európai Michelin-csillagos csúcskonyhákban állandóan továbbképző szakács szerint a pörköltet „pörkűtnek” kell elkészíteni, és csak alig-alig érdemes átfazonírozni.
„A forró zsiradékkal való találkozás során keletkező pörzsanyagokról kár volna lemondani” – így a jelenleg egy tehetős magánember szakácsaként dolgozó Litauszki. Mint mondja, a rusztikus marhaételbe a – lehetőleg a magyar tarka fajtából való – színhús mellé a mai közvélekedésben kevésbé nemesnek tartott részek is szükségesek: a már említett pofa, első lábszár, borda és lapocka mellett a máj és a szív is. Utóbbi mindenképp „gyökerestül”, vagyis a vastag érköteggel együtt. Az étek masszivitását lazíthatja a szívből zöldségekkel és hagymával turbósított alaplé, és sokat nyom a latban a hámozott sült paprika, a héjától szintén megfosztott paradicsom, valamint az, hogy a húsokat a pörkösítés előtt 50 fokon elősütik.
A végeredmény kulináris értékét jelzi, hogy Eckart Witzigmann osztrák szakácskirály, miután tavaly nyáron jóllakott a Litauszki és a már idézett Takács által kanyarított „pörkűtből”, a hozzá kínált házi tarhonya receptjét is elkérte. A szakberkekben a német–osztrák gasztronómia megújítójaként számon tartott – egyszersmind az első nem francia három Michelin-csillagos – séf értékítélete azonban még nem garancia a határokon átnyúló sikerre. Az viszont már némi derűlátásra adhat okot, hogy az ominózus Michelin-csillagok közül kettővel is honorált, a Gault-Millau patinás étteremkalauz által pedig a maximális 20-ból 19 pontra értékelt felső-ausztriai Obauer Ház étlapján már szerepelnek „magyarische” fogások.
Persze nem holmi „gulasch” néven futó levek vagy vinkófelszívó „petschenyék”, hanem például hízott libamájszeletek hajszálvékony paprikás abált szalonnán paprikalekvárral nyakon öntve vagy lecsóágyra helyezett fogasfilé. A HVG által megkérdezett szakemberek szerint az áttörésre addig nem kerülhet sor, amíg a hazai ínyeket nem sikerül átállítani a mennyiségről a minőségre, és a leves-főétel-édesség háromságból átszoktatni az egyébként már Krúdy Gyula által is preferált sokfogásos, az ízeket és alapanyagokat merészen variáló gasztronómiára. Legalább az éttermekben.