szerző:
kadarm
Tetszett a cikk?

Az internet a sikersztorik terepe, egyik napról a másikra híressé és gazdaggá válhat a legmezeibb felhasználó is. Gasztronómiai példamese a szegényember legkisebb lányáról, aki sztár lett, leginkább a főztje révén.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy tökéletesen hétköznapi lány Oklahomában, akire átlagos karrier várt egy irodában. Ám a lány egy este megismerkedett álmai lovagjával, akivel első pillantásra egymásba szerettek, és aki magával vitte, és boldogan éltek a puszta közepén rengeteg állattal és négy gyerekükkel. Egészen röviden és sziruposan így foglalhatnánk össze Ree Drummond, azaz a Pioneer Woman életét. Hogy még negédesebb legyen a történet, hozzátesszük, az egyszeri lány aztán elindított egy recepte blogot, amivel a világ egyik legnépszerűbb bloggerévé vált és milliókat keres a webnaplójával. Igazi „amerikai álom”, ugye? És ezzel nincs vége, mert a sztárrá lett főhős még egy kellemes és igen jól menő szakácskönyvet is megjelentetett, valamint hamarosan saját főzőműsora lesz az egyik amerikai tévécsatornán.

Hogy mi a titka Ree Drummond sikerének? Nyilvánvalóan fontos tényező az időzítés. A Pioneer Woman első változata aránylag korán, már 2006-ban elindult és valószínűleg nem szándékosan, de azt a fajta konzervatív cowboyromantikát adta az olvasóknak, amire komoly igény mutatkozik Amerikában. Apu-anyu, négy helyes gyerekkel a préri közepén egy ranchon. Apu lerendezi a teheneket és a lovakat, néha barkácsol, anyu főz és lerendezi a gyerekeket. Mindenki nagyon boldog, egészséges, sokat vannak szabad levegőn és hagyományos, zsíros ételeket esznek. Véres marhahúst, rántott csirkét, fasírtot és testes ragukat. A desszertek rengeteg tojással, vajjal és tejszínnel készülnek, az alapanyagok jó része házi. Furcsa módon a háztáji tojás, hús és zöldség mellett azonban számos, magyar szemmel nézve különös vagy egyenesen taszító alapanyag is feltűnik a vadnyugati konyhában, úgy tűnik, arrafelé elképzelhetetlen előre feldolgozott hozzávalók nélkül főzni.

Ha azonban csak egy negédes lányregényről és vérlázítóan egészségtelen ételekről lenne szó, nem valószínű, hogy Ree Drummond ekkora sztárrá válhatott volna. Ahogy az a médiában sikeres séfekre is jellemző, az ételek, a receptek, de még a nyilvánossá tett magánélet is csak egy kis részét jelenti a sikernek. Jóval fontosabb a személyiség vagy legalábbis annak publikus verziója. Nyilván nem elhanyagolható tényező, hogy Drummond receptjei kipróbáltak, megbízhatóak, a leírások jól érthetőek és a megértést, feldolgozást számos (elég jó) kép is segíti. De az igazi varázslatot a farmer felesége jelenti, a maga egyszerű, kedves és nagyon őszintének látszó stílusával. (Valószínűleg az sem hátrány, hogy Drummond elég csinos.)

A Pioneer Woman világa tulajdonképpen A farm, ahol élünk mese egyenes folytatása, csak több szexszel és technológiával.  A nyugat asszonyának ételei közt nem találunk különlegességeket, merész újításokat, de bízhatunk bennünk, számíthatunk rájuk, ha valami hagyományos, tartalmas fogást szeretnénk az asztalra tenni. A szakácskönyvvel pedig nemcsak recepteket kapunk, hanem egy romantikus mesét, betekintést egy ranch életébe és hangulatos fotókat. Hogy mindez mennyire igazi, az talán mindegy is, a lényeg, hogy élvezetes.

Drummond egyszerű kis blogja azonban mára gyakorlatilag portállá vált. A receptek, fotók és magánéleti vallomások mellett külön szekció foglalkozik kertészkedéssel, lakberendezéssel, az otthoni oktatással és külön kulturális ajánló, de még photoshop tippek-trükkök is elérhetők. A tartalmat már rég nemcsak a Drummond készíti, komoly közösség nőtt ki a rajongói táborból. A préri asszonya természetesen a moziban is feltűnik majd, a filmjogok iránt állítólag Reese Witherspoon is érdeklődik. Martha Stewart helyében aggódnánk kicsit.

A könyv. Sikersztori

És hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, megmutatjuk, hogyan készít fasírtot a Pioneer Woman. A recept a The Pioneer Woman Cooks című szakácskönyvből származik. Íme!

Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Öntsük a tejet a kenyérszeletekre és hagyjuk pár percig állni. Tegyük a húst, a tejet kenyeret, a parmezán sajtot, sót, borsot és petrezselymet egy nagy tálba, öntsük hozzá a tojásokat. Tiszta kézzel keverjük össze a hozzávalókat amíg egyenletesen eloszlik minden. Készítsünk a keverékből hosszúkás formát egy duplaaljú tepsiben, amelynek a felső része lyukacsoy (broiler pan). A lyukak segítenek elvezetni a zsírt a fasírtól. Fedjük be a húst baconnel, alul tűrjük be a szeleteket.

Készítsük el a paradicsomszószt: egy kisebb tálban keverjük össze a ketchupot a cukorral, a mustárral és a csípős szósszal. Keverjük, amíg eloszlik teljesen. A paradicsomszósz egyharmadát öntsük a fasírt tetejére. Süssük a húst 45 percig, majd öntsük a paradicsomszósz második harmadát a tetejére. Süssük további 15 percig. Tálaljuk a fasírtot a maradék paradicsomos keveréket szószként mellé adva.

Hozzávalók a fasírthoz:

1 csésze tej
6 szelet kenyér
0,9 kg darált borjúhús (a fura számok az amerikai mértékegységek átváltása során keletkeznek)
1 csésze reszelt parmezán sajt
1 teáskanál só
1/4 teáskanál ízesített só, Lawry's márkájút ajánl a recept, nyilván ízlés szerint saját forrásból is fűszerezhetjük
frissen őrölt fekete bors
1/4 vagy fél csésze frissen vágott petrezselyem
4 tojás felverve
8-12 szelet bacon

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

1,5 csésze ketchup
6 teáskanál barna cukor
1 teáskanál mustár
ízlés szerint csípős szósz

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!