Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"4d26b830-41c6-4ea3-a457-c9bf702f7b2a","c_author":"MTI","category":"gazdasag.zhvg","description":"A jövő évben valódi lépéseket kell tenni a versenyképesség javítása érdekében, amihez a magyar uniós elnökség fontos eredményének számító új versenyképességi megállapodás, a Budapesti Nyilatkozat elfogadása járulhat hozzá – jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.","shortLead":"A jövő évben valódi lépéseket kell tenni a versenyképesség javítása érdekében, amihez a magyar uniós elnökség fontos...","id":"20241129_Nagy-Marton-elmondta-merre-van-az-elore-auto-es-atom","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4d26b830-41c6-4ea3-a457-c9bf702f7b2a.jpg","index":0,"item":"c79727ac-6c50-4a41-8337-586e9f71032e","keywords":null,"link":"/zhvg/20241129_Nagy-Marton-elmondta-merre-van-az-elore-auto-es-atom","timestamp":"2024. november. 29. 07:31","title":"Nagy Márton elmondta, merre van az előre: autó és atom","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3f8690e4-ba4b-4d20-9751-2aa0c0f074c7","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Ma már kevesebb, mint minden tizedik kocsiban található csak hagyományos kézifék.","shortLead":"Ma már kevesebb, mint minden tizedik kocsiban található csak hagyományos kézifék.","id":"20241129_szinte-teljesen-eltunt-a-kezifek-kar-az-uj-autokbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3f8690e4-ba4b-4d20-9751-2aa0c0f074c7.jpg","index":0,"item":"498bb5d7-249b-4da8-b97a-930cbb91fe79","keywords":null,"link":"/cegauto/20241129_szinte-teljesen-eltunt-a-kezifek-kar-az-uj-autokbol","timestamp":"2024. november. 29. 07:59","title":"Szinte teljesen eltűnt a kézifékkar az új autókból","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dcf2c553-d866-4a87-b4e1-1b2eeecd666b","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"Egy történelemformáló nagypolitikai lejáratás, egy munkahelyi érdekellentét, vagy az, ahogyan egy anyós fúrja a vejét – ez mind lehet karaktergyilkosság. De mit takar pontosan ez a kifejezés? Mit élnek át a megtámadott áldozatok? És miért van manapság olyan sok ebből a magyar közéletben?","shortLead":"Egy történelemformáló nagypolitikai lejáratás, egy munkahelyi érdekellentét, vagy az, ahogyan egy anyós fúrja a vejét –...","id":"20241129_Miert-vagyunk-vevok-a-mergezo-karaktergyilkossagra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dcf2c553-d866-4a87-b4e1-1b2eeecd666b.jpg","index":0,"item":"b3d7bf97-71fa-499d-b171-eaccdf46057f","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20241129_Miert-vagyunk-vevok-a-mergezo-karaktergyilkossagra","timestamp":"2024. november. 29. 08:15","title":"Miért vagyunk vevők a mérgező karaktergyilkosságra?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dede350a-3b24-409f-96c1-dde84c9824f5","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kihasználást, átverést emleget számos művész, akiket „tesztelésre” kért fel a mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik legnagyobb neve, az OpenAI. Nem mindennapi módon fejezték ki az elégedetlenségüket, elérhetővé tettek egy egyelőre még kiadatlan, viszont meglehetősen izgalmas mesterséges intelligencia eszközt.","shortLead":"Kihasználást, átverést emleget számos művész, akiket „tesztelésre” kért fel a mesterséges intelligencia fejlesztésének...","id":"20241130_mesterseges-intelligencia-muveszek-kiszivarogtatas-openai-sora","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dede350a-3b24-409f-96c1-dde84c9824f5.jpg","index":0,"item":"bac43a6c-e797-4eec-b027-d14cd52ecbdc","keywords":null,"link":"/tudomany/20241130_mesterseges-intelligencia-muveszek-kiszivarogtatas-openai-sora","timestamp":"2024. november. 30. 10:03","title":"Felháborodott művészek bosszúja: ingyenessé tettek egy igen izgalmas, de még kiadatlan mesterséges intelligenciát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"574c46d9-7913-43c2-aaf1-04706df1ffae","c_author":"Gyükeri Mercédesz - Nyusztay Máté","category":"gazdasag","description":"Drágul a tojás és a sokáig ugyanolyan árban értékesített gyorsfagyasztott zöldség is. Mi az oka? Ennek is utánajártunk, miközben november végén néztük meg az alapélelmiszerek árát a hazai kiskereskedelmi láncoknál.","shortLead":"Drágul a tojás és a sokáig ugyanolyan árban értékesített gyorsfagyasztott zöldség is. Mi az oka? Ennek is utánajártunk...","id":"20241129_hvg-novemberi-bevasarlokosar-vasarnapi-ebed-inflacio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/574c46d9-7913-43c2-aaf1-04706df1ffae.jpg","index":0,"item":"1cebd917-115a-4e55-8102-b09dc58c0139","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_hvg-novemberi-bevasarlokosar-vasarnapi-ebed-inflacio-ebx","timestamp":"2024. november. 29. 17:52","title":"Ilyen az összeomlott infláció Magyarországon: 16 százalékkal fizettük többet a boltban ugyanazért, mint januárban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf0f9fa5-7b0e-46c4-8846-fd94b44f8372","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Rengeteg fiatal találkozik erőszakkal az online platformokon, és úgy tűnik, ez hatással is van rájuk.","shortLead":"Rengeteg fiatal találkozik erőszakkal az online platformokon, és úgy tűnik, ez hatással is van rájuk.","id":"20241129_kozossegi-media-eroszak-felmeres-hatasok-felelem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf0f9fa5-7b0e-46c4-8846-fd94b44f8372.jpg","index":0,"item":"f9ae2481-2981-4b75-b016-e2a0914fef58","keywords":null,"link":"/tudomany/20241129_kozossegi-media-eroszak-felmeres-hatasok-felelem","timestamp":"2024. november. 29. 08:03","title":"Megvan a felmérés eredménye: ezért fél sok 13-17 éves kimenni az utcára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4fc0e8c4-1363-4345-a70f-6e9c1b0b3aac","c_author":"OTP Bank Nyrt.","category":"brandcontent","description":"Az egyre gyorsuló digitális világban a fintechszolgáltatások nemcsak az átlagos felhasználóknak, de a náluk jóval fiatalabbak számára is lehetővé teszik a mindennapi pénzügyek feletti kontroll gyakorlását. Ahogyan azt a költési mintázatainkon tapasztalhatjuk, valószínűleg sokan hálásak lettünk volna, ha a pénzügyek tudatos kezelésére már gyermekkorban ráirányítják a figyelmünket. Az OTP Bank ezt felismerve vezetett be új szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy a szülők online, a saját mobiljukon nyissanak bankszámlát 14 év alatti gyermekeik számára. Az újítás céljairól és a fejlesztés kihívásairól Kuhárszki Andrással, az OTP Bank fejlesztési területéért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, néhány gondolatot szentelve az OTP MobilBank egyéb fejlesztéseinek is.","shortLead":"Az egyre gyorsuló digitális világban a fintechszolgáltatások nemcsak az átlagos felhasználóknak, de a náluk jóval...","id":"20241129_A-penzugyi-tudatossagnak-nincs-also-korhatara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4fc0e8c4-1363-4345-a70f-6e9c1b0b3aac.jpg","index":0,"item":"96a14850-cbb2-4982-899e-df6fe540d1e5","keywords":null,"link":"/brandcontent/20241129_A-penzugyi-tudatossagnak-nincs-also-korhatara","timestamp":"2024. november. 29. 13:30","title":"A pénzügyi tudatosságnak nincs alsó korhatára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"645dab27-7c89-416b-8483-206fb439fe81","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egy budai szórakozóhelyen kezdtek verekedni.","shortLead":"Egy budai szórakozóhelyen kezdtek verekedni.","id":"20241130_Keresik-ezt-a-ket-ferfit-mert-Budan-osszevertek-ket-masikat-egy-szorakozohelyen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/645dab27-7c89-416b-8483-206fb439fe81.jpg","index":0,"item":"7fd399fd-97c2-4cfe-b88b-6d015b52ff63","keywords":null,"link":"/itthon/20241130_Keresik-ezt-a-ket-ferfit-mert-Budan-osszevertek-ket-masikat-egy-szorakozohelyen","timestamp":"2024. november. 30. 08:39","title":"Keresik ezt a két férfit, mert Budán összevertek két másikat egy szórakozóhelyen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha valaki kezébe veszi a Berry Verhoef jegyezte kötetet, könnyen az a benyomása támadhat, hogy a számítógép, az internet világában mindenki lehet enciklopédiaszerző, csak ismernie kell a téma idevágó hivatkozásait.
Az azonban, hogy miért pont egy ilyen módon összehozott könyv kerül a magyar olvasók elé, már vitatható. Meglehet, tendencia, hogy hasonló tárgyú könyvek esetében anyagilag kifizetődőbb a kiadói jogot megvenni, mint hazai szerzőkkel megíratni. Tény, hogy kevesebb is vele a macera, sőt akár még szélesebb merítést is adhat az adott témában. Kérdés persze, hogy elég-e lefordítani, s enyhén szólva is, csak lazán (vagy sehogy?) kezelni a hitelességet? Igencsak elszomorító, ha nem felel meg az elvárható szakmai követelményeknek. Mert ekkor már az olvasó, a vásárló félrevezetéséről beszélhetünk. Pláne, ha a fülszöveg azt ígéri, hogy gondosan összeállított enciklopédiával van dolgunk, amely: „Kitűnő kézikönyv mind a sörszakértők, mind pedig az olyan érdeklődők számára, akik e témában bővíteni szeretnék tudásukat”.
Akár szó nélkül is elmehetnénk a kérdés mellett, de nem tehetjük, mivel több szempontból is lejárt szavatosságú termékkel van dolgunk. Nem ismerjük a kiadó szempontjait, hogy miért pont erre a könyvre esett a választása, de azt az idevágó szakirodalom ismeretében biztosan állíthatjuk, hogy ennél színvonalasabb és újabb munka is bőségesen akad az európai könyvkiadók kínálatában.
A enciklopédikus rész – mely a sörfőzés technológiáját, a sörfőzés alapanyagait és a sörök típusait sorolja fel – ismerős az elmúlt tizenöt évben megjelent sörös könyvekből. A második, az 1200 sört bemutató rész, gyakorlatilag semmi újdonsággal nem szolgál, információinál sokkal részletesebb és szórakoztatóbb leírásokat találunk az interneten – például még magyar nyelvű sörértékelések is olvashatók!
Már az is jelzésértékű, hogy az eredeti mű 2002-ben jelent meg. Ez azonban elnézhető lenne, ha az eltelt nyolc év történései megjelennének a könyvben. De nem. Sőt, úgy tűnik, hogy az adatok már 2002-ben is elavultak voltak. Például a Staropramen tulajdonosa már akkor sem a Bass volt, és a holesovicei sörgyárban – mely a könyv szerint a mai napig üzemel – már 2002-ben sem főztek sört. Az is már rég a múlté, hogy a svájci Hürlimann Sörgyár főzi a világ egyik legerősebb sörét a Samichlaus-t.
Ami mellett végképp nem lehet szó nélkül elmenni, az a fordítás minősége. Fordította az Oberon Bt. – áll a könyv impresszumában. Ez a név nyilván több munkatársat takar, akik a könyv magyarítása felett bábáskodtak. De mint tudjuk a sok bába között elvész a gyerek. Ez lehet magyarázat arra, hogy eleinte a Guinness még Guinness, majd a könyv felétől Guiness, de nem magyarázat arra, hogy több elfogadott szakkifejezést tükörfordítással helyettesítenek illetve le sem fordítanak. Így lesznek az alsóerjedésű sörök lagerek, míg a felsőerjedésű sörök ale-ek.
A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy a spontán erjedésű sörök esetében „az erjedő sör tetején képződő habot lemerték és azzal indították be a következő főzet erjedését” és „így született meg a felsőerjedésű ale”. Arra természetesen nem kapunk magyarázatot, hogy milyen az alsóerjedésű ale. Nem véletlen: ilyen sör ugyanis nincs! Ahogy az sem igaz, hogy „a lager típusú sörök Belgiumból és általában a kolostorokból erednek” – hiszen a ma is működő trappista kolostorokban kizárólag felsőerjedésű söröket főznek.
A Pilsner Urquell-ről megtudhatjuk, hogy „közeli rokonságban áll az eredeti Pilsnerrel és ez az egyetlen sör, melynek neve elé oda lehet írni az original szót” – a mondat megfejtését izgatottan várjuk olvasóinktól. A könyvből kiderül, Magyarországról hogy „hosszú ideig része volt az Osztrák-Magyar Monarchiának és a közeli szomszédság jegyei a mai napig fellelhetők. Számos osztrák sörfőzde fektetett be Magyarországon, de más, a nemzetközi piacokról érkező cég is képviselteti magát A legtöbb Magyarországon főzött sör lager típusú, cukorral és kukoricával (maize) készül. Emellett jelen vannak a barna sörök is, a porterhez és a baksörhöz hasonlók. A tízmillió magyar széles skálából válogathat borban és sörben egyaránt, így hát – csakúgy mint északi szomszédaik – éves szinten átlagban 85 liter sört fogyasztanak fejenként.”
A fenti bekezdés nem vicc – hanem előszó a hazai sörök bemutatásához, amely az évtizede bezárt komáromi gyár Talléros sörével kezdődik: „aranyszínű lager, nem túl kellemes, erős komlóaromával. Ugyanez az ízéről is elmondható, száraz, miután a kesernyésség visszatér”. Szép emlékeket ébreszt bennünk az ugyancsak rég nem látott Kanizsai Világos és a Három Királyok sajátosságainak a leírása is, de a legkedvesebb értékelést a Soproni (akkor még Ászok) kapja, mely szerint „nyomokban fellelhető benne a komló”, de ennek ellenére „íze az édes malátára emlékeztet, a komló kesernyésségével kiemelve”! Ezek véletlenszerűen kiragadott példák, de sajnos a könyvben hemzsegnek a tévedések, így a bemutatott 1200 sör közül az ismeretlenekkel kapcsolatban is erős fenntartásaink vannak.
George Simenon nem csak a békebeli Franciaországnak állított emléket Maigret könyveiben, hanem a francia konyhának is. Mert a felügyelő állandóan éhes és szomjas. S ha már lett is volna akkoriban, akkor sem ment volna soha gyorsétterembe.Inkább forró nyomon indult a konyhába.
Új sorozat kötetei a könyvesboltokban: Csúcsgasztronómia. A sorozat célja, hogy megismertesse az olvasókkal a gasztronómia élvonalát, bepillantást engedjen abba a sokszor misztifikált világba, amelyről könnyen kiderülhet, nem mindig olyan bonyolult és drága, mint gondolnánk. Az Alexandra sorozatkiadványainak kiválasztásában a Magyar Gasztronómiai Egyesület első embere, a tekintélyes gasztronómiai szakértő, Molnár B. Tamás működik közre. Az alábbiakban az ő gondolatait közöljük.
Sokszor akár azt is érezhetjük, elég már a gall gasztronómia és életmód dicsőítéséből, hiteltelen ez a sok rajongás. Ha csak jót mondanak valakiről vagy valamiről, az előbb-utóbb gyanús lesz. Mary Moody most kiköszörüli a csorbát.
„Ha rendben folydogálnának a dolgok ezen a világon, akkor ez a szöveg, melyet nyájas olvasó éppen a figyelmével tüntet ki, létre sem jött volna, ugyanakkor a szerző nem hiú elmélkedéseket fogalmazna éjszakánként szerény honoráriumért, hanem étlapot, minthogy nem szerző volna, hanem kocsmáros.”