szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Mona de Pascuá igazi spanyol szenyorita. Fekete hajára mantilla borul, kezében legyező, lábában a tangó, csípején éppen csak annyi párna, amit az édes élet oda kívánt. Ehhez képest az egészből csak az édes igaz.

Spanyolországban századok óta nagy körültekintéssel készítik húsvétra a hagyományos édességfélét, a Mona de Pascuá-t. Van, ahol foszlós bélű kalácsként, másutt ünnepi tortaként kerül terítékre, megint máshol csokoládéból formált ajándékként, de leginkább cukrászati attrakcióként tartják számon.

Az ibériai ország gasztronómiájában máig nyomot hagyott a több évszázadig tartó arab uralom. A többféle variációban készülő, hosszú böjt utáni napokat megédesítő süteménynek még a nevében is ott az arab szó: munna. Jelentése: olyan elemózsia, ajándék, amit a mórok készítettek uraiknak. A Mona de Pascua főként Aragóniában, Valencia tartományban, Katalóniában, Kasztília-La Mancha területén és Murcia környékén tradicionális.

Hagyományos változatának a legegyszerűbb összetevői vannak: liszt, cukor, tojás és só. Az alapanyagokat jól összegyúrják, aztán egy órányit pihenni hagyják. Utána egy tepsiben vagy valamilyen formában kisütik. Lehet kerek torta vagy téglalap formájú, de ha gyerekeknek szánják ajándékba, formázhat kígyót, gyíkot vagy akár majmot is. Van, ahol mandula is kerül bele (például Alicante és környéke), míg a tetejére a jelképes tradíciók szerint színesre festett tojást tesznek. Régiónként változóan, húsvét napján vagy húsvét hétfőn fogyasztják el családi, rokoni, baráti társaságban a bőséges ebéd után, melyben a főfogás jellemzően bárányborda, vagy parázson grillezett nyúl. Még sok helyen élő vallási szokás, hogy a keresztapák ajándékozzák meg vele keresztfiaikat a húsvétvasárnapi mise után.

A kulináris viszonylatban gyakran emlegetett Katalónia az egyik olyan országrész, ahol sok tekintetben új értelmezést kapott mára a Mona de Pascua. Egyik fő alapanyaga a fekete csokoládé lett, míg a torta akár fészek formájú is lehet. A tetejére csokoládé figurák (tyúk, nyúl, bárány, mesehősök, stb.) és tojások is kerülhetnek, sőt színes tollak is ékesíthetik. A fantasztikus készítmények már általában nem is a házaknál, hanem cukrászatokban, pékségekben születnek.

A cukrászok egymással versengve gondolnak ki, ábrázolnak különböző rajzfilmfigurákat, sokszereplős jeleneteket ötlenek ki, hogy minél látványosabb mona kerüljön a vitrinekbe. Készítenek óriásfigurákat is, például az FC Barcelona népszerű játékosai életnagyságú csoki szoborként köszöntik a húsvétozókat. Igaz, voltak olyan esetek is, amikor ebből jogi vita támadt, a márkavédjegy engedélyének hiánya miatt, tavaly több mint 2000 monát foglaltak le a hatóságok 70 ezer euró értékben.

A legnevesebb éttermek arra is adnak, hogy húsvéti dekorációnak, vendégcsalogatónak neves cukrászoktól rendeljenek alkotásokat. A híres barcelonai étterem, a 7 Portes az idén Oriol Balaguer-től, a World's Best Dessert 2001. díjas cukrásztól rendelte meg édességkreációit. A legismertebb katalán cukrász – aki Ferran Adrià El Bulli éttermében is dolgozott, mielőtt tíz éve saját sütemény és édesség stúdiót alapított Barcelonában – hét nagyméretű kézműves tojást készített 40 kg csokoládé felhasználásával, Salvador Dalí és Eduardo Chillida művészetének ihletése alapján.

migrandiversion.blogspot.com.es

Azoknak, akik a leírtak alapján esetleg kedvet vagy ötletet kapnak a Mona de Pascua elkészítéséhez, megpróbálunk egy eredeti recepttel segíteni. Szerzője a Mi Gran Diversión (szó szerint: az én nagy szórakozásom/időtöltésem) weboldal gasztrobloggere, Dolores, látványos alkotása a Kiscsirkék fészekben.

Recept

Mona de Pascua – Kiscsirkék fészekben

Hozzávalók: 300 gramm fekete csokoládé, 100 g fehér csokoládé, 2 üres tojás, kókuszreszelék, sűrített tej, sárga ételfesték.

A fészek elkészítéséhez kiválasztunk egy mély tálat és a hűtőszekrénybe tesszük, közben vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk a fekete csokoládét. A felolvadt csokoládét kislyukú csőrrel ellátott cukrász habzsákba töltjük, a hűtőből kivett tálba fonalszerűen, több rétegben (legalább három) kinyomjuk a folyékony csokoládét. Mivel az edényünket lehűtöttük, a csokoládé hamar megszilárdul. Ez után még körülbelül 5 percig hűtőbe helyezzük, hogy még keményebb legyen a csokis fészek. Addig elkészíthetjük a kiscsirkéket, a kókuszreszelék és a sűrített tej masszájából golyócskákat formázva, egy-egy fogpiszkálóval összekötve a testet és a fejet.

Egy tasakba kókuszreszeléket szórunk és néhány csepp sárga ételfestéket, a megszíneződött kókuszba belehempergetjük a kiscsirkéket, amelyeknek a csőrét répából vágjuk ki, a szemeiket pedig egy-egy pontnyi csokoládéból illesztjük be. A fekete csokoládéból alkotott fészek tetejére fehér csokoládéból készítünk egy alapot, erre kerül a két kiscsirke és a píros tojás. (A fehér csokoládét hasonlóan megolvasztjuk, majd habzsákból egy kerekre vágott sütőpapírra felvisszük, és hagyjuk, hogy ez is megszilárduljon a hűtőszekrényben.)

Már csak azoknak a tojásoknak a megmunkálása maradt hátra, amikbe a kiscsirkéket ültetjük. Két üres tojás (előzőleg a sárgáját és fehérjét gombostűvel ejtett lyukon át kifújjuk, mint a tojásfestéskor) tetejét óvatosan levágjuk, a szélein egy törésvonalat kialakítva (menni fog az magától is, nem kell hogy szabályos legyen). Kívül-belül a tojáshéjat óvatosan, nehogy összetörjön, megmossuk, majd a belsejét felolvasztott fekete csokoládéval behúzzuk, s ez is mehet kicsit dermedni a hűtőbe. A színezetlen, természetes hatást keltő tojások a sárga kiscsirkékkel kerülnek a csoki fészek tetejére, amire egy hagyományos piros tojást is illeszthetünk még, hogy nagyon monás legyen.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!