szerző:
K.G.

Az elmúlt húsz év könyvkiadásában egyértelműen meghatározó szerepet játszottak a szakácskönyvek. Az irdatlan mennyiségben persze sokkal több a silány, ízléstelen, innen-onnan összeollózott receptgyűjtemény, mint a színvonalas, gyakorlatban is jól használható szakácskönyv. Az utóbbi időkben jobbfajta receptekkel is próbálkozott a gasztronómiai irodalom.

Az egyik irány a gasztrosztorizás, amikor a recept fontosságát megelőzi egy hozzá kapcsolódó színes történet. Lett légyen szó a recept múltjáról, vagy az alapanyagok, az étel megszületésének körülményeiről, a hozzá kapcsolódó kultúrtörténeti vonatkozásokról, személyes kötődésekről. Váncsa István ebben (is) verhetetlen. Újabb terep a hazai könyvkiadás számára a molekuláris konyha, a különböző konyhai jelenségek tudományos magyarázata.

Hervé Thiss utóbbi időben kiadott könyvei ezt a szegmenst célozták meg. A gasztroscience azonban nyilván kevesek számára jelent élvezetet. Különösen nem azoknak, akik F. Nagy Angélán vagy Frank Júlián nőttek fel: számukra ugye egyértelmű evidencia minden, amit megszoktak.
Aztán itt van a gasztrokrimi, amelyre az Ede a levesben című kötet két szerzője, Cserna-Szabó András és Fehér Béla is vállalkozott  a magyar gasztronómiát körüllengő homály eloszlatása végett. A feladat nem könnyű, hiszen leginkább tényleg homály van a téma körül. A könyvet olvasva az az érzésünk, hogy a magyar gasztronómiatörténet a tévedések vígjátéka.

A kérdés persze az, érdemes-e leszámolni ezekkel a tévedéseken alapuló legendákkal? Hiszen szeretjük az Újházi-levest kakasból is, tyúkból is, és a székelygulyás bukéját sem az adja, hogy azt egy Székely nevű ember, vagy székelyföldi származása okán hívják annak, aminek.

Szerencsére, szerzőink jó érzékkel nyúlnak a témához. Így aki végigolvassa a könyvet, tudni fogja például, hogy ki valójában az írója Bornemissza Anna szakácskönyvének, mennyi marhahúst ettek a hortobágyi gulyások, hol „teremett” a csík és hogy miért nincs szaftja a lecsónak.

©

Az Ede a levesbent olvasva arra is fény derül, hogy a különféle recipék szerzői joga körül a helyzet mindig elég zűrös volt. Míg sokan mások főztjével dicsekedtek, addig számos recept igazi alkotója álnevek mögé rejtőzött, és a neve nem került be a gasztrotörténelem aranykönyvébe.

A kötet szerzői a mai magyar irodalom jelesei: nem véletlen hát, hogy az irodalmi nagyságok gyomros históriái is megjelennek a könyv lapjain, miként Móra Ferenc és Mikszáth Kálmán felesége is külön fejezetet kapott. Különösen a szakácskönyvírásba menekülő Móra-hitves története tanulságos, hiszen megcáfolja azt az örök bölcsességet, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út…

A nyomozásokhoz mellékelt receptek afféle jóízű bizonyítási eljárás kellékei ebben a gasztrokrimiben. Bátran ki merjük jelenteni, hogy fontosságukban ezúttal eltörpülnek a szellemesen megírt (bűnügyi) történetek mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!